Cutremure fără precedent în ultimul secol au pus la pământ orașe istorice din Turcia și Siria. Au fost două seisme majore în mai puțin de zece ore; primul de 7,8, noaptea, iar al doilea de 7,5, în miezul zilei. Catastrofe cu victime în mai multe țări. Aproape 4.300 de morți și 20.000 de răniți este bilanțul care se agravează treptat. Zece români vor fi aduși acasă cu avioane militare. Mărturiile alor noștri, prinși în mijlocul dezastrului din Turcia.

Mărturiile românilor prinși în mijlocul dezastrului din Turcia, după cutremurele devastatoare

Turcia a fost lovită, luni, de cel mai puternic cutremur din ultimul secol: 7,8 pe Richter. Totul a durat un minut, timp care reprezintă o veșnicie pentru o asemenea tragedie. Printre cei aflați atunci acolo s-au numărat și mulți români.

„Dormeam şi eu şi soţul şi ne-am trezit din somn, se clătina tot apartamentul într-un mod teribil. Ne-am adăpostit undeva, între un perete şi un pat”, a declarat Teodora Iconova, româncă stabilită în Turcia.

„Ne-am trezit cu o bubuitură foarte tare. Nici nu ştiu cum am ieşit. S-a simţit foarte puteric. Am ieşit afară şi, pur şi simplu, am stat în maşină. Şi suntem tot afară. Aşteptăm. O să mai fie replici”, a spus Derya, româncă stabilită în Şanlıurfa, pentru Observator.

„Şi aici sunt foarte multe victime. Deodamdată, nu se ştie sigur, pentru că este devreme, sunt foarte mulţi care nu sunt încă scoşi. S-au prăbuşit foarte multe”, a completat Derya.

„Am văzut în drumul nostru o clădire care era dărmată, erau soldaţi, erau ambulanţe, ceva teribil. O persoană din angajaţii soţului a primit un telefon în jurul orei 5 şi ceva dimineaţa că i se dărâmă casa şi familia lui era acolo, gen în casă... Este o isterie generală”, a mai mărturisit Teodora Iconova, româncă stabilită în Turcia.

Fotbaliști români, titulari la cluburi din Turcia, în mijlocul tragediei

„Sunt devastat de tot ceea ce s-a întâmplat în Turcia. Sunt două dintre echipele unde am lucrat. Am prieteni, am rămas în relaţii bune cu oamenii de acolo. Am fost foarte îngrijorat de dimineaţă. Aveam foarte multe apeluri, foarte multe mesaje. Am încercat să iau legătura.

Citeste si:
Bilanţul cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a trecut de...
Bilanţul cutremurelor care au...

Din păcate, al treilea portar pe care l-am avut la Malatya nu fusese scos de sub dărâmături. E o tragedie imensă. Este o situaţie delicaată, nu mi-aş fi dorit niciodată să se întâmple. Dumnezeu mă are în pază şi nu s-a întâmplat cât am lucrat în Turcia”, a transmis Marius Șumudică, antrenor de fotbal.

Alex Maxim joacă chiar la echipa Gaziantep. „Am avut liber după meciul pe care l-am jucat și majoritatea jucătorilor sunt plecați din oraș, dar suntem în legătură cu cei de acolo. Nu e ok. Mulțumesc lui Dumnezeu dar am prieteni acolo, am colegi. Toată lumea e în stradă, toată lumea nu are voie să se întoarcă în case”, a povestit Alexandru Maxim, fotbalist Gaziantep, Turcia.

Și echipa Oțelu Galați este în cantonament în Antalya. „Am simțit cutremurul foarte foarte bine, a durat, eu știu, estimativ în jur de 40-45 de secunde. Au început să tremure toate lustrele, toate paharele de la masă. Din fericire toată lumea e bine”, Dorinel Munteanu, antrenor Oțelu Galați.

Citeste si:
Carambol cu 42 de mașini pe autostrada M1 din Ungaria: mărturiile...
Carambol cu 42 de mașini pe...

Christian Atsu, fost star al lui Chelsea, şi care joacă din vară la Hatayspor, se numără printre dispăruţi. Autoritățile ar fi salvat mai mulți membri ai echipei, însă Atsu și directorul sportiv al lui Hataysport au rămas captivi și încă sunt căutați.

„Ajutor! Vreau să trimiteţi toate resursele pe care le aveţi celor care se ocupă de situaţie. Nu este vorba doar despre Hatay sau Antakya. Vă rog, vă implor! Vă rog din suflet, oamenii mor acolo! Pentru numele lui Dumnezeu...”, Volkan Demirel, antrenor de fotbal.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că „am experimentat cel mai mare dezastru al secolului de la cutremurul de la Erzincan din 1939”. Oficialii americani prognozează un număr de victime care depășește 10.000. Mai mult, pierderile materiale sunt de aproximativ 10 miliarde de dolari, adică 2% din PIB.

Citeste si:
Alegeri în Turcia/Scutin crucial: Primele rezultate parțiale după...
Alegeri în Turcia/Scutin...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Februarie 2023 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.