Premierul Victor Ponta s-a declarat ”uluit” de retinerea si arestarea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, spunand ca toate informatiile despre caz le are de la televizor si ca nu se va adauga ”corului de sacali si hiene care sar acum” pe Oprescu.

Premierul Victor Ponta a avut prima reactie dupa retinerea si arestarea primarului Capitalei luni, la finalul sedintei Biroului Permanent al PSD.

El a spus ca se uita ”uluit” la televizor. ”Ma uit si eu uluit la televizor pentru ca nu am alte informatii. Nu pot decat sa ma uit, nu am alte informatii. In rest, vreau sa va spun un singur lucru - nu va asteptati de la mine sa ma adaug corului de sacali si hiene care sar acum pe Sorin Oprescu. Eu nu o sa spun nimic rau de el”, a declarat Victor Ponta.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de procurorii DNA sambata noapte, iar duminica noapte, cu putin inainte de miezul noptii, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus in arestul Politiei Capitalei. Decizia nu este definitiva si a fost contestata de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucuresti.

Victor Mocanu, unul dintre avocatii lui Sorin Oprescu, a declarat, la scurt timp de la emiterea mandatului de arestare pe numele primarului, ca acesta nici nu a luat mita de 25.000 de euro, asa cum sustin procurorii DNA, si nici nu a cerut-o. "Am vazut ca se discuta ca ar fi primit mita un milion de euro. Sunt doar sustineri nereale ale denuntatorului. Domnul Oprescu a dat declaratie ampla in fata judedcatorului desi este nedormit de peste 40 de ore", a spus aparatorul lui Oprescu, precizand ca primarul Capitalei nu a fost prins in flagrant.

Potrivit avocatului, Sorin Oprescu a contestat decizia de arestare preventiva si are incredere in actul de justitie. Aparatorul a sustinut ca doar un singur denunt din cele patru din dosar face referire la primarul Sorin Oprescu, iar celelealte trei denunturi si inregistrarile facute de anchetatori vizeaza alti sapte inculpati cercetati in acest caz.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Intrebat daca primarul Capitalei a refuzat sa dea declaratii in fata procurorilor DNA, Mocanu a mentionat ca acesta nu a facut nicio precizare in fata procurorilor pentru ca a asteptat sa vina avocatul ales, insa la instanta a explicat pe larg acuzatiile care ii sunt aduse, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, referitor la aparatul pentru bruierea telefoanelor mobile, avocatul lui Oprescu a mentionat ca sunt afirmatii nereale ale denuntatorului. "Nu s-a gasit aparatul la perchezitia care a fost efectuata la domiciliul din Ciolpani. Din nou afirmatii nereale ale martorului denuntator, asa cum, desi astazi mai bine de jumatate de zi parchetul din aceasta casa a fost scos, cautandu-se milionul de euro. Nu s-a gasit nicio suma de bani", a precizat avocatul Viorel Mocanu, la iesirea de la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, primarul general al Capitalei ar fi primit mita 25.000 de euro, banii, provenind de la patru denuntatori, fiind dusi la locuinta primarului de catre sefului unei institutii din Primarie.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

Conform surselor citate, 5.000 de euro din banii primiti mita de Sorin Oprescu ar fi fost gasiti asupra sa, iar o parte la locuinta acestuia, din Ciolpani, unde pe parcursul zilei au avut loc perchezitii in prezenta edilului.

Procurorii DNA spun ca, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea primariei si cu o persoana de incredere a primarului, Sorin Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinsi de cei doi, pentru edil, de la patru denuntatori.

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Citeste si:
Victor Ponta: Toată lumea bugetară a trăit din salariile mărite de...
Victor Ponta: Toată lumea...

Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

In referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a primarului Capitalei, unul din denuntatorii din dosar sustine ca i-ar fi dat mita lui Sorin Oprescu un milion de euro, in perioada 2013- 2015, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare preventiva a edilului Capitalei.

Conform sursei citate, denuntatorul i-ar fi dat lui Sorin Oprescu cu ocazia fiecarei intalniri sume cuprinse intre 20.000 si 60.000 de euro. "In total, in perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, dupa aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise in anul 2013 proveneau in proportie de 80% din mita pe care o incasa de la denuntatori pentru contractele incheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B., iar o alta parte provenea de la un contract mentionat incheiat de aceeasi institutie cu SC (.....) SRL", se arata in referatul procurorilor.

Citeste si:
Victor Ponta, după ce Iohannis a anunțat măsurile de relaxare: „Era...
Victor Ponta, după ce...

Denuntatorul le-a mai spus procurorilor ca sumele date, in 2014, edilului Capitalei proveneau de la lucrarile de la ”apa si canal” efectuate la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), respectiv diferenta de la lucrarile de ”gard” efectuate la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (CCBPB), de reprezentantii unei firme care a formulat denunt.

De asemenea, un martor din dosarul lui Sorin Oprescu a declarat la DNA ca primarul general primea banii in pungi de cadou, sub o perna ornamentala de pe o canapea, si isi lua masuri de precautie atunci cand primea sume de bani drept mita, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile.

Conform datelor din referatul cu propunere de arestare preventiva intocmit de DNA, intr-o declaratie data in fata anchetatorilor la sfarsitul lunii trecute, un martor din dosar a povestit cum i-a dat pentru prima data mita edilului Capitalei, banii fiind pusi intr-o punga de cadou care a fost lasata sub o perna ornamentala de pe canapea.

Astfel, conform respectivei declaratii, Sorin Oprescu s-ar fi intalnit la un imobil cu mai multe persoane, solicitand uneia dintre acestea sa-si lase telefoanele mobile in bucatarie. La acea intalnire, Oprescu ar fi primit o transa de 10.000 de euro dintr-o mita in valoare de 15.000 de euro, iar banii au fost pusi, conform declaratiei martorului, intr-o punga din carton, folosita pentru cadouri, care a fost plasata sub o perna ornamentala de pe o canapea aflata in incaperea in care avea loc intalnirea.

"Acesta din urma i-a aratat banii pe care ii avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mita de 15.000 euro), intr-o punga de carton, tip punga de cadou, iar primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele doua canapele din living, i-a indicat sa-i puna banii acolo, ceea ce (…..) a si facut. Inculpatul Oprescu Sorin Mircea a spus simplu «Multumesc», dupa care l-a intrebat pe (…..) «Alte probleme?» si, cum raspunsul celui din urma a fost negativ, intalnirea s-a terminat", se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva intocmit in dosarul lui Sorin Oprescu.

In acelasi document se precizeaza ca martorul a afirmat, in declaratiile date in fata anchetatorilor, ca Oprescu ii cerea omului sau de incredere sa fie atent cand vine la intalnirile pentru a da mita, sa se deplaseze pe mai multe strazi pentru a verifica sa nu fie urmarit.

Medicul Sorin Oprescu si-a inceput cariera politica in PSD, partid din partea caruia a candidat de doua ori, fara succes, la Primaria Capitalei, insa victoriile au venit dupa candidaturile ca independent, criticand intreaga clasa politica, si fiind vazut ca un permanent posibil prezidentiabil.

Sorin Oprescu se afla in acest moment la al doilea mandat castigat in fruntea Primariei Capitalei. In 2008, a devenit primul primar general independent din Bucuresti, iar acum Sorin Oprescu a devenit primul primar general al Capitalei retinut de DNA si apoi arestat.

Potrivit Legii administratiei publice locale, "mandatul primarului se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv", prin ordin al prefectului. In cazul in care primarul este suspendat, atributiile ii sunt preluate de unul dintre viceprimari, desemnati prin vot secret al consilierilor locali.

Primaria Capitalei are doi viceprimari: Cornel Pieptea, din partea PNL, si Alexandru Dan Darabont, din partea PSD. Cele mai mari sanse sa ocupe interimar functia de primar, in cazul in care Sorin Oprescu va fi suspendat, le are Cornel Pieptea, avand in vedere ca liberalii controleaza majoritatea in Consiliul General si ar putea sa-l impuna prin vot pe acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.