Presedintele Klaus Iohannis merge, joi, in Belgia, la reuniunea Consiliului European, pe agenda caruia sunt teme privind migratia, securitatea interna si externa a Uniunii, probleme economice, precum si Brexit si relatia cu NATO.

"Legat de gestionarea migratiei, accentul va fi pus pe evaluarea stadiului implementarii acordurilor in domeniul migratiei cu unele state din Africa, precum si a Declaratiei UE-Turcia. Totodata, se va aborda si tema reformei sistemului de azil, inclusiv principiile de responsabilitate si solidaritate. Presedintele Romaniei va sustine intensificarea dialogului si a cooperarii cu statele de origine sau de tranzit ale migrantilor, in vederea dezvoltarii lor economice, ceea ce va conduce, implicit, la diminuarea fluxurilor migratorii spre Uniunea Europeana", informeaza Presedintia.

Necesitatea continuarii implementarii Declaratiei UE-Turcia in domeniul migratiei

Un alt punct asupra caruia Romania va insista este necesitatea continuarii implementarii Declaratiei UE-Turcia in domeniul migratiei. Presedintele "va sustine ca dialogul si comunicarea cu autoritatile turce raman esentiale, Turcia fiind un partener cheie al Uniunii Europene, precum si un aliat important in cadrul NATO".

In ceea ce priveste securitatea interna a UE, vor fi analizate progresele inregistrate in ceea ce priveste Agenda europeana pentru securitate. "Presedintele Romaniei va sublinia ca tara noastra sprijina activ masurile si instrumentele necesare consolidarii securitatii interne a Uniunii si a unei mai bune aparari a granitelor sale externe", potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale.

Pe tema apararii si a securitatii externe a UE, discutiile se vor axa pe relatiile UE-NATO, planul de implementare a Strategiei Globale a UE, precum si Planul european de actiune pentru aparare propus de Comisia Europeana. "Presedintele Klaus Iohannis va sustine aprofundarea cooperarii intre Uniunea Europeana si NATO pentru a putea raspunde in mod corespunzator provocarilor la adresa securitatii din regiune", mai spune Presedintia.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Alte teme discutate se vor referi la economie, unde se va analiza stadiul implementarii diferitelor Strategii privind Piata Unica (Strategia privind Piata Unica Digitala, Planul de Actiune privind Uniunea Pietelor de Capital, Uniunea Energiei). De asemenea, se va discuta despre stimularea investitiilor la nivel european, inclusiv prin extinderea Fondului European de Investitii Strategice si, nu in ultimul rand, vor fi abordate initiativele privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si lupta impotriva somajului, scrie News.ro.

"Presedintele Romaniei va sublinia ca sunt necesare eforturi suplimentare la nivelul Uniunii cu privire la dezvoltarea politicii industriale europene pentru atingerea tintei de contributie a industriei cu 20% la PIB-ul Uniunii Europene in anul 2020", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Relatiile externe ale Uniunii Europene

O alta tema discutata va fi cea privind relatiile externe ale Uniunii Europene. In cadrul reuniunii Consiliului European se va discuta in special despre procesul de ratificare de catre Olanda a Acordului de Asociere dintre UE si Ucraina.
Citeste si:
Iohannis: Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere
Klaus Iohannis, declarații la...

"Referitor la acest subiect, Presedintele Klaus Iohannis va sustine nevoia identificarii unei solutii care sa permita intrarea in vigoare a Acordului de Asociere dintre UE si Ucraina, fara renegocierea sau modificarea acestuia", potrivit Presedintiei.

In cadrul intalnirii in format UE 27 se va aborda subiectul pasilor de urmat in procesul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

"Avand in vedere procesul lung si complex pe care il va implica iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, Presedintele Romaniei se va pronunta pentru importanta gestionarii intr-un mod predictibil a procesului, conform Tratatelor Uniunii si pastrand unitatea celor 27 de state membre", se mai arata in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.