Legea offshore a primit, marți, raport favorabil în comisiile reunite de industrii și buget-finanțe din Camera Deputaților, urmând să intre la vot final, în plen. USR și AUR și-au susținut amendamentele, însă acestea nu au fost votate de deputați. Camera Deputaților este for decizional, după ce legea a trecut de Senat.

Legea offshore, raport favorabil în comisiile reunite din Camera Deputaților

USR a propus bani din profitul extracției de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că amendamentul USR nu poate fi susţinut, pentru că nu toţi românii contribuie la Pilonul II.

„Tot un fond facem şi noi, dar pentru dezvoltarea reţelelor de gaz şi a proiectelor care să utilizeze gazul, şi vorbim de bani care intră la buget încă din acest an, nu vorbim de bani potenţiali, viitor”, a declarat oficialul.

El a menționat că veniturile din exploatarea gazelor din Marea Neagră și din perimetrele onshore de adâncime trebuie să se ducă înspre investiții care să stimuleze consumul de gaz.

„Eu cred că este mult mai bun decât ceea ce propuneţi dumneavoastră, iar taxele şi impozitele se duc către bugetul de stat, nu putem să le direcţionăm direct către companii care administrează privat sau public anumite fonduri", a afirmat ministrul Energiei.

Deputatul USR Cristina Prună a afirmat că prin amendamentul USR se conturează un nou Pilon de pensii, Pilonul offshore, pentru toți cetățenii români, nu numai pentru cei care contribuie.

„Teza că nu toţi românii contribuie este falsă”, a mai spus ea, arătând că vorbim de banii din nişte bogăţii ale României, care „nu ar trebui să fie împărţiţi pe criterii politice”.

Toate partidele au votat pentru legea offshore, iar 4 voturi au fost împotrivă, de la reprezentanții AUR. Ei au propus introducerea de sancțiuni pentru cei care exploatează gazele din Marea Neagră.

Ce prevede proiectul legii offshore

Conform noului proiect, pragurile de supraimpozitare rămân aceleași, schimbându-se doar baza de calcul. Prin urmare, în final, impozitele ar urma să fie mai mici. Totodată, companiile vor putea să facă deduceri de până la 40%, comparativ cu anul trecut, când a fost înregistrat procentul de 30%.

Citeste si:
Depășirea pe linie continuă ar putea fi permisă în anumite condiții
Noi modificări în Codul...

Impactul la nivel macroeconomic al proiectului de exploatare a descoperirilor de gaze naturale, cât și continuarea operațiunilor de explorare și evaluarea a unor noi resurse de hidrocarburi în perimetrele offshore din Marea Neagră, include:


  • Creşterea investiţiilor de capital vor acţiona ca un catalizator pentru creşterea economică a României

  • Creşterea veniturilor bugetare

  • Crearea sau menţinerea de locuri de muncă

  • Creşterea contribuţiei la produsul intern brut

  • Creşterea securităţii în aprovizionarea energetică

  • Dezvoltarea furnizorilor locali şi a comunităţilor locale

  • Accesul la tehnologii de ultimă oră;

  • Îmbunătăţirea balanţei de plăţi externe a României

  • Creşterea şanselor ca România să se poziţioneze ca important pol energetic regional.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Ministrul Virgil Popescu a declarat că prin proiectul legii offshore depus vineri la Parlament sunt aduse o serie de modificări la un act normativ aprobat în anul 2018 prin care sunt deblocate investițiile, așa încât să fie asigurată independența energetică a României și să fie redusă dependența de gazul rusesc.

Ce este legea offshore

Legea offshore a fost principala piedică în exploatarea gazului din Marea Neagră, după ce în 2018, în timpul guvernelor patronate de Liviu Dragnea, schimbarea legii i-a făcut pe investitorii străini să dea înapoi, fiind favorizate importurile de gaz din Rusia.

Această lege referitoare la taxarea proiectelor offshore este ultima din restricțiile impuse asupra sectorului energetic pe care Guvernul nu a reușit până acum să o amendeze. Totuși, cele trei partide care formează actuala coaliție au picat de acord în programul de guvernare în ceea ce privește faptul că legea offshore trebuie modificată, în condițiile în care țara noastră vrea să scape de dependența de gaze rusești.

Citeste si:
Moțiunea împotriva ministrului Muncii a fost respinsă de Camera...
Moțiunea împotriva...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.