Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată marți la Bruxelles, că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere. Oficialul a completat că eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistență, cât și pe oferirea unui răspuns adecvat la implicațiile conflictului deschis de Rusia în Ucraina. Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European au vizat situaţia de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul politic şi asistenţa umanitară, economică şi financiară din partea Uniunii Europene, impactul conflictului asupra securităţii alimentare globale, aspecte referitoare la securitate şi apărare şi situaţia în domeniul energiei. 

Klaus Iohannis a transmis la reuniunea Consiliului European că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere

„Preşedintele României a exprimat preocuparea faţă de evoluţiile din teren, atât în ceea ce priveşte securitatea, cât şi situaţia umanitară din estul şi sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistenţă, dar şi pe oferirea unui răspuns adecvat la implicaţiile complexe ale conflictului militar, inclusiv cu privire la repercusiunile asupra securităţii energetice şi alimentare", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Liderul de la Cotroceni a arătat că procesul de reconstrucție a Ucrainei va presupune eforturi pe termen mediu și lung, în care UE va trebui să continue să aibă un rol important, în coordonare cu partenerii internaționali.

El a marcat și importanța de a răspunde pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la UE, printr-un mesaj politic „puternic” de susținere.

„La sugestia României, cu susţinerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică şi de presiunea fluxurilor de refugiaţi", menţionează Administraţia Prezidenţială.

Securitate alimentară și apărare

Tema securității alimentare a fost abordată de liderii europeni atât în contextul războiului, cât și în dimensiunea sa globală. Klaus Iohannis s-a referit la impactul direct al conflictului militar asupra securității alimentare și a lanțurilor de aprovizionare și a subliniat nevoia identificării unor soluții „urgente”, luând seama efectele resimțite la nivel global.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

Cât despre domeniul securității și apărării, președintele României a evidențiat importanța intensității eforturilor pentru a depăși decalajele de investiții în materie de apărare. Variantele sale sunt: simularea investițiilor și achiziționarea de capabilități de apărare, în coordonare cu NATO.

Șeful de stat român a mai vorbit și despre necesitatea de a găsi rezolvări pentru a atinge obiectivul politic al UE de a elimina cât mai repede cu putință dependența energetică față de Rusia.

Planul RePowerEU

În ceea ce privește Planul RePowerEU, Klaus Iohannis a făcut declarații despre importanța punerii rapide în practică a propunerilor Comisiei Europene, cu sprijin financiar adecvat în funcție de nevoile fiecărui stat membru. El a arătat că măsurile la nivelul UE trebuie să conducă în același timp la independența energetică și la accesibilitatea prețurilor pentru consumatori.

Citeste si:
Andreea Antonescu, însărcinată în America Express. La ce riscuri...
Andreea Antonescu,...

Referitor la formarea costurilor la energie electrică, el a indicat necesitatea de a găsi soluții potrivite, la nivelul UE, pentru decuplarea de prețurile gazului și a menționat, din nou, că un factor determinant pentru creșterea importantă de prețuri a fost războiul din Ucraina.

„Preşedintele României a salutat faptul că Planul RePowerEU recunoaşte circumstanţele regionale şi naţionale care determină utilizarea unui set specific de surse energetice şi tehnologii, cum ar fi energia nucleară şi gazele naturale din producţie internă.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că, pentru o tranziţie verde eficientă, investiţiile publice şi private în domeniul energiei regenerabile sunt esenţiale şi trebuie stimulate, o tranziţie verde bine gestionată fiind un motor de creştere şi competitivitate”, completează Administraţia Prezidenţială.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.