Sumele donate pentru achizitionarea de catre stat a sculpturii ”Cumintenia Pamantului” care nu vor fi restituite vor deveni venituri la bugetul de stat, potrivit Hotararii de Guvern privind stabilirea masurilor necesare pentru restituirea sumelor incasate in urma subscriptiei nationale, document pus in dezbatere publica de Ministerul Culturii.

”Sumele donate conform OUG 10/2016, pentru care persoanele fizice sau juridice si-au exprimat optiunea conform prevederilor art. 3 alin.(6), sau pentru care donatorii nu au putut fi identificati indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donatiei, pana la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat, sumele colectate se vor transfera de catre Ministerul Culturii din contul de disponibilitati prevazut la art. 3 alin. (1) OUG nr. 10/2016, deschis la Trezoreria Statului la bugetul statului, intr-un cont de venituri ale bugetului de stat”, arata Hotararea de Guvern, disponibila pe site-ul Ministerului Culturii.

Persoanele fizice sau juridice care au donat pentru achizitionarea de catre stat a sculpturii ”Cumintenia Pamantului” si care nu doresc restituirea banilor, isi pot exprima aceasta optiune, in mod expres, in scris, catre Ministerul Culturii, pana la data de 31 martie 2017.

In cazul in care Ministerul Culturii nu detine suficiente informatii pentru identificarea anumitor donatori, institutia va comunica public pe pagina proprie de internet si prin mijloacele mass-media necesitatea transmiterii informatiilor necesare in vederea restituirii sumelor donate.

Donatorii neidentificati trebuie sa depuna la Ministerul Culturii la adresa/adresele, inclusiv prin posta electronica, comunicate public pe pagina proprie de internet si pe pagina Guvernului, precum si pe alte cai mediatice, o cerere de restituire a sumelor, pana la data de 31 octombrie 2017. Cererea de restituire trebuie sa fie insotita de copii ale documentelor de plata ale solicitantilor.

MC va verifica daca cererea respecta toate obligatiile pentru efectuarea platii, iar in conditii optime, in termen de 60 zile de la depunerea cererii, va restitui suma.

Citeste si:
Show “BRÂNCUȘI Vizionarul” – un Eveniment marca AVANPREMIERE by...
Show “BRÂNCUȘI Vizionarul” –...

In situatia in care persoana solicitanta nu este indreptatita la restituire sau nu face dovada depunerii sumei solicitate, Ministerul Culturii respinge cererea si instiinteaza solicitantul.

Documentul mai arata ca sumele donate in vederea achizitionarii de catre stat, prin Ministerul Culturii, a operei de arta "Cumintenia Pamantului", se restituie integral donatorilor din contul de disponibilitati deschis la Trezoreria Statului si/sau din conturile deschise la institutiile de credit, pana la data de 31 decembrie 2017, scrie News.ro.

Sumele colectate in lei vor fi restituite pe baza de ordin de plata din contul de disponibilitati deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului si/sau din conturile in lei deschise la institutiile de credit, iar sumele colectate in valuta vor fi restituite pe baza de ordin de plata din conturile in valuta deschise de Ministerul Culturii la institutiile de credit.

Citeste si:
USR a sesizat CCR privind neconstituţionalitatea Legii bugetului de...
USR a sesizat CCR privind...

”Restituirea sumelor in lei sau valuta prin intermediul institutiilor de credit, se va face din conturile deschise la acestea potrivit art. 3 alin.(1) din OUG nr.10/2016, cu modificarile si completarile ulterioare sau din alte conturi care se vor deschide de Ministerul Culturii la acestea in scopul returnarii donatiilor”, mai arata documentul.

Sumele de bani provenind din SMS-uri si din numerele liniilor de telefonie fixa, neincasate pana la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate catre Ministerul Culturii, urmand a fi returnate catre donatori direct de catre operatorii de telefonie mobila, in baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobila si de la integratorul tehnic, lista care va cuprinde numarul de telefon de la care a fost facuta donatia prin SMS si data tranzactiei donatiei prin SMS.

Citeste si:
Jador, cadou de sute de mii de euro în prag de sărbători. Ce și-a...
Jador, cadou de sute de mii...

Pentru restituirea sumelor incasate din SMS-uri si din numerele liniilor de telefonie fixa, Ministerul Culturii va incheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobila si cu integratorul tehnic.

”Donatiile incasate prin intermediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ cu care Ministerul Culturii a incheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, in numele, pe seama Ministerului Culturii conform art. 3, alin. (5) din OUG nr. 10/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, pot fi restituite in mod direct donatorilor fie de catre aceste persoane juridice, pe baza acordului incheiat cu Ministerul Culturii, fie in mod direct de catre Ministerul Culturii”, mai arata Hotararea Guvernului.

”In situatia in care restituirea sumelor se va face prin intemediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ cu care Ministerul Culturii a incheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, in numele, pe seama Ministerului Culturii conform art. 3, alin. (5) din OUG nr. 10/2016, Ministerul Culturii va achita acestora comisioanele, precum si diferentele de curs valutar aferente restituirii donatiilor”, adauga documentul.

Citeste si:
O fană i-a cerut 14.000 de euro împrumut Biancăi Drăgușanu. Care a...
O fană i-a cerut 14.000 de...

Comisioanele si diferentele de curs valutar aferente restituirii donatiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

Pentru donatiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se va face returnarea sumei de 2 euro catre donatorul final este cel din data rectificarii pe factura/ bonusarea la numarul de telefon in cazul cartelei prepaid.

Ministerul Culturii va comunica public pe pagina proprie de internet si pe pagina Guvernului, precum si pe alte cai mediatice calendarul restituirii sumelor pe etape si pe categorii de donatori.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera “Cumintenia Pamantului“ va fi achizitionata de statul roman si ca va fi expusa la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucuresti. Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Proprietarii sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala ”Brancusi e al meu”, menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cumintenia Pamantului” a fost expusa la MNAR pana in noiembrie 2012, cand a fost mutata de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusa la Muzeul Bancii Nationale din iunie pana pe 31 octombrie, cand a ajuns la Muzeul National de Arta al Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.