Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat după întrevederea cu Maia Sandu că România va continua să fie alături de Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acesta a vorbit și despre interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova.

Klaus Iohannis va susține Republica Moldova în procesul de aderare la UE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat vineri o vizită la București, unde s-a întâlnit cu omologul său, Klaus Iohannis. Aceștia au abordat mai multe teme care privesc dezvoltarea și viitorul celor două țări. Iohannis pune un accent deosebit pe relația dintre cele două state, mai ales acum când la un pas distanță se duce un adevărat război.

„Am avut discuţii foarte consistente, aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral. Cum este şi firesc ţinând cont de legăturile profunde, trainice şi sincere existente între România şi Republica Moldova, ne coordonăm îndeaproape şi identificăm împreună cele mai bune soluţii şi căi de urmat. Relaţia noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Aşadar, în discuţiile de astăzi, am abordat modalităţile în care efectele acestui război pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţenii Republicii Moldova”, spune Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a ținut să o felicite pe Maia Sandu pentru succesul obținerii statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Liderul de la București a menționat că România va continua să sprijine Republica Moldova în procesul de aderare la UE.

„Este o reuşită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reuşită pentru care şi România a luptat, pentru că şi pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă. Vă asigur, doamnă Preşedinte, că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune. Drumul pe care Chişinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, ştim că nu este unul uşor.”, a mai spus șeful statului.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova

Iohannis a subliniat că parcurgerea acestor etape va conduce către consolidarea statului de drept şi către o societate modernă, prosperă şi întemeiată pe valorile democratice europene.

„Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, şi lansată de către miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei, este un instrument care a reuşit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european şi internaţional pentru Chişinău”, menţionează preşedintele Iohannis.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Șeful statului a mai amintit şi de Platforma de Sprijin şi a menționat faptul că România a susținut în mod constant şi demersurile actuale la nivel european de susţinere a economiei Republicii Moldova în actualul context.

„Am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie.

Iohannis mai afirmă că a salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creşterea consistentă a schimburilor comerciale. Acesta a dat asigurări că România va continua să se implice în acordarea şi mobilizarea de asistenţă concretă în beneficiul vecinului său de peste Prut.

Citeste si:
Olaf Scholz, vizită în România. Cancelarul Germaniei se va întâlni...
Olaf Scholz, vizită în...

„Urmărim ca Republica Moldova să poată depăşi cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă şi să transpună în practică în mod eficient reformele ambiţioase asumate de autorităţile de la Chişinău. (…) Reiterez sprijinul deplin al României în demersurile ample de reformă democratică, de modernizare şi integrare europeană întreprinse de autorităţile din Republica Moldova”, conchide Klaus Iohannis.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iulie 2022 - 03 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.