Deputatul Elena Udrea a venit, vineri, din nou la Parlament pentru a-si studia dosarul inainte ca membrii Comisiei juridice sa se pronunte asupra cererilor de urmarire penala, retinere si arestare preventiva, declarand ca se asteapta ca parlamentarii sa stea pana tarziu pentru a vota arestarea sa.

"Ati mai vazut pe cineva pentru care se incearca arestarea pentru a treia oara in cateva luni de zile? Astfel de denunturi sunt pe numele tuturor politicienilor. (...) Parlamentarii sunt in continuare extrem de speriati de ce li s-ar intampla lor, ca urmare ma astept sa stea din nou pana la doua noaptea, daca este cazul, ca sa voteze. Comanda din partea liderilor va fi sa voteze, ca domnul Dragnea are un dosar pe 11 si are aceasta presiune uriasa, trebuie sa faca ceea ce i se spune sa faca", a spus Udrea.

Ea a aratat ca este o coincidenta foarte ciudata ca se cere arestarea sa cu trei zile inaintea Congresului PMP, la fel ca fi precedenta data cand s-a cerut arestarea sa. "E o coincidinta foarte ciudata, data trecuta m-au arestat cu trei zile inainte de Congresul PMP, acum iarasi se incearca arestarea mea cu trei zile inainte de Congresul PMP. Cred ca Congresul PMP imi aduce ghinion, o sa le recomand sa nu mai faca congrese", a adaugat Udrea.

Intrebata cine ar sta in spatele acestor incercari de a o inchide din nou, Udrea a raspuns: "Cine a fost in spatele primelor incercari de a ma inchide. Aduceti-va aminte ca intr-o saptamana au aparut 6 cereri de arestare dupa ce am facut un denunt la adresa doamnei Kovesi, la adresa domnului Coldea, denunt care s-a rezolvat intr-o saptamana".

Ea a spus ca lupta anticoruptie nu are legatura cu ce i se intampla si ca miza este ca, atunci cand se pleaca de la guvernare, institutiile statului executa guvernarea care este in opozitie,"pentru a face pe placul noii puteri". "Inca o data, nu are legatura lupta (...) demersuri anticoruptie, care sunt binevenite si care trebuie sprijinite si sunt utile cu ceea ce mi se intampla mie. Nu putem intr-o tara sa ne gandim ca corupta coruptelor era Elena Udrea. Haideti sa fim seriosi. Ministerul pe care il gestionam avea al noualea buget din tot Guvernul. Inteleg ca asta este miza, cand se pleca de la guvernare, ca sa se faca pe plac noii puteri, institutiile statului executa guvernarea care este in opozitie. Inteleg ca, bine, singura care sunt in opozitie sunt eu, pentru ca ceilalti sunt la putere cu domnul Iohannis. Inteleg ca acum ciuta anticoruptie este Elena Udrea, deci trebuie sa-i facem dosare sa o arestam de cate ori vrem sa dam mesajul ca ne luptam cu coruptia in Romania", a adaugat Udrea.

Citeste si:
George Simion a postat o imagine cu mâncarea primită gratis de...
George Simion a postat o...

Ea a mai spus ca nu este un pericol social pentru a fi arestata preventiv. "Exista vreo tara normala la cap in care sa arestezi preventiv de atatea ori un om cateva luni? Daca in acest moment sunt in control judiciar, nu sunt un pericol social, devin un pericol social de saptamana viitoare incolo pentru niste fapte presupuse a fi savarsite prin 2000 nu stiu cat", a mai spus Udrea.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor urmeaza sa se pronunte la ora 11.30 asupra cererilor justitiei privind inceperea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea.

DNA a cerut ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea umraririi penale, a retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, intr-un nou dosar in care aceasta este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

Citeste si:
Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica
Elena Udrea a scăpat de...

Elena Udrea este acuzata de procurorii DNA ca a primit suma de 520.000 de lei, reprezentand valoarea unor lucrari de renovare a unei vile din Eforie Sud, care a fost trecuta in patrimoniul privat si scoasa la vanzare la un pret subevaluat.

De asemenea, Elena Udrea este suspectata ca, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, avand influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului de vanzare – cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA. Elena Udrea este acuzata de procurorii DNA ca a primit de la acest om de afaceri suma de 3,8 milioane de dolari.

Intr-un comunicat de presa transmis marti, DNA arata ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kövesi, a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul in acest caz, pentru a fi sesizata Camera Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale a Elenei Udrea, care a indeplinit, succesiv, in perioada decembrie 2008 - februarie 2012, functiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului si ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Citeste si:
ANAF a vândut una din mașinile Elenei Udrea. La ce preț a fost...
ANAF a vândut una din...

Aceasta este suspectata de luare de mita, in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei, spalare de bani in forma continuata si fals in declaratii de avere in forma continuata, cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012.

De asemenea, procurorul sef al DNA a transmis acest referat ministrului Justitiei, pentru a solicita Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea, pentru luare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei si spalare de bani in forma continuata, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Udrea, mesaj disperat din închisoare: „Cine nu a încălcat legea...
Elena Udrea, mesaj disperat...

Potrivit ordonantei procurorilor, infractiunile de instigare la abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii de avere sunt in legatura cu scoaterea Vilei Sabarel din Eforie Sud (suprafata utila de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA si vanzarea la un pret sub valoarea de piata a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrari de renovare la acelasi imobil, cumpararea si intabularea acesteia si a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, "pentru a ascunde beneficiarul real si pentru a evita justificarea resurselor financiare".

"A solicitat vanzarea activului „Vila Sabarel” din Eforie Sud (achizitionata cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe si cu recunoasterea unor investitii in cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fusesera realizate, catre SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlata de o persoana din anturajul sau, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus mentionate, fara a declara imprumutul acordat societatii sau cumpararea activului prin interpusi", arata DNA.

Procurorii sustin ca Elena Udrea l-ar fi constrans pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, sa incheie un act aditional la contractul de vanzare-cumparare a Vilei Sabarel, in conditii nelegale, respectiv cu incalcarea hotararii AGA si a conditiilor stabilite pentru vanzare prin mandatul emis de minister in baza avizelor directiilor de specialitate. In acest fel s-ar fi urmarit trecerea imobilului in proprietatea SC Romlit Spectrum SRL, desi nu se efectuase plata banilor in termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atragea desfiintarea de drept a contractului, fara alta notificare si fara interventia instantei de judecata.

Mai mult, anchetatorii spun ca Elena Udrea si-ar fi exercitat influenta asupra primarului orasului Eforie Sud pentru a obtine cumpararea, de catre SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Sabarel, prin negociere directa, la un pret de aproximativ 50% din valoarea pietei.

Elena Udrea ar fi pretins si primit, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, constand in contravaloarea lucrarilor de renovare a Vilei Sabarel si a materialelor necesare, de la administratorul unei societatii care avea in derulare mai multe contracte cu Compania Nationala de Investitii (CNI).

"Foloasele au fost primite pentru a asigura finantarea necesara derularii contractelor pe care societatea le incheiase cu CNI SA. Aceasta, in conditiile in care CNI SA functiona sub autoritatea Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite", au precizat procurorii.

Elena Udrea este suspectata ca a achizitionat Vila Sabarel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL, pe care, potrivit procurorilor, o controla si careia ii asigura fondurile aferente efectuarii tranzactiilor, prin creditarea firmei in numele asociatului declarat.

"Astfel, a ascuns faptul ca este beneficiarul real al imobilului Vila Sabarel, al terenului aferent si al lucrarilor de renovare efectuate de o societate comerciala favorizata; toate foloasele sus mentionate au fost primite in legatura cu exercitarea prerogativelor specifice functiei, in scopul disimularii proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand si faptul ca modalitatea de dobandire a imobilelor a fost nelegala. A incheiat tranzactiile imobiliare avand ca obiect Vila Sabarel (cu o suprafata utila de 700 mp) si terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL - societate pe care o controla si careia ii asigura finantarea necesara, utilizand informatii obtinute in exercitarea functiei", se mai arata in referatul cauzei.

Faptele legate de pretinderea si primirea unor foloase necuvenite au legatura cu exercitarea influentei in legatura cu derularea contractului de vanzare-cumparare de energie dintre SC Hidroelectrica SA si o societate comerciala, sustin anchetatorii.

"In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru al Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA", a mai aratat DNA.

Anchetatorii sustin ca, pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.

"In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar al creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta", a mai aratat DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.