PSD si ALDE discuta luni oportunitatea initierii motiunii de cenzura.

Liderii PSD si ALDE urmeaza sa discute, luni, oportunitatea initierii la inceputul sesiunii parlamentare a unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului Ciolos, in urma scandalului legat de impozitarea cladirilor detinute de veterani si familiile acestora, liderul deputatilor PSD declarand pentru News.ro ca greselile Executivului din ultima vreme sunt din ce in ce mai pregnante.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anuntat, vineri, la Vaslui, ca social-democratii iau in calcul serios depunerea unei motiuni de cenzura, urmand ca luni sa aiba loc discutii cu liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, pe acest subiect.

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Florin Paslaru, a declarat pentru News.ro ca, din momentul in care la conducerea Guvernului a venit premierul Dacian Ciolos, ”greselile actualului Guvern au fost din ce in ce mai pregnante si pe neintelesul tuturor, dar mai ales in detrimentul romanilor”.

Deputatul PSD s-a referit la ministrii schimbati din functie, la pastrarea ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, in ciuda adoptarii in Parlament a unei motiuni simple la adresa activitatii acestuia, dar si la situatia de la Fondurile Europene, unde, potrivit lui Florin Paslaru, absorbtia este zero, din fonduri guvernamentale.

”Toate acestea ne fac sa ne gandim serios si la o motiune de cenzura impotriva Guvernului, chiar daca suntem in apropierea alegerilor. Nu se poate ca Guvernul sa lucreze in defavoarea romanilor si a Romaniei. Din punctul de vedere al parlamentarilor PSD, Guvernul este la pamant, nu are ce cauta acolo, si exista si posibilitatea aceasta de a depune o motiune de cenzura, daca nu se face nimic pentru romani”, a mentionat Paslaru.

Demersul social-democratilor ar putea sa se loveasca de majoritatea fragila existenta in acest moment in Parlament, dupa alegerile locale din iunie, cand mai multi parlamentari au castiga posturi in administratie si au parasit legislativul.

Citeste si:
ALDE: „Redeschideți școlile! NU distrugeți viitorul copiilor noștri”
ALDE, apel la Guvern:...

La acest aspect se adauga si noua fuziune prin absorbtie, realizata in vacanta parlamentara intre UNPR si PMP. Astfel, in Parlament, din toamna, va fi un grup parlamentar nou, PMP, care potrivit liderilor acestei formatiuni, numara deja 42 de parlamentari, la Camera Deputatilor si Senat, si inca trei parlamentari urmeaza sa isi anunte adeziunea in toamna.

SI voturile UDMR, dar si cele ale neafiliatilor conteaza, in noua structura parlamentara.

Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor numara in prezent 133 de membri, iar cel al PNL, 113 deputati. Grupul ALDE are 23 de deputati, in timp ce UDMR are 16 membri. Grupul minoritatilor numara 17 membri, in timp ce deputatii neafliliati sunt in numar de 32.

In acest context, grupul parlamentar PMP ar putea avea un cuvant de spus, in conturarea majoritatii parlamentare, in functie de pozitionarea UDMR si a neafiliatilor, la vot.

Citeste si:
Cătălin Drulă este noul președinte al USR
Cătălin Drulă este noul...

Aliati certi, PSD si ALDE au impreuna 156 de deputati, la care se adauga cei 17 deputati ai minoritatilor care, in mod traditional, sustin majoritatea constituita deja, astfel ca se contureaza o tabara sustinuta cu 173 de voturi potentiale.

In opozitie, celor 113 liberali li se adauga cei 16 parlamentari maghiari care, in general, au votat alaturi de liberali in sesiunea precedenta, insa sunt si exceptii notabile de la aceasta regula. Acelasi lucru este valabil si pentru deputatii PMP.

In scenariul optim pentru liberali, impreuna cu UDMR si PMP, ar aduna 163 de voturi, numai 10 diferenta fata de PSD, ALDE si minoritati laolalta.

In aceste conditii, voturile deputatilor neafiliati capata o importanta mare, putand inclina balanta in favoarea taberei aglutinate in jurul PSD sau a celei grupate langa PNL.

La Senat, grupul parlamentar al PSD numara 63 de senatori, dupa demisiile celor care au castigat alegerile locale din 5 iunie, in timp ce liberalii au 52 de senatori.

Citeste si:
Grindeanu afirma ca guvernul sau a adoptat proiectul recursului...
Grindeanu afirma ca guvernul...

Social-democratii sunt aliati cu cei din grupul liberal-conservator, care numara 14 membri, astfel ca majoritatea ar fi asigurata in toamna de un numar de 77 de senatori din ambele grupuri.

Senatorii progresisti vor deveni din toamna grupul PMP. In acest moment, grupul neafiliatilor din Senat numara 20 de membri. In cazul in care toti ar vota alaturi de liberali, PNL s-ar baza pe sprijinul a 72 de senatori. In acest context, grupul parlamentar UDMR, care numara 7 senatori, ar putea fi decisiv in ecuatia majoritatii parlamentare din aceasta Camera a Parlamentului.

Potrivit structurii parlamentare actuale, majoritatea necesara pentru a trece o motiune de cenzura este de cel putin 257 de voturi.

Chiar daca PSD va reusi sa stranga numarul necesar de voturi pentru a demite Guvernul, cel mai probabil Cabinetul Ciolos isi va incheia mandatul dupa alegerile parlamentare, insa avand doar atributii administrative, asa cum a fost si cazul Guvernului Boc la finalul anului 2009.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.