Partidul Uniunea Salvați România (USR) și deputații independenți de dreapta cer demisia lui Virgil Popescu din funcția de ministru al Energiei, numit de aceștia „cel mai slab ministru din câți a avut România”. Conform semnatarilor, „de cinci luni, proiectul de reducere aTVA la carburant stă în sertare”.

Moțiune simplă: USR și deputații independenți de dreapta cer demisia ministrului Energiei și depun moțiune simplă împotriva acestuia

În moțiunea simplă numită „Virgil Popescu trebuie să plece. Românii așteaptă soluții”, deputații USR și cei independenți de dreapta arată că ministrul Energiei „și-a atins limita competenței cu mult înainte să fie ministru, însă, cu sprijinul inexplicabil al colegilor săi din PNL și al președintelui Klaus Iohannis, el a fost numit în toate guvernele din ultimii ani”.

„Sub mandatele lui Virgil Popescu, preţul energiei pentru populaţie şi companii a crescut constant. Preţul gazelor a crescut constant. Preţul energiei electrice a crescut constant. Preţul carburanţilor a crescut constant. Am ajuns să plătim peste 9 lei pe litrul de benzină sau motorină! Domnului ministru îi place să ofere ca explicaţie contextul internaţional.

Însă nicio secundă nu a explicat de ce a refuzat cu încăpăţânare să aplice soluţii aflate la îndemâna sa. Soluţii propuse de USR şi acceptate în diverse declaraţii publice inclusiv de partenerii domniei sale de guvernare", se arată în moţiunea simplă.

Potrivit USR şi deputaţilor independenţi de dreapta, "de cinci luni, proiectul de reducere a TVA la carburant stă în sertare". „De ce nu adoptaţi soluţia, domnilor? Cum scrie PSD pe Facebook: Românii aşteaptă soluţii. Rezultatele activităţii celui mai slab ministru al Energiei din câţi a avut România se văd: scăderea accentuată şi constantă a nivelului de trai pentru populaţie şi dificultăţi majore întâmpinate de companiile care activează în România.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Credem că în cazul domnului Popescu nu mai este vorba numai de incompetenţă, ci şi de rea-voinţă militantă. De aceea trebuie să plece imediat de la conducerea unei instituţii pe care nu ştie, nu poate şi nu vrea să o conducă în interesul public", se arată în moţiunea simplă.

Cel care a anunțat moțiunea a fost deputatul USR Ionuț Moșteanu, marți, în plenul Camerei Deputaților, când a menționat că documentul este semnat și de grupul independenților de dreapta. Moșteanu a făcut atunci apel către președintele de ședință să înainteze documentul la Biroul permanent al Camerei Deputaților, dar liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a susținut că acesta nu îndeplinește condițiile regulamentare.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Daniel Suciu, a spus că „va verifica cu atenţie dacă sunt îndeplinite cerinţele regulamentare" referitoare la moţiunea USR.

Citeste si:
Criza cerealelor crește tensiunea în Parlament. Discursul lui Petre...
Criza cerealelor crește...

Cine este Virgil Popescu

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus, la 23 noiembrie 2021, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. Virgil Popescu a fost propus ministru al Energiei.

Virgil-Daniel Popescu s-a născut la 25 aprilie 1968, în Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi. A absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti (1991). Deţine un doctorat în management la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Craiova (2000), un master în analiză, diagnostic şi evaluarea afacerilor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, din cadrul Universităţii din Craiova (2009).

Este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" (2006) şi al Colegiului Naţional de Securitate din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii (2008), potrivit site-urilor www.cdep.ro, https://pnl.ro, http://alegeriparlamentare2016.ro.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

A fost asistent programator la S.S.I. Argus S.A. Drobeta Turnu Severin (1991-1993), asistent universitar la Universitatea din Craiova, Colegiul Universitar Drobeta Turnu Severin (1993-1997), director al S.N.P. PETROM S.A., Sucursala PECO Mehedinţi (1997-2001), lector universitar la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universitatea din Craiova (2001-2008), conferenţiar universitar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (din 2008).

A fost secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Dialog Social din Guvernul României (2007-2008), vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (august-octombrie 2013), secretar de stat în Ministerul Economiei (noiembrie 2013- februarie 2014).

Citeste si:
Senatul a votat legea pensiilor speciale. USR a protestat contra...
Senatul a votat legea...

A fost ales deputat PNL de Mehedinţi (21 decembrie 2016), reales (21 decembrie 2020). A fost fost vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor (2016 - noiembrie 2019), vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal (PNL) din Camera Deputaţilor (februarie 2018 - noiembrie 2019), membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (septembrie 2017 - iunie 2020), potrivit site-urilor https://gov.ro/, www.cdep.ro şi site-ului universităţii din Craiova http://feaa.ucv.ro.

În actuala legislatură este membru al Comisiei pentru industrii şi servicii; preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Islamică Iran.
Ministrul al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (noiembrie 2019 - decembrie 2020), ministru al Energiei (din decembrie 2020), ministru interimar al Economiei, Antreprenorialului şi Turismului (din 8 septembrie 2021).

Activitatea sa didactică şi de cercetare include 12 cărţi şi manuale universitare în calitate de autor sau coautor; 17 articole publicate în reviste de specialitate şi volume ale unor conferinţe, indexate în baze de date internaţionale; 35 articole publicate în reviste şi volume recunoscute pe plan naţional, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2022 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.