Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la Iasi, Ziua Unirii Principatelor, ca in spatele unitatii si solidaritatii unei natiuni trebuie sa stea responsabilitatea fiecaruia, dar mai cu seama a clasei politice, a celor alesi sa reprezinte interesele si sa implineasca aspiratiile poporului roman.

"Asa cum s-a intamplat acum un secol, si clasa politica de astazi trebuie sa se ridice la inaltimea idealurilor pe care natiunea romana le nutreste. In spatele unitatii si solidaritatii unei natiuni trebuie sa stea responsabilitatea fiecaruia dintre noi, dar mai cu seama a clasei politice, a celor alesi sa reprezinte interesele si sa implineasca aspiratiile acestui popor", a spus Iohannis, in discursul rostit in cadrul manifestarilor prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Romane, organizate la Iasi, scrie MEDIAFAX.

"Responsabilitatea este un cuvant pe care va trebui sa-l redescoperim nu numai in vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii si actiuni", a adaugat Iohannis.

Ziua Unirii: Iohannis si Ponta, impreuna la manifestarile de la Iasi

"Privind in urma, putem afirma fara sa gresim ca ideea de consens inseamna tocmai puterea si abilitatea de a renunta la interesele particulare, pentru a construi mari proiecte, dar o natiune puternica nu se poate hrani doar cu momentele sale emblematice din trecut. O natiune constienta de misiunea sa istorica este datoare sa lucreze zi de zi pentru idealurile sale", a mai spus seful statului.

Presedintele a aratat ca a venit la Iasi in aceasta zi importanta pentru natiune "cu gandul la momentul istoric savarsit acum 156 de ani, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei si al Tarii Romanesti".

"Este o mare bucurie pentru mine sa revin la Iasi, capitala Unirii, un centru simbolic al romanitatii si un reper al spiritualitatii noastre. Pentru prima data, romani din tara si de pretutindeni, marcam cu totii Unirea Principatelor Romane ca sarbatoare nationala. Este momentul sa ne amintim ca acest reper fundamental al existentei noastre s-a realizat in timpuri istorice complicate. Unirea a fost, in definitiv, un act de mare abilitate politica. Recunostinta noastra este cu atat mai mare fiindca am avut de-a face cu lideri vizionari, cu oameni vrednici care au inteles ca a-ti servi tara inseamna, inainte de toate, asumarea cu mare responsabilitate a unor importante idealuri. Sa nu traim cu iluzia ca atunci a fost usor. Si atunci, liderii au avut mari dificultati in a se solidariza in jurul unor interese esentiale, asa cum a fost Unirea, dar au reusit sa finalizeze cu succes un astfel de proiect fundamental. Pentru o asemenea reusita, este nevoie de viziune, de renuntarea la orgolii, la marunte interese personale sau partizane, este nevoie de curaj si de actiune", a menntionat el.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Iohannis a apreciat ca cea mai importanta lectie a evenimentului de acum 156 de ani este "puterea solidaritatii, priceperea de a construi un consens in jurul unui ideal national".

"Au existat atunci voci, si nu putine ori neinsemnate, care au afirmat ca Moldova a fost sacrificata si o buna bucata de vreme multi oameni nu s-au impacat cu aceasta idee. Privind in urma, putem afirma fara sa gresim ca ideea de consens inseamna tocmai puterea si abilitatea de renunta la interese particulare pentru a construi mari proiecte. Dar o natiune puternica de cetateni nu se poate hrani doar cu momentele sale emblematice din trecut. O natiune constienta de misiunea sa istorica este datoare sa lucreze zi de zi pentru idealurile sale. 1859, 1877 si 1918 sunt bornele noastre ca stat modern, dar, in aceeasi masura, aderarea la NATO si la Uniunea Europeana reprezinta succese foarte importante ale generatiilor recente. Invatatura pe care au oferit-o moldovenii si muntenii la 1859 este una importanta pentru zilele noastre", a continuat seful statului.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Iohannis a adaugat ca, asa cum au aratat istoricii, modernizarea si occidentalizarea au stat la baza ideii de unire. "Pas cu pas, cu efort sustinut si prin urmarirea sistematica a aspiratiilor comune, inaintasii nostri au conectat Principatele la modernitatea europeana prin reformele interne si actiunile de politica externa", a precizat el.

Presedintele a mentionat insa ca au existat si restante, iar "renuntarea la centralism este pana astazi una din restantele societatii romanesti", care va trebui sa fie ameliorata "cu calm, cu chibzuinta si intr-un timp rezonabil". "Principiul descentralizarii a fost agreat inclusiv in divanurile ad-hoc, dar nu a fost niciodata pus in practica", a adaugat el.

Iohannis a subliniat ca momentul marcarii Zilei Unirii Principatelor se desfasoara la Iasi, cel mai mare oras de la granita de rasarit a UE si a aratat ca la doar 150 de kilometri dincolo de Prut se afla "fratii nostri din Republica Moldova".

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

"Suntem la Iasi, cel mai mare oras de la granita de rasarit a Uniunii Europene. Insa la numai 150 de kilometri, dincolo de Prut, sunt fratii nostri din Republica Moldova. Gandurile noastre se indreapta si catre ei, pentru ca ne leaga nu doar comuniunea de istorie, ci si de aspiratii. Nu doar trecutul si mostenirea lui, ci si viitorul, in sensul apartenentei la spatiul comun european", a spus seful statului.

Presedintele si-a incheiat discursul urand romanilor sa priveasca aceasta zi "cu bucurie, cu incredere in fortele proprii si in Romania".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.