Soldații lui Vladimir Putini aflați pe frontul din Ucraina sunt atât de slăbiți încât nu pot lansa o „ofensivă semnificativă”, drept urmare se concentrează pe consolidarea câștigului teritoriilor ocupate, a declarat joi șefa comunității americane de informații, Avril Haines.

SUA: Soldații lui Vladimir Putin din Ucraina sunt atât de slăbiți „încât nu mai pot lansa o ofensivă semnificativă”

Preşedintele rus Vladimir Putin „şi-a revăzut probabil în scădere ambiţiile imediate, încercând să consolideze controlul asupra teritoriilor ocupate din estul şi sudul Ucrainei şi să se asigure că Ucraina nu va deveni niciodată un aliat NATO", a declarat Avril Haines în cursul unei audieri în faţa unei comisii parlamentare, potrivit Agerpres.

Dar, a completat aceasta, indiferent de rezultatul unei viitoare ofensive ucrainene, fie că eliberează o parte din estul și sudul ocupat ori dacă actualul impas continuă, este puțin probabil ca șeful de la Kremlin să facă concesii în vederea negocierilor de pace.

Ucraina susține că pregătirile sale pentru o ofensivă majoră de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia în est și în sud „se apropie de sfârșit”. Rusia ocupă acum aproape 20% din Ucraina, printre care Peninsula Crimeea.

„Provocarea este că, şi dacă Putin îşi revizuieşte probabil ambiţiile pe termen scurt, perspectiva unor concesii ruse cu scopul de a avansa negocierile în acest an pare slabă, cu excepţia cazului în care o vulnerabilitate politică internă îi modifică gândirea", a adăugat Directoarea Informaţiilor Secrete Naţionale.

„Putin a calculat că timpul este de partea lui”

Oficialul a insistat îndeosebi asupra stării degradate a armatei ruse care are deficiențe „semnificative” în muniție și personal, împiedicând Moscova să lanseze orice ofensivă în Ucraina. Pierderile sale sunt atât de mari încât va dura „ani pentru a reconstrui” armata, a estimat Avril Haines.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

„Continuăm să evaluăm că Putin a calculat cu siguranţă faptul că timpul este de partea lui şi că prelungirea războiului îi oferă cea mai bună cale permiţând, eventual, securizarea intereselor strategice ale Rusiei în Ucraina", a spus ea.

Cât despre posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare în acest război, șefa comunității de informații a apreciat că este „foarte puțin probabil”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Mai 2023 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.