Deputatul PNL Ioan Oltean a spus, joi, la plecarea de la DNA, ca nu stie unde se afla biserica in care este suspectat ca ar fi primit mita 600.000 de euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni sa fie aprobata in comisia ANRP cererea acestuia de acordare a unei despagubiri.

[Update]

Deputatul PNL Ioan Oltean a fost audiat la DNA timp de aproximativ trei ore. La iesirea din sediul DNA, in jurul orei 18.15, deputatul PNL nu a facut declaratii, spunand doar ca nu stie unde este biserica din Chitila unde ar fi primit mita de la omul de afaceri.

Directia Nationala Anticoruptie arata joi, intr-un comunicat de presa, ca deputatul Ioan Oltean este urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si trafic de influenta.

In acelasi dosar, deputatul Catalin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza, este urmarit penal pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizeaza despagubirea ilegale acordata de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, care in 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Pitesti in suprafata de peste 61.000 de metri patrati. Despagubirea a fost acorsata in perioada in care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor era condusa de Crinuta Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, in baza probelor, ca deputatul Ioan Oltean, "care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

"In schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii", sustin procurorii DNA.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Deputatul Catalin Florin Teodorescu este acuzat ca, in calitate de membru al comisiei din ANRP, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri patrati din Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru.

"Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani"
, sustin procurorii DNA.

Anchetatorii au stabilit ca suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.

Mihai Rotaru a cumparat cu 750.000 euro drepturile litigioase pentru acel teren, cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, respectiv in 27 noiembrie 2009. Persoana care i-a vandut aceste drepturi dupa ce timp de opt ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, fiind deschis si un proces in instanta.

Citeste si:
Anamaria Prodan i-a dat replica părintelui Calistrat: „Rușine...
Anamaria Prodan i-a dat...

Deputatii Ioan Oltean si Catalin Teodorescu au fost, joi, la DNA, pentru a li se aduce la cunostinta acuzatiile. Ioan Oltean a fost ridicat de procurorii DNA de pe aeroport si dus la audieri.

Procurorii au precizat ca in aceasta cauza sunt urmarite penal si alte persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au retinut pe Sergiu Diacomatu, fost vicepresedinte al ANRP, Lacramioara Alexandru, Rodica Constantinovici, fost secretar de stat in Ministerului Justitiei, si pe evaluatorul Sergiu Negurici, urmand sa ceara instantei arestarea lor preventiva pentru abuz in serviciu.

Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, beneficiarul despagubirii ilegale de aproape 109 milioane de lei, a fost dus la audieri, cu mandat de aducere.

In aceeasi cauza mai sunt vizati Crinuta Dumitrean, Remus Baciu si Marko Attila, care au fost in comisia de la ANRP ce a aprobat solicitarea de despagubire a lui Mihai Rotaru, au precizat sursele citate.

Citeste si:
Dosarul de coruptie al lui Ioan Oltean, retrimis la DNA
Dosarul de coruptie al lui...

Intr-un alt dosar privind despagubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Deputatul Ioan Oltean declarat, in decembrie 2014, ca "in afara de faptul ca a recomandat-o" pe Crinuta Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi presedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de alta interferenta cu activitatea acesteia" si ca propunerea sa "a fost facuta cu buna-credinta".

"La vremea respectiva, nu exista niciun indiciu care sa conduca la suspiciuni privind pregatirea ei profesionala si corectitudinea"
, spunea Ioan Oltean.

Citeste si:
Ludovic Orban cere eliminarea restricțiilor din România: „E timpul...
Ludovic Orban cere eliminarea...

Fostul vicepresedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor ca Dorin Cocos i-a promis ca va fi mentinut in functie daca il sprijina neconditionat in solutionarea unor dosare privind despagubiri pentru terenuri, precizand l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor ca Dumitrean era sprijinita de Ioan Oltean, care la aproape fiecare sedinta de birou politic cerea sa fie demis din functia de vicepresedinte al ANRP.


[Update]

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, cu privire la situatia deputatului liberal Ioan Oltean, ca PNL va vota la vedere, in favoarea cererii formulate de Justitie, daca o astfel de solicitare va fi transmisa Parlamentului de procurori.

"Daca se va formula catre Parlament o cerere pentru inceperea urmaririi penale, retinerea, arestul preventiv (in cazul deputatului Ioan Oltean.n.r. ), vom vota la vedere, asa cum am votat in toate cazurile, in favoarea cererii formulate de Justitie", a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Ludovic Orban.

Orban a afirmat ca Statutul PNL prevede ca, in situatia in care impotriva unui membru PNL se dispune o masura preventiva, precum retinerea, arestul la domiciliu sau arest preventiv, in toata perioada in care respectiva persoana este sub incidenta uneia dintre aceste masuri, aceasta este suspendat de drept din calitatea de membru al PNL.

Prim-vicepresedintele liberal a mai spus ca masurile care se dispun impotriva membrilor PNL aflati in diferite faze ale cercetarii penale sunt rezultatul modificarilor statutare adoptate de Consiliul National PNL.

Cat priveste criteriile de integritate care au fost anuntare de conducerea PNL, Ludovic Orban a explicat ca aceste sunt pregatite de o comisie speciala, iar acestea sunt suplimentare fata de statut si vor trebui sa fie indeplinite de toti candidatii sustinuti de PNL in alegerile de anul viitor, potrivit mandatului primit de comisie.

Directia Nationala Anticoruptie arata joi, intr-un comunicat de presa, ca deputatul Ioan Oltean este urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si trafic de influenta. Oltean a fost audiat la DNA timp de aproximativ trei ore si nu a facut declaratii legate de dosar.

Potrivit anchetatorilor, deputatul ar fi primit mita 600.000 de euro, intr-o biserica, de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni sa fie aprobata in comisia ANRP cererea acestuia de acordare a unei despagubiri.

Ioan Oltean este deputat din 1990, fiind membru al Frontului Salvarii Nationale la acea data. Ulterior a fost, in mod constant, in conducerea PD si apoi a PDL.

In 2012 a intrat in Parlament pe listele PDL, obtinand al cincilea mandat de deputat in circumscriptia Bistrita-Nasaud. Dupa fuziunea PDL-PNL, din 2014, a devenit vicepresedinte al partidului liberal, fnctie pe care o ocupa si in prezent. In perioada septembrie 2014- februarie 2015 a fost si vicepresdinte al Camerei Deputatilor.


Deputatul PNL Ioan Oltean a primit 600.000 de euro, intr-o biserica, de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni la Crinuta Dumitrean sa fie aprobata in comisia ANRP cererea omului de afaceri de acordare a unei despagubiri de aproape 109 milioane de lei, pentru un teren in Pitesti.

Directia Nationala Anticoruptie arata joi, intr-un comunicat de presa, ca deputatul Ioan Oltean este urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si trafic de influenta.

In acelasi dosar, deputatul Catalin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza, este urmarit penal pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizeaza despagubirea ilegale acordata de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, care in 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Pitesti in suprafata de peste 61.000 de metri patrati. Despagubirea a fost acorsata in perioada in care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor era condusa de Crinuta Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, in baza probelor, ca deputatul Ioan Oltean, "care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

"In schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii", sustin procurorii DNA.

Deputatul Catalin Florin Teodorescu este acuzat ca, in calitate de membru al comisiei din ANRP, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri patrati din Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru.

"Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani", sustin procurorii DNA.

Anchetatorii au stabilit ca suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.

Mihai Rotaru a cumparat cu 750.000 euro drepturile litigioase pentru acel teren, cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, respectiv in 27 noiembrie 2009. Persoana care i-a vandut aceste drepturi dupa ce timp de opt ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, fiind deschis si un proces in instanta.

Deputatii Ioan Oltean si Catalin Teodorescu au fost, joi, la DNA, pentru a li se aduce la cunostinta acuzatiile. Ioan Oltean a fost ridicat de procurorii DNA de pe aeroport si dus la audieri.

Procurorii au precizat ca in aceasta cauza sunt urmarite penal si alte persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au retinut pe Sergiu Diacomatu, fost vicepresedinte al ANRP, Lacramioara Alexandru, Rodica Constantinovici, fost secretar de stat in Ministerului Justitiei, si pe evaluatorul Sergiu Negurici, urmand sa ceara instantei arestarea lor preventiva pentru abuz in serviciu.

Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, beneficiarul despagubirii ilegale de aproape 109 milioane de lei, a fost dus la audieri, cu mandat de aducere.

In aceeasi cauza mai sunt vizati Crinuta Dumitrean, Remus Baciu si Marko Attila, care au fost in comisia de la ANRP ce a aprobat solicitarea de despagubire a lui Mihai Rotaru, au precizat sursele citate.

Intr-un alt dosar privind despagubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Deputatul Ioan Oltean declarat, in decembrie 2014, ca "in afara de faptul ca a recomandat-o" pe Crinuta Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi presedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de alta interferenta cu activitatea acesteia" si ca propunerea sa "a fost facuta cu buna-credinta".

"La vremea respectiva, nu exista niciun indiciu care sa conduca la suspiciuni privind pregatirea ei profesionala si corectitudinea", spunea Ioan Oltean.

Fostul vicepresedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor ca Dorin Cocos i-a promis ca va fi mentinut in functie daca il sprijina neconditionat in solutionarea unor dosare privind despagubiri pentru terenuri, precizand l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor ca Dumitrean era sprijinita de Ioan Oltean, care la aproape fiecare sedinta de birou politic cerea sa fie demis din functia de vicepresedinte al ANRP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.