Rusia a atacat, vineri dimineață, mai multe orașe din Ucraina, într-o arie largă. Au început din capitala Kiev și s-au dus înspre regiunile centrale și sudice. Cel puțin 9 persoane au murit, printre care și un copil de 3 ani, potrivit presei și oficialilor locali.

Atac devastator al rușilor în Ucraina

Atacurile au avut loc în condițiile în care se așteaptă ca armata ucraineană să lanseze în curând o ofensivă cu noi echipamente militare, inclusiv tancuri, primite de la aliații occidentali, în vreme ce armata rusă a făcut puține progrese în ofensiva lor de iarnă.

În oraşul Uman din centrul ţării, trei persoane au fost ucise şi opt rănite după ce o rachetă a lovit un bloc de locuinţe care a luat foc, a declarat Ihor Tabureţ, şeful administraţiei militare din zonă, scrie Reuters.

În oraşul central Dnipro, o rachetă a lovit o casă, iar un copil şi o tânără au fost ucişi, a declarat pe Telegram Boris Filatov, primarul din localitate. Trei persoane au fost rănite în urma loviturii.

Și Kievul a fost zguduit de explozii. Sirene de raid aerian și explozii s-au auzit în întreaga țară. Doi oameni au murit în localitatea Ukrainka din regiunea Kiev, iar unitățile antiaeriene au distrus 11 rachete și două drone, resturile avariind o linie electrică.

După miezul nopții au fost raportate explozii și în Dnipro, Kremenciuk şi Poltava, în centrul Ucrainei, şi în Mikolaiv, în sud, notează Interfax. Rusia, care a suferit mai multe eșecuri de la începutul războiului, încearcă de 10 luni să pătrundă în ceea ce a mai rămas din Bahmut, pe care îl vede ca pe un punct-cheie de trecere către alte orașe din estul Ucrainei. În prezent, acesta este principalul obiectiv militar al forțelor rusești.

Rusia salută orice efort care ar putea sfârși mai repede războiul

Atacurile Rusiei de vineri au avut loc la o zi după ce Kremlinul a declarat că ar saluta orice efort care ar putea aduce mai aproape sfârşitul războiului, referindu-se la o convorbire telefonică dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc miercuri.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

A fost prima dată când acești lideri au vorbit de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Rusia a subliniat încă că încă nu şi-a atins obiectivele „operaţiunii sale militare speciale” din Ucraina.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Aprilie 2023 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.