În ultima perioadă, bicicletele au devenit un mijloc de transport destul de utilizat de oameni. Sibiul a devenit primul oraș din România care dețin un sistem de biciclete smart. Localnicii și turiștii au la dispoziție peste 500 de biciclete care sunt distribuite pentru a acoperi întreg orașul.

Primul oraș din România care deține un sistem de biciclete smart

Bicicletele sunt tot mai des întâlnite pe străzile orașelor și localităților. La Sibiu a fost creat un sistem de biciclete smart pentru a ușura deplasarea locuitorilor și pentru a evita aglomerația din trafic. Biciclete sunt monitorizate prin GPS și închirierea lor se face cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul mobil.

Sibiu Bike City este un sistem smart care pune la dispoziție o variantă ieftină și ecologică în calitate de mijloc de transport. Persianele care au peste 14 ani împliniți pot închiria o bicicletă cu ajutorul aplicației pentru telefonul mobil.

Proiectul deține 540 de biciclete, 8 triciclete pentru seniori și 4 triciclete speciale pentru persoanele cu dizabilități. Aceastea pot fi închiriate de luni până duminică între orele 6:00 și 24:00. Prețul închirierii este de un leu pe oră sau 10 lei pe zi.

Bibicletele sunt distribuite în întreg orașul astfel încât locuitorii și turiștii le pot găsi în imediata lor apropiere.

Stațiile de închiriere sunt alimentate de panouri solare

”Încurajează mobilitatea alternativă, sunt 540 de biciclete în 49 de stații răspândite în tot orașul, astfel încât orice sibian își poate face un traseu în aplicație, poate să-și configureze propriul traseu de călătorie de mobilitate”, spune Smaranda Bălan, responsabil de proiect.

Această investiție inteligentă are drept scop reducerea poluării, de aceea stațiile de închiriere ale bicicletelor sunt alimentate de panouri solare.

”Așa cum observați chiar la stație, sunt două panouri fotovoltaice, asta înseamnă că sunt sisteme independente din punct de vedere energetic”, completează Smaranda Bălan.

Citeste si:
Copiii romi din Sibiu au interzis la singurul ștrand din oraș
Copiii romi din Sibiu au...

Acest sistem de bike sharing a fost realizat de o companie din Canada și a fost implementat în 15 țări din toată lumea. Proiectul a fost realizat în urma unei investiții prin fonduri europene în valoare totală de 13,4 milioane de lei.

În aceste momente în care carburanții au înregistrat mari scumpiri, oamenii optează și pentru transportul cu bicicleta, mai ales acum în sezonul de vară.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.