Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că prețul lemnelor pentru foc ar putea fi plafonat, iar exporturile ar putea fi limitate. Oficialul spune că aceste măsuri sunt agreate de coaliția de guvernare.

Prețul lemnelor pentru foc ar putea fi plafonat. Ce spune ministrul Mediului

Ministrul Tanczos Barna a declarat că ar fi făcut două propuneri Coaliției cu privire la intervenția pe piață, a doua propunere fiindu-i acceptată. Prima propunere era despre compensarea prețului pentru lemnele de foc la metrul cub sau metru ster - echivalentul a aproximativ 500 și 560 de kg.

Varianta aprobată de Coaliție reprezintă plafonarea prețului împreună cu interdicția exportului pentru anumite sortimente de lemn și produse derivate din lemn. În următoarea ședință de Guvern se va lua decizia finală.

„În această perioadă, cu siguranţă este nevoie de intervenţie din partea statului în mai multe domenii. Din punctul nostru de vedere, intervenţia minimă vizează cel puţin lemnul de foc pentru a asigura achiziţionarea lemnului de foc la un preţ acceptabil pentru cetăţeni. Am făcut două propuneri Coaliţiei de guvernare în ceea ce priveşte intervenţia pe piaţă, o variantă de compensare a preţului la metru cub sau la metru ster şi o variantă care până la urmă a fost susţinută de Coaliţia de guvernare cea cu plafonarea preţului şi măsuri de interdicţie a exportului pentru anumite sortimente de lemn şi produse derivate din lemn. Decizia va fi luată la următoarea şedinţă de Guvern. Sper ca, cel puţin pe piaţa lemnului de foc, aceste intervenţii să aibă efecte benefice pentru cetăţeni şi, împreună cu ministerele de resort, să putem găsi soluţii şi pentru industria mobilei", a menţionat Barna Tanczos, la conferinţa "Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn", organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

Ministrul Mediului spune că piața lemnului din Europa are de suferit din cauza presiunii din America, din Canada, din partea Chinei, dar și din cauza declanșării războiului din Ucraina. Tot mai multe țări folosesc lemnul în calitate de resursă regenerabilă pentru producerea de energie termică față de anii trecuţi când se urmărea reducerea utilizării lemnului pentru acest scop.

„Şi avem şi această presiune care izvorăşte din măsurile luate de Ministerul Mediului în ultimul an şi jumătate. Introducerea Sumal II pe piaţă s-a constatat că această cantitate legală de masă lemnoasă este din ce în ce mai căutată şi sunt sunt din ce în ce mai multe companii naţionale care preferă aceste licitaţii corecte, multe dintre ele online, printr-un sistem informatic dezvoltat de Regia Naţională Romsilva motiv pentru care toţi aceşti factori care influenţează preţul lemnului au venit într-o convergenţă şi au generat situaţia actuală pe piaţa naţională", a mai spus Barna Tanczos.

Citeste si:
Ajutor de 500 de lei pentru facturile la energie. Cine va beneficia...
Ajutor de 500 de lei pentru...

Ministrul Mediului spune că România este o țară care importă mult lemn din alte țări, iar exportul unor produse a crscut din cauza cererii de piață din Europa, drept efect a izbucnirii războiului din Ucraina.

"Suntem o ţară care importă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă din alte ţări. A crescut în ultima perioadă inclusiv exportul de peleţi şi de brichete pentru că cererea pe pieţele din Europa creşte zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună în urma războiului şi în urma crizei energetice care afectează toată Europa", a adăugat Barna Tanczos.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.