Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, speră că va putea profita de influența Chinei în confictul Rusia-Ucraina, în urma conversației telefonice cu șeful de stat chinez, Zi Jinping. Este prima convorbire între cei doi lideri după începerea războiului.

Ce mesaj i-a transmis Xi Jinping, la telefon, lui Zelenski

„Există o oportunitate de a utiliza influenţa politică a Chinei pentru a reinstaura forţa principiilor şi a regulilor pe care ar trebui să se bazeze pacea”, a declarat Zelenski miercuri seară în mesajul său cotidian adresat conaţionalilor.

„Ucraina şi China, precum şi marea majoritate a lumii, sunt interesate în egală măsură de puterea suveranităţii naţiunilor şi a integrităţii teritoriale”, a completat acesta.

Conform liderului de la Kiev, discuția „lungă și destul de rațională” cu Jinping va da un impuls puternic relațiilor dintre Kiev și Beijing.

„Evident, o parte esenţială a conversaţiei este reprezentată de opiniile noastre despre modalităţile de restabilire a păcii. Am prezentat formula ucraineană de pace, punctele sale specifice. Am convent să continuăm dialogul”, a continuat preşedintele Ucrainei.

Președintele chinez vrea să trimită un emisar special în Ucraina și alte țări

În timpul convorbirii telefonice, Xi Jinping și-a anunțat intenția de a trimite un emisar special în Ucraina și alte țări pentru a avea schimburi de opinii despre găsirea unei soluții politice în ceea ce privește războiul.

Presa chineză a relatat că Xi a avertizat în legătură cu pericolul escaladării nucleare în războiul din Ucraina. Aceasta a fost prima conversaţie directă între Volodimir Zelenski şi Xi Jinping de la începerea conflictului militar din Ucraina, în 24 februarie anul trecut.

China îl susţine pe preşedintele rus Vladimir Putin în acest conflict, poziţie pentru care Beijingul şi-a atras numeroase critici internaţionale.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Aprilie 2023 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.