Guvernul adoptă în această miercuri, 5 octombrie, hotărârea de plafonare a prețurilor la lemnele de foc, brichete de lemn și peleți. În acest an se așteaptă o iarnă grea din cauza crizei de gaze și a crizei energetice produse în urma declanșării conflictului din Ucraina.

Prețul lemnelor de foc se plafonează în ajun de sezonul rece

În jur de 3 milioane de gospodării din România care folosesc lemne pentru a se încălzi au parte de o veste bună. Prețul lemnelor de foc este plafonat de cître Guvern. Valoarea acestora va fi plafonat la 400 de lei pe metru cub.

„O decizie așteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. E o decizie așteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2000 de lei la peleți”, a anunțat Nicolae Ciucă în cadrul ședinței de guvern.

Premierul a menționat că noile prețuri după plafonare includ TVA. Autoritățile au adoptat această măsură pentru ca toți românii să poată trece cu bine de sezonul rece din acest an.

„E o măsură discutată. O aprobăm azi, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toți românii să treacă cu bine iarna care vine”, a conchis Nicolae Ciucă.

România va oferi un ajutor cu lemne Republicii Moldova

De asemenea, autoritățile din România vor trimite Republicii Moldova 130.000 de metricubi de lemn de foc în calitate de ajutor, prin intermediul companiei Romsilva.

„Ținând cont de situația în care se găsește Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea resurselor energetice și în deplină solidaritate cu cetățenii din Republica Moldova, aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”, a mai anunțat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței Executivului.

Citeste si:
Experți în energie: Criza s-ar putea repeta și în iarna anului 2023
Experți în energie: Criza...

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a subliniat că această propunere a fost aprobată cu ocazia vizitei președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în România.

„În urma discuțiilor care au avut loc cu ocazia vizitei dnei președinte a Republicii Moldova s-a discutat această nevoie a Republicii Moldova de a fi sprijinită. Putem, prin Romsilva, să acordăm acest sprijin”, precizează Tanczos Barna.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.