Senatorii juristi reiau, marti, dezbaterea proiectului de Lege de gratiere a unor pedepse, proiect care a fost amanat pe 7 martie.

UPDATE: Comisia juridica a Senatului a amanat, pentru trei saptamani, discutiile privind proiectul Legii gratierii, la solicitarea Ministerului Justitiei, pe motiv ca Executivul va veni cu un set de masuri complementare pentru situatia din penitenciare. Ministrul Tudorel Toader a afirmat ca va discuta cu premierul Sorin Grindeanu inclusiv posibilitatea retragerii proiectului.

Printre amendamentele depuse la proiectul initial al Guvernului se afla unul al senatorului PSD Serban Nicolae, presedintele Comisiei juridice, prin care printre beneficiarii gratierii se vor afla si persoane condamnate pentru coruptie, relateaza News.ro.

Proiectul Legii gratierii a figurat pe ordinea de zi a sedintei Comisiei juridice a Senatului din 7 martie, insa dezbaterile au fost amanate pentru doua saptamani, la propunerea presedintelui comisiei, Serban Nicolae. El a explicat ca nu e nicio graba pentru dezbaterea legii gratierii deoarece termenul de adoptare tacita a actului normativ se implineste abia pe 25 aprilie.

Proiectul (privind gratierea – n.red.) sa il reluam peste doua saptamani. Este un proiect la care s-au depus amendamente. Se gratiaza pedepsele, nu persoanele, pedepse stabilite prin hotarari definitive. Nu se exclude varianta in care nu se va finaliza acest proiect legislativ cu un raport de admitere”, le-a spus Serban Nicolae colegilor din Comisia juridica a Senatului.

Amendamentul lui Serban Nicolae scapa coruptii de pedepse

Senatorul PSD, Serban Nicolae, a depus, la inceputul lunii, un amendament la proiectul de lege privind gratierea prin care condamnatii pentru luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu pot fi gratiati. El a explicat ca nu crede ca ”cei care sunt corupti trebuie sa stea trei intr-un pat in conditii de igrasie, de igiena precara”.

Amendamentul a provocat controverse in spatiul public. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 7 martie, ca, daca s-ar gratia faptele de coruptie, s-ar da un semnal total gresit in societate, el spunand ca, in acest sens, conteaza pe ”realismul si buna credinta a parlamentarilor”.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Raspunzand unei alte intrebari, presedintele a apreciat ca, daca s-ar progresa cu astfel de initiative, cu siguranta ca ar fi o reactie foarte puternica din partea societatii.

Kovesi: Gratierea nu trebuie sa se aplice faptelor de coruptie

In aceeasi zi, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, a declarat ca gratierea nu ar trebui sa se aplice celor care au comis fapte de coruptie si nici atunci cand prejudiciile cauzate statului nu au fost recuperate. "In opina noastra, gratierea nu ar trebui sa se aplice celor care au comis fapte de coruptie si totodata nu ar trebui sa se aplice atunci cand prejudiciile care au fost cauzate statului nu au fost recuperate”, a afirmat procurorul-sef al DNA, dupa ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2016 al Ministerului Public.
Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Amendamentul lui Serban Nicolae nu a fost sustinut nici de liderul PSD, Liviu Dragnea. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, pe 13 martie, ca a discutat cu senatorul social-democrat Serban Nicolae, care i-a spus ca isi va retrage amendamentul pentru gratierea celor condamnati pentru luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

Serban Nicolae a confirmat, in aceeasi zi, anuntul lui Dragnea, precizand ca va retrage amendamentele controversate la Legea gratierii, prin care ar fi eliberate si persoane condamnate pentru coruptie, insa a precizat ca va face acest lucru abia dupa dezbaterile asupra proiectului, pentru ca invitatii sa nu fi venit "degeaba" la sedinta comisiei.

"N-am niciun fel de ambitie personala, n-am niciun fel de miza sau de interes. Eu am prezentat o justificare pentru aceste amendamente, am spus care sunt criteriile care m-au condus catre o asemenea solutie. N-am facut un amendament pentru a gratia coruptii, cum s-a spus intr-un mod pe care nu il mai calific, ca iar se simt unii jigniti in spatiul public, dar nu exista niciun fel de ambitie, deci, asa cum i-am spus si presedintelui PSD, sunt dispus oricand sa retrag aceste amendamente, mai ales ca am vazut ca sunt colegi care spun ca nu sustin", a afirmat senatorul.

Raluca Turcan a criticat amendamentele lui Serban Nicolae privind legea gratierii

In pofida pasului inapoi facut de catre Serban Nicolae, PNL a anuntat ca parlamentarii liberali se vor opune adoptarii Legii gratierii. Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a criticat din nou luni proiectul de lege al gratierii, despre care a spus ca este o facatura si ca de acest act normativ vor beneficia oameni de nivel inalt care vor fi condamnati in perioada urmatoare.
Citeste si:
Cîțu: „Raluca Turcan să-și asume dacă nu mai sunt fonduri pentru...
Cîțu, răspuns la acuzațiile...

Gratierea trebuie sa fie un act de clementa, un instrument prin care sa ajungem la depopularea penitenciarelor si la imbunatatirea conditiilor de viata din penitenciare. Prin proiectul PSD, imbunatatita as spune in ghilimele de catre domnul Serban Nicolae, observam ca in gratiere intra pedepsele si pentru fapte de coruptie si pentru abuz in functie si pentru marturie mincinoasa. Eu nu cred si noi nu credem ca este o coincidenta ca sunt exact infractiunile de care sunt acuzati capii conducerii aliantei de guvernare”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a spus ca decizia Biroului Politic National al PNL este ca parlamentarii liberali sa voteze impotriva proiectului de lege al gratierii.

Acest proiect al PSD de gratiere este o facatura si PNL nu poate decat sa respinga proiectul marca PSD de gratiere pentru ca nu duce nici la depopularea din penitenciare, nu duce nici la conditii mai bune de detentie si nu creeaza nici clementa pentru niste oameni care au gresit. Mai mult decat atat, proiectul PSD de gratiere, in momentul de fata, se va aplica inclusiv celor care vor fi condamnati, adica pedepsiti, pana la momentul intrarii in vigoare a legii gratierii. Asadar, daca exista oameni, intamplator de nivel inalt, care urmeaza sa fie condamnati in perioada urmatoare, pe proiectul gratierii PSD ei vor beneficia de aceasta clementa de ideologie pesedista”, a conchis Turcan.

Ce prevede actul adoptat in 31 ianuarie de Guvern

Proiectul trimis de la Guvern la Parlament a fost adoptat de Executiv pe 31 ianuarie, fiind a doua forma elaborata la Palatul Victoria. Proiectul de lege privind gratierea elimina, comparativ cu varianta initiala, posibilitatea gratierii persoanelor care au peste 60 de ani, dar introduce gratierea partiala pentru persoanele care au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, in conditiile in care initial varsta era de 5 ani. De asemenea, in actul normativ adoptat nu mai exista prevederi referitoare la persoane diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale.
Citeste si:
Comisia Juridica a Senatului a respins ordonanta privind alegerile ant
Comisia Juridica a Senatului...

Sunt exceptate de la prevederile legii persoanele care au comis infractiuni cu violenta si cele care au savarsit unele fapte de coruptie. Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv, aplicate de instanta de judecata, prevede primul articol al legii.

De asemenea, se injumatatesc pedepsele cu inchisoarea aplicate femeilor insarcinate si celor care sunt unic intretinator de familie, avand in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani daca nu li s-au interzis drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca. Ambele situatii trebuie sa existe la data intrarii in vigoare a legii.

In toate aceste cazuri, gratierea este conditionata de achitarea in termen de un an de la condamnarea definitiva sau de la punere in libertate a eventualelor despagurbiri. In cazul neachitarii, gratierea este revocata. Totodata, prevederile legii referitoare la gratiere nu se aplica recidivistilor.

Nu beneficiaza de prevederile acestei legi persoanele care au savarsit infractiuni contra vietii, vatamari corporale, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fatului, lipsirea de libertate, santaj, trafic de persoane vulnerabile, omor calificat, violarea domiciliului, bancruta frauduloasa, furtul calificat, inselaciune, fals in orice forma, parasirea locului accidentului, represiunea nedreapta, abuzul in serviciu, conflictul de interese, falsificarea de moneda, falsul intelectual, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, traficul de produse toxice, infractiunile contra securitatii nationale, cele privind combaterea terorismului, infractiunile de genocid, contra umanitatii si razboi.

Nu sunt gratiate nici persoanele pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 10 ani sau mai mare. Cei care in decurs de 3 ani savarsesc o noua infractiune executa si restul de pedepsa.

Legea se va aplica numai faptelor comise inainte de 18 ianuarie 2017 si intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.