Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lacasurile de cult, mai ales in situatia de constrangere bugetara actuala, a declarat, miercuri seara, premierul Dacian Ciolos, apreciind ca este importanta implicarea credinciosilor si a autoritatilor locale in investitiile pentru biserici.

"Lacasurile de cult nu au alocare bugetara in bugetul de stat, pe de o parte pentru ca avem alocari pentru culte si cheltuielile cu salariile in urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact si pe partea de culte, pe de alta parte faptul ca nu avem alocari bugetare nu inseamna ca investitiile care se fac in lacasuri de cult nu sunt importante, dar cred ca aici e importanta implicarea enoriasilor, a credinciosilor si a autoritatilor locale", a afirmat premierul, intr-o conferinta de presa la Guvern.

El a aratat ca autoritatile locale pot decide cel mai bine in ce masura anumite investitii sunt prioritare sau nu pentru comunitatile respective. "Nu stiu daca bugetul de stat, si mai ales in conditiile bugetare foarte dificile pe care le avem, mai e cazul acum sa alocam aceste bugete. Cel putin, in momentul de fata, asa cum sta bugetul, nu ne-am putut permite alocari", a adaugat Ciolos.

Premierul a subliniat ca i-a transmis si Patriarhului Daniel, in discutiile pe care le-au avut, ca si cultele ar putea fi implicate in proiectele cu caracter social.

Ciolos a precizat ca a simtit o tensiune a societatii in discutiile din ultimele zile despre finantarea sau nefinantarea lacasurilor de cult de la bugetul de stat si considera ca aceste discutii nu sunt constructive pentru gasirea solutiilor. "Am trait sentimentul in aceste zile, cand au fost discutiile legate de finantarea sau nu a lacasurilor de cult, dincolo de justificarea sau nu a implicarii bugetului public, am simtit si o tensiune foarte mare in societate legata de aceste lucruri. Cred ca impreuna trebuie sa vedem cum facem sa depasim aceste tensiuni si aceste conflicte din societate, care nu fac bine nici de o parte, nici de alta. Nu cred ca in felul acesta putem sa ne clarificam lucrurile, sa ne limpezim principiile si valorile pe care vrem sa cheltuim inclusiv banul public si nu cred ca in felul acesta putem sa ajungem la o stare de incredere in noi si in ceea ce putem face", a subliniat premierul.

Ciolos a amintit ca, in discutia cu patriarhul, s-a aratat deschis la o modalitate de colaborare cu toate cultele, dar pe de alta parte i-a inteles si pe cei care vor o cheltuire eficienta si transparenta a banului public, asigurandu-i de acest lucru din partea Guvernului.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

In 2016, Guvernul nu intentioneaza sa aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016 prezentat vineri seara de Ministerul Finantelor si lansat in dezbatere publica. Masura vine dupa ce, in 2014 si 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat in total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevazut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire si modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activitatilor si functionarii bisericilor. In 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 milioane de lei, iar in 2015, de 177 milioane de lei. Pentru 2017, este previzionata o alocare bugetara mult mai mica, de doar 12 milioane de lei.

Citeste si:
Învierea Domnului, sărbătorită de mii de credincioși în bisericile...
Învierea Domnului,...

Sambata dimineata, intrebat ce le transmite celor care spun ca biserica ar putea fi un bun Mos Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a raspuns: "Da, noi am spus de mai multe ori ca suntem de acord nu numai sa impoziteze veniturile, ci sa si renuntam la salariile de la stat daca ni se da inapoi ceea ce in mod abuziv a luat statul ca proprietati".

Patriarhul Daniel a mai spus ca Biserica Ortodoxa Romana nu vrea sa stea "cu mana intinsa la stat tot timpul", dar trebuie ca statul sa dea inapoi ceea ce a fost luat de la Biserica.

Duminica, Guvernul a anuntat ca premierul Dacian Ciolos a avut o discutie cu Patriarhul Daniel, in care l-a asigurat ca va finanta proiectele de investitii importante ale BOR si ca exista tot sprijinul pentru a pune la dispozitie resurse financiare, "in functie de posibilitati", pentru lacasele de cult in constructie.

Citeste si:
Cioloș și Mituța consideră că Planul Strategic Național pentru...
Cioloș și Mituța consideră că...

De asemenea, Executivul a anuntat ca bugetul pentru Culte in anul 2016 este in crestere fata de acest an atat in ceea ce priveste personalul clerical, cat si cel neclerical. "Discutia a scos inca o data in evidenta buna intelegere pe care Patriarhia o are in legatura cu situatia financiar bugetara prin care trece Romania. Bugetul pentru Culte in anul 2016 este in crestere fata de anul precedent atat in ceea ce priveste personalul clerical cat si cel neclerical, ca o recunoastere a rolului social important pe care reprezentantii cultelor il au in societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acesta perspectiva", se mentiona intr-un comunicat de presa al Guvernului.

La randul sau, Ministerul Finantelor a precizat ca anul viitor contributia statului la salarizarea personalului clerical va creste la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei in 2015, iar cea pentru sprijinirea asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Cei care se joacă cu desființarea SIIJ pun în...
Dacian Cioloș: Cei care se...

"Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o crestere a salariilor acordate personalului clerical si neclerical. In cazul personalului clerical, contributia statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei in anul 2016. In cazul personalului neclerical, contributia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% fata de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei in anul 2016", arata Ministerul Finantelor Publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.