Experții în energie se tem că provocările din 2022 s-ar putea repeta și în iarna anului 2023, posibil chiar la o scară mai mare, conform unei analize Bloomberg. În decembrie, una dintre cele mai respectate companii de consultanță în domeniul energiei avertiza că prețurile s-ar putea menține ridicate până la finalul deceniului.

Criza energetică s-ar putea repeta și în iarna anului 2023, avertizează experții

Situația continentului în iarna viitoare va depinde în mare măsură de cât de reci vor fi lunile ianuarie, februarie și martie, spun experții. Martin Young, analist la Investec, a arătat că producția de energie eoliană va crește înainte de iarna viitoare, însă există în continuare nesiguranță în ceea ce privește producția de cărbune și energie nucleară.

În anul 2022, livrările de gaze rusești către Europa au continuat, chiar dacă la cote reduse. În vara acestui an, gazoductele care leagă Rusia de Europa ar putea fi închise. Prin urmare, o mare parte din gazele importate pe continent vor trebui aduse cu ajutorul navelor din SUA, Quatar și alte regiuni.

Totuși, există un număr limitat de nave transportatoare de GNL în lume, cât și un număr limitat de locuri unde acestea pot acosta în Europa. Marea Britanie, Spania şi Portugalia dispun de cele mai mari capacităţi de import pentru GNL din Europa.

În schimb, peninsula Iberică nu dispune de multe gazoducte care să o conecteze de restul Europei, astfel că terminalele spaniole sunt mai puţin folositoare pentru ţările vecine.

Deşi gazele naturale lichefiate pot oferi o soluţie parţială pentru aprovizionarea cu gaze a Europei, acestea nu pot împinge preţurile gazelor înapoi la nivelul la care se situau în trecut.

Iar pentru ca navele transportatoare de GNL pot călători oriunde, pentru a obține gazele vitale de care are nevoie Europa, va trebui să ofere prețuri mai mari decât alți cumpărători.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Cornwall Insight, o cunoscută companie de consultanţă în energie din East Anglia, se aşteaptă că preţurile gazelor să rămână ridicate până la finalul deceniului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Ianuarie 2023 - 05 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.