Consilierii generali ai Capitalei se intrunesc in sedinta, iar printre cele 46 de proiecte care vor fi dezbatute se numara acordarea unui ajutor financiar de 500 de lei lunar persoanelor adulte cu handicap, suplimentarea numarului voucherelor pentru achizitionarea de biciclete cu alte 25.000, dar si oferirea unor premii de pana la 5.000 de lei elevilor care au obtinut media 10 la Bacalaureat si la Evaluarea Nationala, olimpicilor si campionilor sportivi.

Consilierii generali vor dezbate si un proiect privind incheierea de contracte de reprezentare si consultanta juridica, unul privind achizitionarea unui sistem e-ticketing, prin care vor fi montate automate de emitere a cardurilor de calatorie pentru mijloacele de transport in comun in Bucuresti si in judetul Ilfov, dar si posibilitatea de a introduce cladirea Primariei Capitalei in circuitul turistic.

Ajutor financiar pentru adultii cu handicap

Primaria Capitalei, prin Directia Generala de Asistenta Sociala, vrea sa acorde un ajutor financiar de 500 de lei pe luna pentru adultii cu handicap care au domiciliul sau resedinta in Bucuresti. Banii ar urma sa fie acordati lunar prin virament bancar, de catre Directia Generala de Asistenta Sociala din subordinea Primariei Capitalei, in baza unui dosar care va contine certificatul de incadrare in grad de handicap in original (in cazul in care exista diferente de nume intre actul de identitate si certificat, se solicita actul care sa ateste schimbarea numelui), cartea de identitate a persoanei cu handicap si cea a reprezentantului legal, in original, precum si extrasul de cont si cererea tip, potrivit proiectului de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), scrie News.ro.

Dosarul cu toate actele se va depune la Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, putand beneficia de ajutorul de 500 de lei adultii cu handicap care locuiesc sau au resedinta in Bucuresti, certificatul de incadrare in grad de handicap este emis de catre una dintre Comisiile de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap de la nivelul sectoarelor Capitalei, iar beneficiarul nu are datorii la stat. Nu beneficiaza de ajutor persoanele cu handicap care sunt retinute sau condamnate definitiv la pedeapsa cu inchisoarea, pe perioada resinerii sau detentiei si nici cele care realizeaza venituri, aflate in ingrijirea unui asistent personal profesionist.

Municipalitatea arata ca in primul trimestru al acestui an in Capitala erau inregistrati 57.222 de adulti cu handicap, neinstitutionalizati, din totalul de 57.806.

Citeste si:
Ajutor de 500 de lei pentru facturile la energie. Cine va beneficia...
Ajutor de 500 de lei pentru...

In sedinta CGMB din 19 iulie, consilierii generali au aprobat un proiect de hotarare prin care primaria va acorda un ajutor financiar lunar pentru copiii cu handicap, cu conditia ca cel putin unul dintre parinti sa aiba domiciliul in Capitala.

Alte 25.000 de vouchere pentru achizitionarea de biciclete

Consilierii generali dezbat, in sedinta de miercuri, si suplimentarea numarului de vouchere in valoare de 500 de lei cu care bucurestenii isi vor putea achizitiona o bicicleta, simpla sau electrica, trotineta sau dispozitive de tip Segway sau Ninebot, in cadrul proiectului "Biciclisti in Bucuresti”, dupa ce in primele doua zile de la lansarea proiectului, peste 30.000 de cetateni au depus solicitari pentru obtinerea celor 5.000 de vouchere puse la dispozitie la inceput.

"Proiectul privind acordarea unui numar de 5.000 de vouchere in valoare de 500 de lei aprobat de catre plenul Consiliului General al Municipiului Bucuresti s-a bucurat de un real succes in randul cetatenilor, iar solicitarile acestora au depsit cu foarte mult numarul aprobat initial. Succesul proiectului raspunde nevoilor orasului de a implementa masuri de reducere a poluarii aerului prin folosirea mijloacelor de transport non-poluante”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Citeste si:
Primul oraș din România care are un sistem de biciclete smart
Primul oraș din România care...

Initiatorii proiectului propun, astfel, acordarea a inca 25.000 de vouchere. Cele care vor putea fi distribuite anul acesta vor fi finantate din bugetul pe anul 2017, eventual printr-o rectificare bugetara. Restul voucherelor care urmeaza sa fie declarate valide in 2018 vor fi finantate din bugetul pe anul viitor.

Primaria Capitalei a publicat, saptamana trecuta, lista cu primii 5.000 de bucuresteni care au obtinut din partea municipalitatii voucherele de 500 de lei, care se gaseste pe site-ul Primariei Capitalei, la sectiunea "Biciclisti in Bucuresti”, unde este publicata si lista magazinelor din care pot fi cumparate bicicletele.

Premii de pana la 5.000 de lei pentru elevii de 10, pentru olimpici si campioni sportivi

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, propune, printr-un alt proiect de hotarare care va fi dezbatut miercuri de CGMB, ca municipalitatea sa ofere premii in bani, intre 1.000 si 5.000 de lei, elevilor care au obtinut media 10 la Bacalaureat si la Evaluarea Nationala, olimpicilor si campionilor sportivi, sefilor de promotie, precum si profesorilor coordonatori.
Citeste si:
UNCJR solicită fonduri suplimentare la rectificarea bugetară pentru...
UNCJR solicită fonduri...

Astfel, olimpicii nationali, sefii de promotie ai claselor V-VIII, campionii sportivi nationali, castigatorii competitiilor nationale cultural-artistice din calendarul Ministerului Educatiei, castigatorii campionatelor organizate de NASA si Agentia Spatiala Europeana ar urma sa primeasca 1.000 de lei daca au ocupat locul al treilea in cadrul competitiilor, 1.500 de lei daca au ocupat locul al doilea si 2.000 de lei pentru primul loc.

Elevii care au obtinut media 10 la examenul de Evaluare Nationala si cei care au obtinut 10 la examenul de Bacalaureat, precum si sefii de promotie ai claselor IX-XII ar putea fi recompensati cu 2.000 de lei.

De asemenea, elevii care s-au calificat la Olimpiade Internationale de curricula, Campionate Europene, Mondiale si sportive ar putea fi premiati cu 3.000 de lei, in timp ce olimpici de curricula scolara, campionii europeni, mondiali si sportivi vor putea primi 3.000 de lei daca au obtinut locul al treilea, 4.000 de lei pentru locul al doilea, si 5.000 de lei pentru primul loc.

Premiile vor fi acordate in anul scolar urmator realizarii performantelor, in baza listelor trimise de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti catre Proedus, exceptie facand elevii care s-au calificat la Olimpiade Internationale si Campionate Europene, Mondiale si sportive, care trebuie sa trimita o solicitare in scris pe adresa de e-mail a Proedus.

Citeste si:
Intră în concurs! Abonează-te la 9news.ro și câștigă un voucher de...
Intră în concurs! Abonează-te...

Potrivit regulamentului, premiile se acumuleaza pentru elevi, insa un profesor poate fi premiat o singura data pentru o categorie de premiu.

Incheierea de contracte de consultanta si reprezentare juridica

Consilierii CGMB vor vota miercuri un proiect de hotarare de aprobare a incheierii unor acorduri-cadru de achizitie de servicii de avocatura. Casele private de avocatura care vor semna contracte cu Primaria in baza respectivelor acorduri-cadru nu se vor ocupa insa doar de procesele legate de retrocedari, ci si de chestiuni legate de achizitii publice, parteneriate public-privat, exproprieri necesare pentru proiecte de investitii publice.

Conform expunerii de motive a proiectului de hotarare prin care este permisa incheierea de contracte de consultanta si reprezentare juridica, masura este necesara "avand in vedere ca, pana la data de 30 iunie 2017, au ramas nesolutionate un numar de aproximativ 24.050 dosare administrative depuse in baza Legii nr. 10/2001, Municipiul Bucuresti a fost chemat in judecata, incepand cu data de 1 iulie 2017, intr-un numar estimat de peste 5.000 de litigii avand ca obiect Legea nr. 10/2001".

In document se mentioneaza ca la Directia Juridica a Primariei lucreaza in total 74 de persoane, din care doar 52 au calitatea de consilieri juridici. Dintre acestia, numai 27 pot reprezenta municipalitatea in instanta. Un numar de 15 consilieri juridici ai PMB au atributii in ceea ce priveste aplicarea legilor proprietatii. Pe langa cele 5.000 de litigii noi recente legate de retrocedari, Municipiul Bucuresti este in prezent parte in peste 7.000 de dosare aflate pe rolul instantelor de judecata, in diferite etape procesuale.

"Volumul de munca implicat de asistenta si/sau reprezentarea juridica in litigii in care Municipiul Bucuresti este parte nu poate fi asigurat exclusiv prin personalul propriu de specialitate juridica. De asemenea, instantele de judecata acorda uneori solutii contradictorii cu privire la aceeasi problema juridica, astfel incat, pe langa cunoasterea practicii judiciare, valoare adaugata prezinta cunoasterea opiniilor formulate de experti in cadrul literaturii de specialitate cu privire la administrarea domeniului public si a fondurilor publice. Toate acestea pot avea un impact negativ si consecinte financiare deosebit de grave ca urmare a lipsei de consultanta, asistenta si/sau reprezentare juridica de specialitate de care Municipiul Bucuresti trebuie sa beneficieze", se mai explica in expunerea de motive.

Reluarea proiectului "Centura Verde” a Capitalei

Primaria Capitalei intentioneaza sa reinceapa proiectul "Centurii verzi”, discutat inca din 2005. Aprobarea proiectului de hotarare ar prespune realizarea studiilor pentru indentificarea unor terenuri potrivite pentru impadurire si a speciilor de arbori, astfel putand fi extinse suprafetele impadurite in zonele de nord-est si sud-vest ale Capitalei.

Potrivit proiectului de hotarare, extinderea suprafetelor impadurite a fost initial cuprinsa ca masura in Planul Urbanistic General din anul 2000, in cadrul Strategiei de Dezvoltare la nivel intercomunal a aglomeratiei urbane Bucuresti.

De asemenea, initiatorii proiectului mai spun ca prin reimpadurirea unor terenuri din jurul Bucurestiului va creste calitatea mediului, va fi redusa poluarea fonica si diminuata intensitatea vatului, va fi redusa cantitatea de energie utilizata pentru incalzire sau racire, scurgea si infiltrarea apei din precipitatii, dar duce si la imbunatatirea esteticii peisajului si ofera posibilitati de turism si agrement in zona metropolitana a Capitalei.

"Extinderea suprafetelor impadurite in zonele din jurul Capitalei pentru imbunatatirea climatului urban a fost prevazuta ca masura in documentele strategice de urbanism atat pentru Municipiului Bucuresti (Planul Urbanistic General), cat si pentru zona metropolitana cuprinsa in Centura Verde Galbena a Capitalei, prevazuta in Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal – zona aglomeratiei urbane si zona metropolitana a municipiului. Datorita deficitului de paduri – parc in jurul Capitalei, trebuie acordata o atentie deosebita cresterii suprafetelor impadurite in vederea restabilirii normei de 30 de ha de paduri – parc/1.000 de locuitori”, mai scrie in proiect.

Fostul primar al Capitalei Adirean Videanu spunea in 2005 ca au fost alocate fonduri europene pentru crearea Centurii Verzi a Bcurestiului, insa cativa ani mai tarziu, la final de mandat, primarul declara ca nu a gasit sprijin din partea primarilor din Ilfov si din partea proprietarilor de terenuri, care nu voiau sa fie plantati copaci pe teritoriile lor.

Inchirierea de locuinte de pe piata libera pentru cazurile sociale si cele de urgenta

CGMB urmeaza sa supuna dezbaterii si votului, miercuri, si un proiect de hotarare referitor la inchirierea unor locuinte de pe piata libera pentru cazurile sociale si cele de urgenta. Daca va fi aprobat, municipalitatea va incepe procedurile de identificare a unor imobile de pe piata libera.

"In prezent, la Primaria Municipiului Bucuresti – Directia Patrimoniu – Serviciul Spatiu Locativ si cu Alta Destinatie, sunt inregistrate un numar mare de solicitari privind cererea de locuinte sociale (...) pentru persoanele evacuate, inclusiv din Centrul Istoric, cazurile sociale si cele de urgenta. (...) O solutie interimara existenta ar fi posibilitatea demararii procedurilor pentru identificarea de locuinte de pe piata libera in vederea inchirierii de catre Municipiul Bucuresti”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Alegerea imobilelor se va face de catre o Comisie mixta stabilita prin Dispozitie de primar general

Potrivit acestuia, imobilele identificate vor avea destinata de locuinte sociale si vor fi atribuite persoanelor sau familiilor aflate pe listele de prioritati pentru cazuri sociale si cele de urgenta. Perioada de inchiriere va fi de un an, cu posibilitate de prelungire in functie de necesitate.

Cimitir si hotel pentru caini si pisici

Municipalitatea intentioneaza sa construiasca un hotel pentru caini si pisici, "util cetatenilor care doresc cazarea acestora”, precum si un cimitir pentru inhumarea patrupedelor, iar in sedinta de miercuri va fi dezbatut un proiect in acest sens. Proiectul este inclus in "Strategia pentru protectia si bunastarea animalelor in Municipiul Bucuresti”, aprobata in sedinta CGMB din 27 aprilie, si prevede realizarea unor studii necesare realizarii celor doua obiective.

"Realizarea studiilor va beneficia si de sprijinul unor specialisti in domeniul medicinei veterinare (medici veterinari din cadrul Universitatii de Medicina Veterinara, etologi si chinologi)”, se arata in proiectul de hotarare.

In sedinta de Consiliu General din 27 aprilie, a fost aprobata "Strategia pentru protectia si bunastarea animalelor in Municipiul Bucuresti”. In aceasta strategie mai sunt incluse proiecte privind infiintarea Politiei Animalelor ca divizie specializata in domeniul animalelor din cadrul Politiei Locale Bucuresti, impreuna cu un dispecerat municipal special, infiintarea Serviciului Municipal de Urgenta si Resuscitare Veterinara (SMURV), care va fi dotat cu clinici veterinare mobile, folosirea animalelor in diverse evenimente culturale sau sportive, dar si organizarea de targuri dedicate acestora, oferirea gratuita de cursuri de disciplina canina persoanelor care adopta catei.

CGMB discuta trecerea la Ministerul Sanatatii a unui teren din curtea Spitalului Filantropia pentru noul centru de transfuzii

Consilierii generali vor discuta trecerea din administrarea primariei Capitalei in administrarea Ministerului Sanatatii a unui teren din curtea Spitalului Filantropia pentru a construi un nou centru de transfuzi sanguina, in conditiile in care in prezent pe terenul respectiv se afla o cladire in ruina.

De altfel, primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunta, la inceputul lunii, ca va fi construit un nou centru de transfuzii in curtea Spitalului Filantropia.

"Am primit rugamintea de la doamna director al Centrului de Transfuzii din Bucuresti de a pune la dispozitie un teren cu suprafata de aproximativ 2.000 de metri de patrati pentru a se construi un nou centru de transfuzii, pentru ca acesta functioneaza acum intr-o cladire cu bulina rosie. Anunt astazi rezolvarea si acestei situatii, iar in curtea Spitalului Filantropia, unde acum se afla o cladire in ruina, noi vom pune la dispozitie aceasta suprafata de teren Ministerului Sanatatii, in scopul realizarii noului centru de transfuzii al Capitalei”, a anuntat primarul Gabriela Firea la inceputul lunii.

La randul sau, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, Doina Gosa, a spus ca este necesara o noua cladire pentru transfuzii, in conditiile in care actualul centru functioneaza intr-un imobil vechi de 100 de ani, care nu a mai beneficiat de reabilitare.

"Noi functionam intr-un bloc de locuinte care este construit de 100 de ani, care nu a suferit niciodata o reabilitare tehnica, o consolidare, care nu are structura antiseismica si ne imaginam ce s-ar intampla daca ar fi un cutremur si acest centru s-ar prabusi cu personal cu tot. Centrul nou este absolut necesar”, a subliniat Doina Gosa.

Fostul antrenor al nationalei de fotbal, Mircea Lucescu, cetatean de onoare al Capitalei

Fostul antrenor al nationalei de fotbal Mircea Lucescu ar putea primi titlul de cetatean de onoare al Capitalei, pentru "merite sportive”, el avand aproape 400 de meciuri la activ, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a CGMB.

Lucescu a fost jucator la Dinamo intre 1964 si 1977, unde a castigat sapte titluri in campionatul romanesc, precum si antrenor la echipa nationala a Romaniei si la echipele Corvinul Hunedoara, Dinamo, Brescia, Reggina, FC Rapid, Internazionale Milano, Galatasaray, Besiktas Istanbul, Sahtior Donetk. In 2008, Mircea Lucescu a fost decorat cu Ordinul "Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotval din anul 1970 din Mexic si pentru intreaga sa activitate. De asemenea, a castigat Cupa UEFA in 2009, cu echipa Sahtior Donetk pe care a antrenat-o din 2004. Pentru aceasta, a fost decorat cu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de cavaler. In prezent, Mircea Lucescu este selectionerul Turciei, numit de catre Federatia Turca de Fotbal.

Infiintarea unui centru de activitati precum spectacole, excursii sau cursuri de limbi straine pentru persoanele varstnice

Primaria Capitalei vrea sa infiinteze un centru care sa organizeze, pentru persoanele varstnice care locuiesc in Bucuresti, activitati precum spectacole de teatru, excursii, serbari, expozitii, jocuri de societate, intalniri si sesiuni cu reprezentanti ai Bisericii si profesionisti din domenii precum stiinta, homeopatia sau cultura, pelerinaje, pictura, confectionare hand-made, dans, gimnastica, dar si cursuri de limbi straine si de utilizare a calculatorului.

"Tinand cont de necesitatea dezvoltarii continue a ofertei de servicii ale Municipiului Bucuresti oferite cetatenilor, a promovarii si atragerii tuturor categoriilor de participanti catre o zona de confort psihic si intelectual, de optimizare a oportunitatilor pentru sanatate, participare si securitate pentru a imbunatati calitatea vietii pe masura ce oamenii imbatranesc, s-a constatat necesitatea si oportunitatea infiintarii unei entitati care sa se adreseze exclusiv varstei a treia”, se arata in expunerea de motive a proiectului care va fi dezbatut miercuri de consilierii generali.

De asemenea, prin intermediul centrului va fi promovat conceptul de "imbatranire activa”, urmand sa fie implicati si voluntari.

Sediul administrativ al Centrului pentru Seniori va fi in cladirea Primariei Capitalei pana la inchirierea sau cumpararea unui sediu care sa ofere spatiile necesare: sala cu scena, sali pentru expozitii, proiecte, work-shop-uri, spatiu in exterior, pentru evenimentele outdoor si camere pentru personal si recuzita.

Organigrama noii institutii va cuprinde 17 posturi, dintre care patru posturi de conducere, iar veniturile vor veni de la bugetul local, din donatii si sponsorizari.

Sistem e-ticketing pentru transportul public din Bucuresti, cu automate de emitere a cardurilor de calatorie

Consilierii generali ar urma sa isi dea acordul de principiu, miercuri, pentru achizitionarea unui sistem e-ticketing, prin care vor fi montate automate de emitere a cardurilor de calatorie pentru mijloacele de transport in comun in Bucuresti si in judetul Ilfov. Acest proiect a fost prevazut in Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 Regiunea Bucuresti – Ilfov, aprobat in sedinta CGMB din 29 martie.

"Pentru facilitarea accesului la toate sistemele de transport public care isi desfasoara activitatea in Municipiul Bucuresti si in zona limitrofa este necesara implementarea unei retele de vanzare a titlurilor de calatorie cat mai uniform distribuita in teritoriu si care sa tina cont de criteriile esentiale de functionare, asigurand accesul la reteaua de transport, atat a calatorilor ocazionali, cat si a calatorilor care folosesc, de regula, abonamente”, se arata in proiectul de hotarare.

Daca CGMB isi va da, miercuri, acordul de principiu, municipalitatea va veni cu un alt proiect de hotarare in sedinta urmatoare, pentru achizitionarea sistemului e-ticketing, care va fi supus dezbaterii si votului consilierilor.

Luna trecuta, primarul Capitalei declara ca, din toamna, municipalitatea va implementa tichetul unic de transport, un calator putand astfel sa foloseasca acelasi bilet pentru pentru calatoriile cu metroul, cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul, dar si cu microbuzele firmelor private care vor circula pe traseele catre localitatile din Ilfov.

Campania "Propune pentru Bucuresti”

Primaria Capitalei vrea sa investeasca anul viitor patru milioane de euro pentru 20 dintre cele mai bune proiecte propuse de bucuresteni in campania "Propune pentru Bucuresti”, ce se va desfasura in cursul acestui an, iar conform proiectului de hotarare, aflat pe ordinea de zi de miercuri a sedintei CGMB, pot propune proiecte persoanele cu domiciliul sau resedinta in Bucuresti, care au cel putin 18 ani.

Proiectul propus de bucuresteni va aparea pe site-ul primariei in maximum trei zile de la trimitere, timp in care o comisie formata din reprezentanti si specialisti din cadrul Primariei Capitalei il va evalua. Fiecare cetatean poate formula o singura propunere de proiect prin intermediul sectiunii de pe site-ul primariei, dedicata campaniei.

Pentru a depune proiecte si pentru a vota, cei interesati trebuie sa-si creeze un cont de utilizator in sectiunea dedicata campaniei. Dupa afisarea proiectelor, acestia pot vota online o singura data proiectul care le-a placut.

Propunerile de proiecte trebuie sa se incadreze intr-unul dintre domeniile: infrastructura, amenajare / reabilitare spatii publice, spatii verzi – locuri de joaca pentru copii, mobilitate si siguranta circulatiei, infrastructura culturala, inrastructura sociala, smart city, sanatate.

Daca proiectul de hotarare va fi aprobat, miercuri, campania "Propune pentru Bucuresti” va incepe in 18 septembrie, urmand depunerea, analizarea si votarea proiectelor, iar in 24 noiembrie vor fi afisate rezultatele finale.

La finalul campaniei, 20 dintre cele mai votate proiecte vor fi incluse in bugetul municipalitatii pe anul 2018, bugetul maxim alocat pentru un proiect fiind de 200.000 de euro, TVA inclus.

Amenzi de pana la 5.000 de lei pentru administratorii de terenuri din Bucuresti care nu distrug ambrozia

Administratorii de terenuri din Bucuresti pot primi amenzi de pana la 5.000 de lei daca nu distrug ambrozia crescuta pe proprietatile lor, se arata intr-un alt proiect de hotarare ce va fi dezbatut in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

"Administratorii domeniului public si privat al municipiului Bucuresti, precum si persoanele fizice si juridice, titulari sau administratori de terenuri private situate pe teritoriul municipiului Bucuresti au obligatia sa desfasoare lucrari de combatere si distrugere a ambroziei”, este primul articol al proiectului de hotarare, care interzice, insa, utilizarea erbicidelor, avand in vedere ca lucrarile pentru distrugerea ei se vor face in mediul urban.

Astfel, in cazul nerespectarii prevederilor proiectului de hotarare, administratorii de terenuri persoane fizice vor primi o amenda cuprinsa intre 500 si 2.000 de lei, iar cele juridice, intre 2.500 si 5.000 de lei, atat in cazul in care nu distrug ambrozia, cat si in cazul in care folosesc erbicide in acest scop.

Ambrozia se intalneste in gradini si culturi agricole, pe marginea drumurilor, ruini si in locuri lasate in paragina si poate afecta sanatatea oamenilor, pentru ca polenul acesteia este alergen. Alergia se manifesta prin stranuturi dese, mancarime in nas, in gat sau in cerul gurii si la ochi, lacrimare si inrosirea ochilor, tuse si greutate in respiratie. Rinita alergica netratata poate duce la astm bronsic.

In zona Bucuresti-Ilfov au fost semnalate ca puncte principale de raspandire a acestei specii localitatile Balaceanca, Caldararu, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Domenstii de Sus, Pantelimon, Posta si Tanganu.

Reconstructia Monumentului Infanteriei din Parcul Kiseleff

CGMB va discuta si despre reconstructia, cu ocazia comemorarii Centenarului Marii Uniri, a monumentului Infanteriei din Parcul Kiseleff, disparut dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si inlocuit, in anul 2000, cu un alt monument dedicat infanteriei romane.

TIn aceasta perioada, cand comemoram Centenarul Primului Razboi Mondial si al Marii Uniri de la 1918, reconstructia Monumentului Infanteriei, opera a sculptorului Ion Jalea, se impune ca o datorie de onoare pentru glorificarea curajului soldatilor infanteristi din Marele Razboi, care au luptat eroic pentru realizarea Romaniei Mari”, se arata in expunerea proiectului de hotarare initiat de consilierii generali din partea PNL.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea si a fost inaugurat in 1936, la primul rond al Soselei Kiseleff. Monumentul Infanteriei a fost dezasamblat in 1939 si depozitat la Muzeul Miltar, cu scopul reamplasarii lui, insa a disparut dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Constructia din bronz era formata dintr-un obelisc inalt din marmura, avand de-o parte si de alta un plutor militar alcatuit din 14 infanteristi aflati intr-o actiune ofensiva.

In anul 2000, pe locul fostului monument a fost ridicat unul nou, realizat de sculptorul Ioan Bolborea si format dintr-o coloana de bronz inalta de peste 10 metri.

Cladirea Primariei Capitalei, obiectiv turistic

Cladirea Primariei Capitalei ar putea deveni obiectiv turistic, putand fi vizitata atat de turisti, cat si de bucuresteni, daca proiectul de hotarare in acest sens va fi aprobat miercuri, in sedinta CGMB.

"Avand in vedere importanta culturala si arhitecturala a imobilului Palatul Administrativ al Municipiului Bucuresti si tinand cont de fatul ca a fost restaurat de curand, consider ca introducerea in circuitul turistic al Capitalei va creste atractivitatea Bucurestiului ca destinatie culturala si va stimula interesul bucurestenilor pentru propriul patrimoniu cultural, contribuind astfel la protejarea si valorificarea acestei resurse importante de dezvoltare economica durabila a Capitalei”, se arata in expunerea de motive.

Proiectul este propus de Roxana Wring, consilier general din partea USR.

Ea sustine, in expunerea de motive, ca patrimoniul arhitectural al Capitalei nu este valorificat suficient, in 2016 atragand doar 1,1 milioane de turisti, mult mai putin decat capitala Poloniei (8,5 milioane) sau capitala Cehiei (7 milioane).

De asemenea, Bucurestiul nu are o strategie de promovare a turismului cultural, se precizeaza in expunere, insa municipalitatea poate fi "un model de buna practica” prin integrarea cladirii in care functioneaza in circuitul turistic, asa cum au facut orasele europene, avand in vedere ca aceasta este monument istoric.

Cladirea primariei a fost construita de Elie Radu dupa planurile arhitectului Petre Antonescu intre anii 1906 – 1910, in stil traditional, neoromanesc, pe terenul numit "Maidanul lui Duca”, vizavi de parcul Cismigiu.

In imobil a functionat Ministerul Lucrarilor Publice, iar in timpul ocupatiei germane (1916 – 1918), a fost transformat in Comandatura Generala Germana.

Dupa Primul Razboi Mondial, institutia a devenit Ministerul Lucrarilor Publice si al Comunicatiilor pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand, din cauza bombardamentelor, a fost avariat. Cladirea a fost renovata, i s-a adaugat un etaj si a devenit Primaria Generala, apoi Sfatul Popular al Capitalei. Pana in 2010, in imobil a fost sediul Primariei Municipiului Bucuresti, iar dupa restaurare si consolidare, la sfarsitul lui 2016 a redevenit sediul acesteia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.