Europarlamentarii Dacian Cioloş şi Alin Mituţa, membri ai Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European şi fondatori REPER, consideră că „Planul Național Strategic pentru agricultură al României (PNS) este un eșec național pe care guvernarea PSD-PNL-UDMR îl ține sub preș”.

Dacian Cioloș și Alin Mituța consideră că Planul Strategic Național pentru agricultură este un eșec național

„Aproximativ 16 miliarde de euro fonduri europene alocate pentru dezvoltarea agriculturii şi a zonelor rurale din România pentru perioada 2023-2027 sunt în pericol, deşi aceşti bani sunt un sprijin financiar esenţial pentru fermierii români, pentru întregul sector agroalimentar românesc, într-o perioadă în care criza alimentară bate la uşă. Aceşti bani sunt absolut necesari pentru asigurarea unui cadru de investiţii predictibil, pentru ca agricultura românească să-şi sporească productivitatea, competitivitatea şi valoarea adăugată", a declarat Dacian Cioloş, fost comisar pentru agricultură şi dezvoltare rurală, potrivit unui comunicat de presă al REPER.

Conform europarlamentarului Adrian Mituţa, fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu ar fi trebuit să se ocupe serios de acest proiect, fundamental pentru direcţiile de dezvoltare ale agriculturii româneşti în următorii cinci ani, „în schimb, a făcut un plan prost, depus cu o întârziere de două luni, un plan trimis înapoi de Comisia Europeană cu 49 de pagini de critici şi observaţii".

„După demisia domnului Chesnoiu, este evident că PNS este un subiect mult prea complicat pentru şcoala de cadre de partid a PSD, care, în pană de alte idei, l-a relansat pentru această responsabilitate pe domnul Petre Daea, fost ministru al Agriculturii în guvernele Năstase (2004), Grindeanu, Tudose şi Dăncilă (2017-2019). Din păcate, în materie de politici economice şi agricole, ministrul proaspăt numit la Agricultură pare împietrit în sistemul planificat comunist în care s-a format pe vremea lui Ceauşescu şi nu credem că va reuşi să facă din PNS un program care să ajute cu adevărat agricultura românească", a susţinut Alin Mituţa.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Petre Daea, noul ministru al Agriculturii

Președintele Klaus Iohannis a semnat, săptămâna trecută, decretul de numire în funcția de membru al Guvernului pentru Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Oficialul a depus vinerea trecută jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni.

Anterior, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după ședința Consiliului Politic Național al partidului, că înlocuitorul lui Adrian Chesnoiu la Ministerul Agriculturii este Petre Daea, despre care a spus că este „un om cu experiență și un patriot, iubit de cei care lucrează în agricultură”.

Postul de ministru al Agriculturii a rămas liber după ce Adrian Chesnoiu, acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) că ar fi intervenit într-un concurs de angajare, și-a dat demisia.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Petre Daea, în vârstă de 72 de ani, a fost ministru al Agriculturii între ianuarie 2017 și noiembrie 2019 în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă. Anterior, în 2004, el a mai ocupat această funcție, timp de câteva luni, în Guvernul Năstase. Actualul ministru al Agriculturii s-a remarcat de-a lungul timpului prin numeroase declarații „colorate” și „cugetări” care au provocat râsul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Iulie 2022 - 08 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.