Mii de credincioși au sărbătorit Învierea Domnului în bisericile din România. În miez de noapte, clppotele au bătut pentru ca noi să putem spune din nou „Hristos a Înviat” și să primim Lumina Sfântă în case și suflete.

Învierea Domnului a fost sărbătorită de mii de credincioși în bisericile din România

În inima Bucureștiului, la Mănăstirea Radu Vodă, unul dintre cele mai încărcate de istorie locuri din România, totul a fost pregătit atent pentru slujba de Înviere. Biserica albă, înconjurată de flori și de liniște, a primit în noaptea de sâmbătă spre duminică mii de credincioși care au venit să celebreze Învierea Domnului.

La Mănăstirea Rohia din Maramureș, peste o mie de credincioși au fost să ia Sfânta Lumină. Înainte de miezul nopții, clopotele mănăstirii au răsunat cinci minute în văile din apropiere, anunțând Învierea Domnului.

La Borșa, aproape 500 de oameni au venit la Slujba de Înviere oficiată pe vatra bisericii de lemn care a fost distrusă într-un incendiu în Duminica Floriilor. În Timișoara, Focul Sfânt a ajuns în jurul orei 22:00, iar în fața Catedralei Mitropolitane s-au adunat peste trei mii de credincioși.

Și curtea mănăstirii Sucevița a fost plină de oameni care au adus și coșuri cu produse specifice la sfințit. În satele din Botoșani, în schimb, preoții au respectat ritualurile din moși.

Într-un sat din comuna Gorbănești, slujba Învierii a început cu o procesiune la miezul nopții. Credincioșii au ieșit din lăcașul sfânt cu steaguri, icoane și lumânări și au înconjurat biserica de trei ori, apoi s-au întors în fața ușilor lăcașului de cult, care s-au deschis după ce preotul a bătut ritualic în ele.

La Constanța, Flacăra Sfântă a ajuns în Portul Turistic Tomis, adusă de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Teodosie, cu o barcă, de pe mare. Ulterior, preoții au plecat în procesiune, pe faleza de la Cazino către Catedrala Arhiepiscopală, urmați de credincioși.

Citeste si:
Jador a ajuns la spital în prima zi de Paște. Cine l-a însoțit și...
Jador a ajuns la spital în...

În comuna Lapușnicu Mare din Caraș Severin, un obicei unic în țara noastră s-a petrecut în noaptea de Înviere. Pe dealul care străjuiește satul și biserica, tinerii au dat foc mai multor recipiente cu rumeguș și pe cer a apărut scris cu litere de foc crezul creștinătății.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Aprilie 2023 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.