Președintele USR, Cătălin Drulă, vrea ca România să trimită către Republica Moldova o cantitate de 30-50 de milioane de mc de gaze lunar, în baza unui contract negociat pe zece ani. Oficialul a precizat că țara vecină are nevoie de ajutor pentru a putea trece iarna cu bine.

Cătălin Drulă (USR) vrea ca România să trimită către Republica Moldova 30-50 de milioane de mc de gaze lunar

„Concret, soluţia la îndemâna lui Iohannis şi Ciucă este un contract negociat pe 10 ani cu Chişinăul, la o cantitate de 30-50 milioane mc lunar, la un preţ mai mic decât cotaţiile actuale de criză, dar mai mare decât media din 'vremuri normale'. Chişinăul nu cere Bucureştiului un cadou. Nici pe departe.

Autorităţile sunt hotărâte să dezvolte R. Moldova pe termen lung şi cer doar un sprijin, un ajutor de dezvoltare dacă vreţi, pentru a menţine ferm cursul european al ţării şi a se rupe de Moscova în plan energetic. Mai mult, moldovenii sunt şi un exemplu de urmat în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie", a scris liderul USR, pe Facebook.

Cătălin Drulă a precizat că o cantitate lunară de 50 de milioane mc de gaz lunar ar înseamna 600 de milioane mc anual, ceea ce ar reprezenta 5% din consumul României.

„5% din consumul nostru anual de gaze ar ajuta o ţară să aibă un viitor stabil şi să se elibereze din ghearele unui dictator scelerat. De partea României, în sfârşit am arăta că suntem lideri regionali în materie de securitate şi că asigurăm stabilitatea regiunii în acest context sensibil. Iohannis şi Ciucă ştiu de această soluţie simplă.

Dar se fac că sunt surzi. Ne spun cum companiile de stat româneşti din sectorul energetic au caracter 'strategic'. Dar nu sunt folosite nicidecum pentru un scop strategic comun: al nostru şi al R. Moldova", adăugă Cătălin Drulă.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Conform liderului USR, în august, impozitarea tranzacțiilor externe cu energie a fost dublată, iar în acest fel livrările alternative de gaz către Republica Moldova „devin și mai neatractive chiar și de pe piața liberă”.

El a completat că în aceste zile Gazprom a mai tăiat cu 30% livrările către Chișinău, iar autoritățile moldovene primesc numai „vorbe goale” din partea autorităților române.

„În fiecare an, România consumă în general circa 12 miliarde metri cubi (mc) de gaze naturale. 9 miliarde mc este, de regulă, producţia internă de gaze a României. Prin comparaţie, Republica Moldova are nevoie de circa 1 miliard mc anual, adică doar aproximativ 8% din ce consumă populaţia şi industria României.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

În octombrie 2021, din cauza unui şantaj istoric practicat de Moscova ca mijloc de presiune, Gazprom a tăiat cu 35% livrările către R. Moldova. Sâmbătă, compania din subordinea lui Putin a mai tăiat alte 30%. Situaţia aprovizionării cu energie a Republicii Moldova devine una de securitate regională", a afirmat Drulă.

Președintele rus Vladimir Putin „strânge Republica Moldova într-o menghină”, a afirmat Drulă, care adaugă însă că președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă „lasă Chișinăul să fie ostatic unui regim fascist”, chiar dacă ar fi primit mai multe cereri de ajutor.

„În luna octombrie, din lipsă de fonduri şi în contextul preţurilor care au explodat, Republica Moldova avea rezerve de gaze pentru 20 de zile. Estimările arată că, dacă lucrurile se menţin la fel ca acum, fraţii noştri de peste Prut vor avea un şoc uriaş în această iarnă. Prognozele administraţiei de la Chişinău spun că peste jumătate din populaţie va ajunge să plătească mai mult de 50% din venituri pentru cheltuieli cu energia", mai scrie preşedintele USR.

Citeste si:
România va cumpăra 32 de avioane F-35, valoarea contractului...
România va cumpăra 32 de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Octombrie 2022 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.