Sedinta Parlamentului de miercuri in care era programata citirea motiunii de cenzura a fost suspendata, dupa ce au fost respinse prin vot programul si ordinea de zi cu 182 voturi "pentru" si 194 "contra".

UPDATE: Ciolacu: Maine citim motiunea si joia viitoare vom face votul. El a spus ca toata lumea a fost de acord cu acest program. “Matematic, PSD-ul in acest moment nu are majoritate. Vom vedea daca opozitia va avea voturile, majoritate de 233, sa cada guvernul”, a subliniat presedintele CamereI.


Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a inchis sedinta, intrucat programul si ordinea de zi au fost respinse prin acest vot.

Programul dezbaterii motiunii de cenzura a fost subiectul unor dispute intre Opozitie si PSD.

La inceputul sedintei, liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan, a solicitat, in plenul Parlamentului, modificarea programului, astfel incat motiunea de cenzura sa nu fie dezbatuta si votata sambata, ci luni.

"Propunem modificarea programului de lucru in baza art. 20 din Regulamentul comun, ca votul pentru motiunea de cenzura sa nu fie dat sambata, ci luni, la ora 16:00", a subliniat Turcan.

Ea a argumentat ca niciodata in 30 de ani o motiune de cenzura nu a fost votata sambata sau duminica.

"Motiunea care va conduce la caderea Guvernului are mai multi semnatari, fiind sase partide si deputati ai minoritatilor, parlamentari ai PSD si un independent, iar grupul minoritatilor a luat decizia sa nu se accepte votarea motiunii sambata sau duminica. Al treilea argument este modificarea programului de lucru, care este atributul exclusiv al plenului reunit", a spus Turcan, mentionand ca Birourile permanente au propus programul de lucru, dar plenul poate sa decida.

"Ceea ce dvs. doriti sa faceti este un semnal de slabiciune, pentru ca este putin probabil sa-si imagineze cineva ca grupul PSD a fost apucat de dor de munca, in conditiile in care a batut vantul in Parlament numai pentru a nu veni cu restructurarea", a mai spus Turcan.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

Deputati USR, catre Iordache: Daca nu va e frica, modificati programul

In replica, Florin Iordache a precizat ca, potrivit regulamentului, nu se poate supune la vot decat programul de lucru si ordinea de zi a plenului de astazi, asa cum a aprobat Biroul Permanent.

Deputatii USR si PMP Stelian Ion si Emil Pascan i-au acuzat pe cei din PSD ca le este frica de motiunea de cenzura.

"Ceea ce incercati sa faceti este un artificiu. Nu intamplator cred ca ati fost desemnat sa conduceti aceasta sedinta. Ordinea de zi nu exista, avem un proiect doar. Daca nu va e frica, supuneti la vot modificarea programului", a sustinut Stelian Ion.

"Nu ne sfidati chiar asa! Nu ne impuneti dictatorial o zi pentru motiunea noastra! Lasati-ne sa o votam cand vrem noi! Este scandalos! Roata si patrata tot se mai invarte cateodata", a afirmat si deputatul PMP.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

In acelasi sens, senatorul liberal Alina Gorghiu a explicat ca regulamentul prevede supunerea la vot a modificarii programului.

"O sa va rog sa faceti recurs la regulament, sunt articole pe care le puteti interpreta, dar acestea sunt atat de clare, de evidente, incat nu puteti sa nu supuneti la vot programul de lucru", a declarat Gorghiu.

"Dvs. supuneti acum la vot programul pentru ziua de azi, asta inseamna ca nu avem niciun program sambata. E simplu. Inseamna ca sambata nu avem nimic", a afirmat, la randul sau, deputatul Victor Ponta.

Florin Iordache a supus la vot programul de lucru al sedintei Parlamentului de miercuri si acesta a fost respins.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.