Camera Deputaţilor urmează să dea, în şedinţa de miercuri, votul final la moţiunea simplă iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu.

Dezbaterea moţiunii simple a fost programată pentru şedinţa de luni, însă a fost întreruptă în urma incidentului în care liderul deputaţilor AUR George Simion l-a bruscat pe ministrul energiei în timpul discursului de la tribuna Camerei.

Şedinţa a fost reluată, ulterior, însă dezbaterile s-au desfăşurat doar cu deputaţii USR, AUR şi neafiliaţi, în absenţa lui Virgil Popescu şi a reprezentanţilor PSD, PNL, UDMR şi minorităţilor, în semn de protest.

USR a depus săptămâna trecută moţiunea simplă intitulată "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul 'săptămâna viitoare' Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României".

Potrivit USR, ministrul Popescu "periclitează" în fiecare zi securitatea energetică a României şi trebuie să plece imediat din această funcţie.

Semnatarii moţiunii susţin că actualul ministru al Energiei a primit "şansa" să reformeze sistemul energetic şi să pună umărul la consolidarea securităţii energetice a României, însă "a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani".

"Poate nu ştiaţi, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe 'săptămâna viitoare' decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR", se afirmă în moţiune.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Totodată, USR califică drept "un dezastru" gestionarea crizei facturilor la energie, menţionând că românii au ajuns să plătească sume "uriaşe", iar oamenii şi economia suferă din cauza unor decizii "proaste" luate de ministrul Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis în scris punctul său de vedere în privinţa moţiunii simple.

"Ar trebui să ne aflăm azi în faţa unei moţiuni simple, moţiune care ar trebui să fie un instrument de critică parlamentară, în schimb azi ne aflăm în faţa unei isterii politice ipocrite. Exact genul de produs pe care doar USR îl poate genera, mimând doar grija faţă de situaţia românilor. (...) Compunerea de azi a USR dovedeşte că nu şi-au făcut temele. Da, traversăm o perioadă complicată generată de creşterea preţurilor la energie la nivel mondial, criza provocată de "prietenii" noştri de la răsărit. Este o situaţie pe care nimeni nu şi-ar fi dorit-o şi pentru care niciun stat nu a fost mai bine pregătit decât altul. Iar dacă USR era atât de competent, de prevăzător şi de bine pus la punct cu politicile publice, ce i-a oprit să ne arate propunerile lor în domeniul combaterii preţurilor ridicate în perioada ianuarie-septembrie 2021?", a afirmat Popescu.

Citeste si:
Criza cerealelor crește tensiunea în Parlament. Discursul lui Petre...
Criza cerealelor crește...

De asemenea, Popescu a mai transmis că el şi colegii de la minister şi de la Guvern nu au stat nepăsători, ci au încercat în permanenţă să găsească cele mai bune soluţii pentru a-i proteja pe români în faţa acestei crize. "Nu sunt un ministru îngropat în hârtii, pe un scaun călduţ, departe de realitatea din casele oamenilor şi din companii", a susţinut Virgil Popescu.

El a susţinut că, în calitate de ministru al Energiei, a urmărit "obiective importante: investiţii, dezvoltarea de capacităţi de producere a energiei verzi, atragerea de investitori, protejarea cetăţenilor şi adoptarea măsurilor sociale, acolo unde este nevoie".

"Ştiu că românii sunt sătui să se profite de ei în crize şi sunt temători de ce va urma. Nu vor fi profitori pe spinarea românilor în criza energiei, iar statul nu va ieşi câştigat din această criză pe spinarea oamenilor - aşa cum se spune. Ideea că cineva profită de această criză a preţurilor ca să umple buzunarele unei clientele politice - aşa cum am văzut că vehiculează - aşa-zişi experţi - în dezbaterea de la televiziuni şi în mediul online, este o minciună. Este o intoxicare care nu face decât să agite spiritele, cu fake-news-uri care cresc nemulţumirea oamenilor şi curentul extremist care promite soluţii miraculoase şi rezolvări peste noapte. Fac apel la români să rămână obiectivi, să se informeze, să aibă încredere că orice nedreptate poate fi soluţionată şi există autorităţi care pot interveni. Dacă pe piaţă există companii care acţionează fără onestitate, vor fi puse să dea banii înapoi şi vor fi sancţionate", a mai transmis ministrul. AGERPRES.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Februarie 2022 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.