Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, dupa intalnirea de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, ca a propus crearea unei agentii europene de combatere a terorismului.

"Ar fi o masura foarte concreta, care ar inlocui multiplele entitati care se ocupa acum cu acest lucru si ar putea realmente sa creasca nu doar securitatea propriu-zisa, ci si sentimentul securitatii in interiorul Europei", a spus Iohannis.

"Consider ca a fost o discutie foarte buna", a mai spus Iohannis in declaratia de presa de dupa intalnirea in patru cu cancelarul german si premierii din Belgia si Luxemburg.

Declaratia completa a presedintelui Iohannis:

„Buna ziua!

Bine ati venit la aceasta intalnire. Astazi am participat, aici, la Berlin, la o reuniune de lucru cu doamna Cancelar al Republicii Federale Germane, Angela Merkel. La intalnire au participat, de asemenea, Prim-ministrul belgian, domnul Charles Michel, si Prim-ministrul luxemburghez, domnul Xavier Bettel.

Aceasta intalnire face parte dintr-un mai amplu proces de consultare intre liderii europeni, o consultare care, cel putin in prima faza, vine sa pregateasca intalnirea informala de la Bratislava de saptamana viitoare. In realitate, este o serie de intalniri foarte bune, care, asa credem noi, vor permite sa ajungem chiar la o strategie pentru viitorul Uniunii Europene.

Evident ca, pentru intalnirea de la Bratislava, ne-au preocupat discutiile in jurul Brexit-ului, in jurul migratiei, in jurul securitatii interne si externe, chestiuni care sunt nu doar in atentia liderilor, ci sunt chestiuni care preocupa pe toata lumea in Uniunea Europeana.

Referitor la Brexit, si in continuare o sa ma refer mai mult la ceea ce am spus eu, punctul meu, punctul nostru de vedere, fiindca a fost o intalnire informala si nu este cazul sa prezint punctele de vedere prezentate de ceilalti. Legat de Brexit, am subliniat ca este foarte important sa nu se inceapa negocieri inainte de declansarea articolului 50 si ca aceste negocieri trebuie sa se poarte de catre Uniunea 27 cu Marea Britanie. Evident ca Marea Britanie trebuie sa ramana un partener important si pentru noi. Pentru mine, ca Presedintele Romaniei, exista acolo chestiuni specifice, care sunt importante si vor fi ca miezul negocierilor noastre - de exemplu, soarta romanilor din Marea Britanie.

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

In ce priveste discutia mai larga despre crizele prin care trece Uniunea Europeana, despre viitorul Uniunii Europene, am subliniat ca este foarte important ca cei 27 sa ramana uniti. Este foarte important sa construim in continuare o Uniune puternica. Doar asa vom putea sa facem fata crizelor actuale si crizelor care, fara indoiala, vor veni inca in viitor. In acelasi fel, am subliniat ca Uniunea trebuie sa actioneze in asa fel incat sa redea increderea cetatenilor europeni in Uniune si increderea partenerilor externi in Uniune.

Este, evident, nevoie de o relansare a proiectului european. Avem nevoie de o Uniune mai puternica, mai flexibila sau, daca vreti, foarte condensat, o Uniune mai buna. Trebuie sa fim ca si Uniune capabili sa raspundem solicitarilor de baza.

Pe oricine intrebam ce asteapta de la Uniunea Europeana, in fond, o sa ne raspunda ca asteapta prosperitate si securitate. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie sa le livreze Uniunea. Pentru asta, e nevoie de solutii inovatoare, este nevoie de o Uniune puternica si performanta, este nevoie de viziune pentru viitor, in acelasi timp cu rezultate palpabile, solutii practice.

Citeste si:
Măsurile de prevenire și combatere a pandemiei, condițiile de muncă...
Măsurile de prevenire și...

Am pledat pentru solutii comune in toate conjuncturile, incepand de la Brexit, la criza migratiei, la criza economica, la chestiunea suveranitatii, toate aceste lucruri trebuie rezolvate impreuna. Trebuie sa avem grija sa nu apara falii in Uniunea Europeana.

Pentru Romania, si am subliniat acest lucru, o Uniune puternica si o integrare mai profunda a Romaniei in Uniunea Europeana, ramane obiectiv strategic national. Este foarte important sa vedem ce s-a realizat deja in Uniunea Europeana prin Uniunea Europeana. Adevarul este ca cetatenilor europeni, cetatenilor din tarile care sunt in Uniunea Europeana, nu le-a mers niciodata asa de bine ca acum. Evident, avem probleme, sunt grupuri defavorizate. Sunt si la noi, incepe anul scolar, sunt comune unde scolile arata jalnic, sunt nenumarate probleme.

Dar, in ansamblu, Uniunea Europeana a insemnat un progres imens pentru cetatenii Uniunii Europene si aceste lucruri trebuie spuse. Pentru a putea continua, pentru a merge intr-o dezvoltare pozitiva este nevoie, printre altele, si de o crestere a transparentei si cresterea legitimitatii institutiilor europene.

Citeste si:
Secretarul general al NATO a amanat intalnirea cu Teodor Melescanu
Secretarul general al NATO a...

De foarte multe ori cand vorbim cu cetateni sau cu reprezentanti, de exemplu, ai administratiei locale, ni se spune ca nu se intelege ce se intampla in institutiile europene. De multe ori este acuzata birocratia excesiva. Toate aceste lucruri trebuie sa le auzim si trebuie sa actionam pentru inlaturarea palierelor administrative, acolo unde acest lucru este posibil.

Pentru asta, sigur ca este nevoie si de o mai buna comunicare. Am constatat de multe ori ca rezultate sunt, proiecte bune ale Uniunii Europene sunt puse in practica. Proiecte europene sunt puse in practica in Romania, de exemplu, si se stie prea putin despre aceste lucruri. In afara de acestea, comunicarea ar imbunatati net colaborarea intre institutiile europene si institutiile nationale. Foarte multe neintelegeri apar datorita lipsei de comunicare si din pacate, cateodata, datorita lipsei de transparenta.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Daca vorbim despre o tema care este o tema centrala in toate dezbaterile nationale, europene, si vorbesc aici despre securitate, trebuie sa vedem cele doua aspecte – securitatea externa, si aici vorbim despre intarirea controlului la granitele exterioare ale Uniunii, si despre securitatea interna, in special, sigur, prevenirea actelor de terorism, si din pacate am avut prea multe astfel de acte.

Daca vorbim despre acestea, deja ajungem intr-o zona unde am putut sa constat ca exista un larg consens si cu siguranta, in viitorul apropiat vom avea masuri foarte concrete care vin sa imbunatateasca situatia in acest domeniu.

In cadrul intalnirilor, am propus ca si o masura concreta, deocamdata este o propunere si vom vedea cum va fi ea transpusa in practica, crearea unei agentii europene de combaterea terorismului. Ar fi o masura foarte concreta, care ar inlocui multiplele entitati care se ocupa acum cu prevenirea actelor teroriste si cred ca ar putea realmente sa creasca nu numai securitatea propriu-zisa, ci si sentimentul securitatii in interiorul Europei.

In ansamblu, consider ca a fost o discutie foarte buna.

Va multumesc!”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.