Politica 23 Mai 2017 12:06 de Clara Vacaru
Plenul Senatului a aprobat, marti, Legea salarizarii, cu 85 de voturi ”pentru”, 10 voturi ”impotriva” si 12 abtineri. Proiectul va merge la Camera Deputatilor, care este forul decizional.

Plenul Senatului a aprobat legea salarizarii fara a admite niciunul dintre amendamentele respinse de Comisia de munca saptamana trecuta, scrie News.ro.

Luni, in cadrul dezbaterilor generale, opozitia a criticat actul normativ, despre care a spus ca introduce o serie de inechitati intre salariatii bugetari, sustinand ca va duce chiar la o scadere a veniturilor acestora.

”Este legea salarizarii arbitrare, nu putem vorbi despre o salarizare unitara (...) E arbitrara pentru ca nu am inteles de ce primarii si viceprimarii de orase au nevoie de un supliment fata de grila initiala, iar cei care au proiecte pe fonduri europene au nevoie de 25% in plus”, a declarat senatoare USR Florina Presada.

"Initiatorii nu au oferit un impact bugetar (...) Nu vad de ce atata graba, in afara de faptul ca urmeaza o campanie electorala, pe 11 iunie sunt alegeri, si e nevoie de inca o lege trecuta doar pentru ochii electoratului", a spus si senatorul PNL Florin Citu.

"Sunt anumite prevederi care genereaza discriminari (...) Daca vrem sa dam o lege buna in materia salarizarii ar fi trebuit sa putem vota o lege bine negociata, transparenta, in care sindicatele, factorii responsabili, sa fi putut sa isi fi spus pe deplin punctul de vedere", a declarat la randul sau senatorul PMP Dorin Badulescu.

Senatorii sustin ca Legea salarizarii va elimina inechitatile din aparatul bugetar

In replica, senatorii majoritatii au sustinut ca Legea salarizarii va elimina inechitatile din sistemul public.

"Era nevoie de o lege a salarizarii, este evident pentru toata lumea. Legea 284/2010 a fost aplicata neunitar si a avut o serie intreaga de ambiguitati si disfunctionalitati (...) Aceasta este o lege-cadru, lege unitara prin prisma faptului ca trateaza unitar toate cele noua familii ocupationale. Pe de alta parte, constat ca se pleaca de la rationamentul drobului de sare. Dar daca se intampla ceva? Daca mergem pe acest rationament o sa constatam ca nu vom avea, in continuare, o lege a salarizarii, ca vom avea haos in ceea ce priveste plata bugetarilor, ca nu vom stimula in niciun fel performanta, ca nu vom reusi sa punem la punct toate disfunctionalitatile”, a declarat senatorul PSD Ion Rotaru, presedintele Comisiei de munca.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

"Din pacate, o lege perfecta a salarizarii personalului din fonduri publice mai mult ca sigur nu poate exista nici in Romania, nici in state veste europene sau oriunde priviti in lume, pentru ca evident ca toate acele solicitari pe anumite domenii de activitate nu pot fi toate laolalta sustinute intr-un anumit context. Important este pentru noi, grupul parlamentar UDMR, ca anumite principii sa fie aplicate. Si aceste principii, in proiectul de lege, unele dintre ele se regasesc, si speram ca se vor regasi in continuare si in aplicarea legii. Acel principiu al faptului ca niciun functionar public sau niciun functionar contractual sa nu aiba un salariu mai mare decat conducatorul institutiei. Este o situatie care s-a perpetuat de-a lungul anilor si care trebuie sa ia sfarsit cu aprobarea acestui proiect de lege”, a spus, la randul sau, senatorul UDMR Cseke Attila.

Citeste si:
Ciprian Ciucu: Tărăgănarea adoptării certificatului verde COVID în...
Ciprian Ciucu: Tărăgănarea...

Senatorii din Comisia de munca au adoptat, joia trecuta, raportul asupra proiectului legii salarizarii, dupa trei zile de dezbateri si mai bine de 25 de ore petrecute in sedinta.

Ce salarii vor avea bugetarii, dupa Legea salarizarii

Fata de forma depusa de PSD in Parlament, raportul Comisiei contine unele modificari, in principal privind cresteri salariale. Astfel, a fost adoptat un amendament propus de PNL si UDMR prin care au fost majorate cu 1.450 lei fata de proiect (o unitate de coeficient) indemnizatiile tuturor primarilor si viceprimarilor de orase din Romania, mai putin pe cele ale primarului si viceprimarilor generali al Capitalei si cele ale presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene.

Au fost majorate cu 15% incepand cu 1 ianuarie 2018 si salariile angajatilor din serviciile deconcentrate aflate in subordinea Ministerului Mediului, cu 10% cele ale personalului de specialitate al Consiliului Legislativ si cu 15% salariile angajatilor Agentiei Nationale de Integritate care lucreaza cu informatii clasificate.

Citeste si:
Firea: „Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, aprobată...
Gabriela Firea: „Legea...

Salarii mai mari vor avea si angajatii ANAF, parlamentarii afirmand ca in proiectul initial a existat o "eroare materiala", pentru ca acesti bugetari nu erau introdusi in grila de salarizare a administratiei publice centrale. Amendamentul adoptat inseamna o majorare cu aproximativ 3.000 de lei pentru functiile de conducere si intre 100 de lei si 1.800 de lei pentru functiile de executie. Majorarile au venit dupa o serie de proteste ale angajatilor ANAF.

O alta modificare se refera la sporul de 15% pentru persoanele cu handicap, care va fi acordat tuturor categoriilor.

In Comisia de munca a Senatului au fost adoptat si mai multe amendamente de majorare a salariilor din familia ocupationala de functii bugetare ”invatamant”, astfel incat un director general administrativ al universitatii va avea un salariu cuprins intre 11.003 si 14.477 lei, la fel ca decanul, iar secretarul sef al universitatii va avea salariu de pro-decan, cuprins intre 10.037 si 12.459 lei.

Citeste si:
Fumatul interzis minorilor în locurile publice. Proiectul, adoptat...
Fumatul interzis minorilor în...

De asemenea, Comisia de munca a Senatului a introdus o noua functie, aceea de administrator sef facultate, care va avea, in 2022, un salariu cuprins intre 6.580 si 7.546 lei.

Au fost adoptate modificari si pentru personalul din Aparare. Un amendament votat spune ca, in caz de deces al unui militar sau politist, urmasii sa primeasca echivalentul a 12 salarii sau solde ale celui decedat, indiferent de vechimea in munca a respectivului. In prezent, urmasii celor care au peste 25 de ani vechime, primesc un ajutor cuprins intre 15 si 20 de solde.

La propunerea ministrului Muncii, Olguta Vasilescu, Comisia a eliminat si articolul din legea salarizarii care prevedea suspendarea, pana in 2019, a actualizarii pensiilor speciale in functie de majorarea salariilor, astfel incat masura va ramane in vigoare.

Dupa votul din Senat, proiectul va ajunge, pentru votul final, in Camera Deputatilor, care este for decizional. Guvernul doreste intrarea in vigoare a legii salarizarii la 1 iulie.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.