Rusia celebrează pe 9 mai Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea Germaniei Naziste. Anul acesta, se împlinesc 78 de ani de la victoria aliaților, iar ceremonia va arăta diferit față de anul trecut. Iată ce a pregătit președintele Vladimir Putin.

Ce a pregătit președintele rus Vladimir Putin pentru Ziua Victoriei, 9 mai

Sub conducerea lui Vladimir Putin, sute de mii de spectatori au început să se adune în data de 9 Mai pentru a-i urmări pe militari mărșăluind printre tancuri și rachete. În ultimii ani, panourile publicitare și autobuzele au prezentat afișe cu Stalin. În plus, nenumărați ruși obișnuiesc să vină la eveniment cu fotografiile rudelor pe care le-au pierdut în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ivan I. Kurilla, profesor la Universitatea Europeană din Sankt Petersburg, declara pentru New York Times în 2018 că recunoașterea sacrificiilor de familie în timpul războiului singura formă de unitate socială pe care o are poporul rus.

În acest an, Ziua Victoriei va arăta puțin diferit. În primul rând, publicul nu va avea acces deloc în Piața Roșie și va putea urmări doar la televiziune ceremoniile desfășurate acolo. Amintim că Piața Roșie a fost închisă încă din data de 27 aprilie, pentru a permite pregătirea paradei.

În al doilea rând, a fost anulat marșul Regimentului Național Nemuritor. Acest moment special presupunea ca sute de mii de ruși din țară să defileze alături de șeful de stat de la Kremlin și de alți oficiali ruși.

Hotărârea de a anula marșul Regimentului Național Nemuritor a fost luată, cel mai probabil, în urma incidentelor de anul trecut, când peste 100 de oameni au fost reținuți pentru că au protestat față de războiul din Ucraina.

În al treilea rând, Rusia a anunțat că anul acesta nu vor fi invitați demnitari străini. Singurul șef de stat
care va fi prezent la paradă va fi președintele Kirghizstanului.

Neoficial: fără spectacol aviatic

Sunt informații încă neconfirmate oficial conform cărora spectacolul aviatic ar fi fost scos din program. Avioanele de luptă nu au survolat Moscova nici la paradă de anul trecut.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Și dacă la Moscova Ziua Victoriei va fi celebrată în condiții speciale, pe fondul războiului din Ucraina, parada ar fi fost deja anulată în regiunile ruse Kursk și Belgorod. Informația apare în presa de la Kiev, care citează motive de securitate invocate de oficialii ruși.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Mai 2023 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.