Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de lege pentru completarea articolului 12 din OUG nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, prin care se stabileşte că, prin ordin al ministrului de Interne, se pot înfiinţa, în anumite condiţii, entităţi cu personalitate juridică, cu referire, printre altele, şi la Centrele medicale de diagnostic şi tratament ambulatoriu din subordinea MAI.
 

Guvernul va aproba un nou proiect de lege

"Prin proiect se are în vedere stabilirea posibilităţii ca, prin ordin al ministrului afacerilor interne, să fie înfiinţate entităţi cu personalitate juridică, atunci când sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la articolul 187 din Legea nr. 287/2009. (...) În prezent, există unităţi subordonate direcţiilor generale/direcţiilor din aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne care sunt lipsite de personalitate juridică, acest fapt împietând desfăşurarea în condiţii optime a unor activităţi specifice.

La nivelul acestor unităţi subordonate aparatului central al M.A.I. au fost identificate, cu titlu de exemplu, Centrele medicale de diagnostic şi tratament ambulatoriu, Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen şi Direcţia Asigurare Logistică Integrată. În prezent, centrele medicale de diagnostic şi tratament ambulatoriu funcţionează fără a avea personalitate juridică, deşi acestea îndeplinesc condiţiile pentru a dobândi această calitate. Din cauza lipsei personalităţii juridice a centrelor medicale de diagnostic şi tratament ambulatoriu acestea întâmpină dificultăţi în angajarea persoanelor pentru ocuparea funcţiilor disponibile", se arată în expunerea de motive a proiectului.

În proiect se arată: "În momentul de faţă, lipsa personalităţii juridice a centrelor medicale de diagnostic şi tratament ambulatoriu generează dificultăţi majore faţă de oportunităţile finanţării din fonduri europene prin programele existente, ceea ce creează sincope în desfăşurarea actului managerial şi imposibilitatea dezvoltării/modernizării infrastructurii sau dezvoltării unor programe specifice de asistenţă medicală, în condiţiile în care fondurile bugetare sunt insuficiente pentru desfăşurarea acestora la nivelul unităţilor sanitare".

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 63/ 2018, privind compensarea unor creanţe reciproce între statul român şi persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietăţii, precum şi pentru prorogarea unui termen.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

"Proiectul de ordonanţă are ca obiect de reglementare: eliminarea termenului stabilit prin Ordonanţa nr. 63 din 12 iulie 2018, pentru depunerea cererii în procedura administrativă destinată compensării unor creanţe între statul român şi persoanele beneficiare ale legilor din domeniul restituirii proprietăţii. De asemenea, compensarea sumei pe care persoana o datorează Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor cu suma pe care statul o datorează cu titlu de despăgubire va stinge obligaţiile reciproce, inclusiv cele derivate din actualizarea creanţelor şi penalităţile aferente acestora.

Întrucât proiectul de act normativ vizează compensarea creanţelor actualizate şi a cheltuielilor de executare silită încasate de persoanele beneficiare, în timpul executărilor silite, ca urmare a hotărârilor judecătoreşti având ca obiect întoarcerea executării silite, prin acest act normativ se tinde la evitarea consumului de resurse umane şi diminuarea unor cheltuieli, în derularea procedurii de executare silită, pentru urmărirea unor creanţe, care ulterior trebuie plătite aceloraşi persoane", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobat este cel privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

Printr-un alt proiect de ordonanţă de urgenţă Executivul vizează modificarea şi completarea Legii nr. 21/2020 privind Codul aerian.

"Prin soluţia legislativă identificată în urma consultărilor dintre Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Apărării Naţionale, va fi prevăzută în mod expres exceptarea zborurilor militare efectuate de aeronavele unui stat membru NATO de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie aeriană şi a tarifelor aeroportuare de pasager, securitate, dezvoltare, tranzit, transfer, aterizare, staţionare şi iluminat, fără a mai fi necesară încheierea unor acorduri / tratate bilaterale sau multilaterale în acest sens între România şi statele membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Citeste si:
4 aspecte de luat în considerare dacă te pregătești să devii...
4 aspecte de luat în...

Această măsură va elimina orice tratament discriminatoriu în relaţia cu partenerii NATO şi se va înscrie în efortul naţional de asigurare a unei prezenţe aliate unitare şi echilibrate pe flancul estic al NATO şi de consolidare a cooperării militare în Regiunea Mării Negre", se spune în nota de fundamentare a proiectului.

În şedinţa de Guvern va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2022, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2021.

Printr-o altă hotărâre de guvern se va dispune acceptarea unei donaţii de teste antigenice rapide, de către statul român, prin Ministerul Sănătăţii, în vederea diagnosticării infecţiei cu SARS-CoV-2 şi darea acestora în administrare Ministerului Sănătăţii.

Citeste si:
Cristina Șișcanu își dorește să adopte un copil: „Îmi tot cere un...
Cristina Șișcanu își dorește...

Tot în şedinţa de Guvern urmează să fie aprobat şi un memorandum privind adoptarea de către Guvern şi transmiterea către Consiliul Europei a listei cuprinzând cei 3 candidaţi ai României pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în temeiul articolului 5 alin. (1) din OG nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.