Guvernul se pregătește să aplice o măsură controversată din ianuarie 2023. Profiturile încasate de fondurile private de pensii vor fi impozitate. Efectul acestor modificări este clar: sumele acumulate la aceste fonduri vor fi tot mai mici. Schimbările, explicate pe larg de analiști financiari.

Pensiile private, taxate de Guvern din ianuarie 2023

Fiecare angajat român contribuie lunar la pensii cu 25% din venitul său. Din cele 25 de procente, 3,75% se duc către pensiile private, care sunt administrate de 7 fonduri. 7,7 milioane de români contribuie la pilonul II de pensii. Din luna ianuarie a anului 2023, statul va taxa profiturile încasate de fondurile de pensii.

„În momentul în care un fond de pensii administrat privat deţine acţiuni la diverse societăţi pe o anumită perioadă de timp, atunci are dreptul să şi încaseze dvidendele distribuite din profiturile realizate de acele societăţi. Dividendele vor fi impozitate cu procentul de 8%. Din dividendul brut se reţine acest 8%, se achită la bugetul de stat”, a explicat Adrian Bența, analist financiar, pentru Observator.

„Va fi, de fapt, o dublă impozitare. Prin acea modificare, când compania va plăti dividend către fondul de pensii, va fi impozitat. Iar apoi, când contributorul la fondul de pensii îşi va primi banii, va mai fi încă o dată aplicat impozitul”, a spus Adrian Codîrlașu, analist Chartered Financial Analyst (CFA).

Așadar, sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor măsuri. De pildă, în iunie s-au strâns în aceste fonduri cu 7 miliarde de lei mai puțin față de începutul acestui an.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că în bugetul pensiilor de stat este o gaură de 12 miliarde de lei în acest an, adică exact cât se virează în pilonul II.

„Probabil s-a mers pe principiul ce mai impozităm”

„Va duce, in final, la scaderea sumelor pe care le putem incasa in contul pensiei private”, Adrian Negrescu, analist economic.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

„Probabil s-a mers pe principiul ce mai impozităm. S-au uitat în codul fiscal la ce dividende sunt neimpozabile, s-a descoperit că această sumă e neimpozabilă şi s-a luat decizia să se impoziteze. Este doar o sursă suplimentară de impozitare”, Adrian Bența, analist fiscal.

„Scăderea sumelor din fondurile de pe Pilonul 2 este cauzată pe de o parte, de investițiile greșite făcute de administratorii de fonduri, în plasamente riscante, pe piața de capital, iar pe de alta de impactul deprecierii titlurilor de stat”, Adrian Negrescu, analist economic.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.