Florin Cîțu a fost ales noul președinte al Senatului, după ce Anca Dragu a fost revocată de la șefia instituției, ca urmare a cererii PNL-PSD-UDMR, după ce noua coaliție de guvernare a eliberat funcția pentru acesta. Alina Gorghiu a fost mandatată să conducă forul până vineri.

Florin Cîțu a fost ales noul președinte al Senatului

S-au înscris două candidaturi, Florin Cîțu, din partea noii majorități parlamentare, și Anca Dragu, propusă de USR. Florin Cîțu a fost votat, prin vot secret cu buletine, noul președinte al Senatului. Acesta ar urma să-și preia funcția abia joi, după votul de învestire pentru Cabinetul Ciucă, atunci când acesta nu va mai fi premier interimar. Până atunci, Alina Gorghiu a fost mandatată de Biroul Permanent al Senatului să conducă forul legislativ.

Anca Dragu (USR) a fost revocată marţi de la conducerea Senatului. Propunerea de revocare a fost votată de 82 de senatori. Au fost înregistrate 82 de voturi „pentru”, 24 „împotrivă” şi 9 abţineri. Aceasta a declarat, marți, în ședința de plen în care se dezbătea cererea PNL-PSD-UDMR de revocare a sa din funcție, că ceea ce se petrece este „un abuz de putere și o tentativă de a acapara total o instituție a statului român, un fenomen numit tirania majorității”.

„Constituţia, decizii ale CCR şi chiar practica democratică arată clar că acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului din funcţie este nejustificat. Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii.

Preşedintele Senatului nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne, nici de a transforma simple propuneri în legi, are însă rolul de a semnala derapajele din Parlament, şi cel mai important, poate sesiza CCR cu privire la legile asupra cărora există suspiciuni de neconstituţioalitate”, a spus Anca Dragu.

În replică, senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus: „Regulile democrației spun că minoritatea se supune majorității”, iar Alina Gorghiu i-a transmis Ancăi Dragu că ar fi trebuit să își dea demisia, pentru a evita să fie supusă la vot această revocare din funcție.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

De ce a vrut noua coaliție să o demită pe Anca Dragu

Președinții celor două mari partide din cadrul coaliției, Florin Cîțu (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD), nu au funcții în actualul guvern, deoarece PSD nu a fost de acord ca Florin Cîțu să fie numit premier, iar social-democrații vor trebui să aștepte a doua rotație în coaliție pentru a numi prim-ministrul, în persoana lui Marcel Ciolacu. Așadar, „consolarea” pentru cei doi lideri o reprezintă conducerile Camerelor.

Lucrurile au stat mai simplu în cazul lui Marcel Ciolacu, căci Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, așa că postul a rămas liber. Sorin Grindeanu (PSD) a asigurat interimatul. Astăzi, Marcel Ciolacu a fost ales noul președinte al Camerei Deputaților, cu 217 voturi „pentru” și 77 „împotriva”.

Citeste si:
Gorghiu: În interiorul PNL nu a fost discutată remanierea
Alina Gorghiu: „În interiorul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2021 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.