Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea Legii 349/2002 care presupune prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care fumatul este interzis minorilor în locurile publice.

Fumatul devine interzis minorilor în locurile publice

Termenul de dezbatere și vor a propunerii legislative s-a împlinit la data de 21 decembrie 2022. Nota de adoptare tacită a fost citită în plen de către preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a și condus şedinţa plenului care a avut loc luni.

Propunea legislativă făcea referile la "interzicerea consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora". Anterior proiectul de lege a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori din PSD și PNL.

"Legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare eforturi autorităţilor cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun fumatului de către această categorie sunt lipsite de rezultate", se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari PSD.

În cazul în care noua lege nu va fi respectată, minorii ar putea fi sancționați cu o amendă contravenţională cuprinsă între 100 de lei și 500 de lei. Inițiatorii proiectului au spus că noua lege propusă se bazează pe studiul efectuat de Agenţia Naţională Antidrog, prin care se arată că alcoolul, consumul de tutun și droguri în rândul tinerilor este din ce în ce mai des întâlnit și reprezintă un motiv serios de îngrijorare. Aceștia sunt de părere că autoritățile trebuie să ia măsuri cât mai urgente și eficiente pentru a evita nenoriciri și răspândirea acestor vicii în rândul tinerei generații.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.