Partidul Uniunea Salvați România (USR) își propune să dea următorul premier al României după alegerile prezidențiale din 2024, a declarat sâmbătă noul președinte al grupului politic, Cătălin Drulă, fiind întrebat dacă vede posibilă o revenire a USR la guvernare şi dacă se gândeşte la o candidatură la evenimentul politic din 2024.

USR își propune să dea premierul României după alegerile din 2024, a afirmat noul președinte USR, Cătălin Drulă

„În mod clar, ne propunem ca după alegerile din 2024 să dăm premierul României. Asta înseamnă multă muncă de acum până atunci, pentru a duce mesajul nostru către oameni, pentru a ajunge în poziţia de a fi prima forţă într-o eventuală coaliţie sau construcţie postelectorală", a spus Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, după ce a fost validat în funcţia de preşedinte al USR în cadrul unui congres online al partidului.

Oficialul a explicat că o eventuală revenire la guvernare până în 2024 poate fi posibilă dacă premierul ar fi unul de la USR. „Dacă vorbiţi de până în 2024 despre intrarea la guvernare, noi guvernam şi guvernam bine. Şi dacă vă gândiţi la pretextul formal al eliminării USR de la guvernare, că cel informal erau înţelegerile că trebuie căpuşat statul pe celebra frăţie PNL-PSD, pretextul formal a fost programul PNDL 3.

Un program de 50 de miliarde, pe care l-au mărit la 70, din care, deocamdată, s-au alocat trei miliarde, pe PNDL 3, pentru că România nu are bani pentru acest program. Şi dacă vă uitaţi la toate acele măsuri de creştere de taxe - alea aduc 10 miliarde, ca idee, după ce se introduc atâtea taxe nu acoperă nici măcar o fărâmă.

Şi nouă ne-a păsat de banul public şi am fost daţi afară din acea guvernare. Acum, dacă PNL şi PSD, care ne-au promis că guvernează până în 2028, (...) fug de la guvernare, ceea ce eu anticipez că se va întâmpla, pentru că PSD nu a rămas niciodată să trăiască consecinţele deciziilor lor şi dacă USR, bazat pe voturile pe care le are în Parlament, este chemat să-şi asume această guvernare, mi se pare absolut firesc şi obligatoriu că dacă forţele care acum sunt prima şi a doua din Parlament (...) spun: noi nu putem guverna, că asta spun dacă pleacă de la guvernare şi dacă rup această coaliţie, premierul să revină celei de-a treia forţe din Parlament, care suntem noi", a explicat Drulă.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

„Vreau să fie cea mai bună soluție pentru România”

El a susţinut că numai având funcţia de prim-ministru, în cazul unei reveniri la guvernare, USR poate da „măsurile grele, complexe şi dure" care vor trebui luate pentru a frâna „dezastrul economic care se pregăteşte".

În ceea ce privește o posibilă candidatură a sa la prezidenţiale, acesta a spus că este devreme pentru a da un răspuns, dar a repetat că lui i se pare că i se potriveşte mai bine o funcţie executivă, de natura celor din Guvern.

„Vom vedea care este cea mai bună soluţie pentru USR, care, de fapt, eu vreau să fie cea mai bună soluţie pentru România, pentru că preşedintele României are un rol esenţial în arhitectura statului român într-un proiect de modernizare", a afirmat Cătălin Drulă.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Cătălin Drulă, noul președinte USR

Preşedinţia USR a fost câştigată, din primul tur, de Cătălin Drulă, cu 71,3% din voturile exprimate. Preşedintele USR a fost ales prin votul tuturor membrilor, iar alegerile interne au debutat pe 6 iulie. Au fost şase candidaţi:

* Cătălin Drulă - 12.967 voturi (71,3%)

* Cătălin Teniţă - 2.706 voturi (14,8%)

* Octavian Berceanu - 2.041 de voturi (11,2%)

* George Ungureanu - 163 voturi (0,9%)

* Miroslav Taşcu Stavre - 138 de voturi (0,76%)

* Alexandru Kiss - 97 de voturi (0,53%).

Prezenţa la vot a fost de 77,2%


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.