Președintele Chinei, Xi Jinping, a efectuat o vizită de lucru timp de trei zile la Moscova. În acest timp, liderul chinez a avut mai multe întâlniri cu oficiali ruși, însă cea mai importantă a fost cea cu președintele rus, Vladimir Putin. Cei doi șefi de stat au semnat o serie de acorduri, declarații, protocoale. De asemenea, Putin și Xi Jinping au discutat despre perspectiva păcii în Ucraina.

Președintele chinez, vizită de trei zile la Moscova

Președintele Chinei Xi Jinping s-a aflat într-o vizită timp de trei zile la Moscova. Liderul chinez a avut mai multe întâlniri cu oficiali ruși, însă cea mai importantă întâlnire a deplasării sale a fost cu omologul său rus, Vladimir Putin. Timp de trei zile, președintele chinez a semnat mai multe documente pentru extinderea cooperării în diverse domenii, începând de la comerț și industrie până la știință și sfera militară.

Unul dintre cele mai importante subiecte discutate a fost despre perspectivele păcii în Ucraina. După întâlnirea cu omologul chinez, Putin a declarat că relațiile dintre China și Rusia sunt „la cel mai înalt nivel din istorie” și că prioritatea o reprezintă cooperarea comercială și economică.

Ce acorduri au stabilit Putin și Xi Jinping în urma întâlnirilor

China și Rusia au ajuns la decizia de a extinde cooperarea în tehnologie, tehnologia informației și inteligența artificială.

„Combinând potențialul nostru științific bogat și capacitățile de producție, Rusia și China pot deveni lideri mondiali în tehnologia informației, securitatea rețelelor și inteligența artificială”, a spus Putin.

Totodată, liderul de la Kremlin a afirmat că în prezent, relația dintre Rusia și China se diferențiază de alianțele militaro-politice care au fost formate în timpul Războiului Rece. Moscova și Beijingul au ajuns la acordul de a „desfășura în mod regulat patrule maritime și aeriene comune și exerciții comune”, să dezvolte schimburile și cooperarea militară în care vor folosi toate mecanismele bilaterale disponibile și să sporească încrederea reciprocă între forțele lor armate.

Citeste si:
Mesajul pe care Xi Jinping i l-a transmis la telefon lui Zelenski....
Mesajul pe care Xi Jinping i...

„Consolidarea relațiilor cu Rusia este o alegere strategică pe care China a făcut-o pe baza propriilor interese fundamentale și a tendințelor care domină lumea”, a spus Xi Jinping, menționând că ambele țări „împart angajamentul de a construi o lume multipolară”.

Perspectivele păcii în Ucraina. Ce spune Xi Jinping

Planul pentru pace pe care l-a propus China în luna februarie a primit aprecierea lui Putin, acesta afirmând că multe dintre elementele acestuia „pot fi luate ca bază pentru o reglementare pașnică atunci când Occidentul și Kievul vor fi pregătiți”.

Însă liderul Moscovei susține că nici Ucraina și nici susținătorii săi din Occident nu sunt pregătiți pentru a se așeza la masa negocierilor pentru o posibilă pace în Ucraina. Reprezentanții Casei Albe și ai Departamentului de Stat al SUA sunt împotriva încetării focurilor de arme și a unei eventuale păci în Ucraina.

Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

„Suntem întotdeauna pentru pace și dialog și suntem ferm de partea corectă a istoriei”, a spus Xi.

Acordurile care au fost semnate de cei doi lideri de stat la Moscova

În urma vizitei sale la Moscova, Xi Jinping a semnat în total 14 declarații, protocoale, memorandumuri și acorduri. Printre acestea se numără:


  • Rusia și China s-au angajat să „aprofundeze relația de parteneriat cuprinzător și cooperare strategică pe măsură ce intrăm într-o nouă eră” și să dezvolte un plan de dezvoltare a domeniilor cheie de cooperare economică până în 2030.

  • Ministerele științei din Rusia și China au semnat un protocol privind consolidarea cooperării în domeniul „cercetarii științifice”.

  • Guvernele Moscovei și Beijingului au convenit să coopereze în producția de programe comune de televiziune.

  • VGTRK și China Media Group au semnat un memorandum de cooperare.

  • Agențiile de știri de stat TASS și Xinhua au stabilit să facă schimb de informații.

  • Șase memorandumuri de înțelegere suplimentare au fost semnate pentru comerț, silvicultură, agricultură, protecția consumatorilor și infrastructură în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

  • Rosatom și Agenția Chineză pentru Energie Atomică s-au înțeles asupra unui „program cuprinzător de cooperare pe termen lung în domeniul reactoarelor cu neutroni rapizi și închiderea ciclului combustibilului nuclear”.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.