Bilanțul cutremurelor care au devastat Turcia și Siria
Numărul deceselor în urma cutremurelor care au lovit Turcia și Siria luni a urcat la peste 15.000 de persoane, în mare parte din cauza creșterii numărului pentru Turcia. Bilanțul pentru Siria rămâne static, chiar dacă se presupune că acesta va fi, cel mai probabil, mult mai mare. OMS avertizează că până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremur în ambele țări.
Eforturile de căutare și salvare sunt încă în desfășurare. Acestea sunt susținute de grupuri de ajutor și țări care au dus echipele în zonele cele mai afectate, dar se luptă cu condiții grele, cu mii de clădiri prăbușite și temperaturi înghețate.
Peste 50.000 de salvatori intervin în Turcia
Cel puţin 16.139 de echipe lucrează la operaţiunile de căutare şi salvare, la care se vor adăuga şi alte echipe internaţionale, a apreciat un oficial turc. De asemenea, ONU a transmis că drumul care duce la singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia și Siria a fost avariat de cutremurul de luni, lucru care îngreunează eforturile de ajutoare. Bab al-Hawa este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Siria și Turica.
Cum s-a produs cutremurul din Turcia
Turcia, una dintre cele mai active zone seismice din lume, își are teritoriul la intersecția mai multor falii importante. Țara este traversată de falia nordică, ce duce până în Istanbul. Cutremurele apărute aici sunt provocate de ciocnirea cu placa tectonică euroasiatică de la nord, aceeași placă pe care se află și România.
Cutremurul de luni a fost, însă, produs din cauza faliei estice. Falia estică reprezintă, de fapt, granița dintre placa tectonică anatoliană și placa arabică. Seismele care pornesc de aici sunt provocare de un tip de mișcare numit alunecare laterală, adică o placă se freacă de cealalta în timp ce alunecă efectiv una pe lângă alta.
Din anul 1939, au fost mai multe cutremure provocare de falia nordică, dar o serie de seisme devastatoare au avut loc și în est, din 1998, când au murit 145 de oameni. Alți 177 au fost uciși în 2003, iar alți aproape 100 în două cutremure care au urmat în anii de după. Cutremurul de luni, de 7,8, este, de departe, cel mai devastator.
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Cât costă carnea de miel în 2023? Prețurile din magazine și de la fermieri
Sursa: retail.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Dan Avram, BT: „Clienții se așteaptă ca onboardingul să fie rapid, ca...
Sursa: futurebanking.ro
-
Fiica lui Nosfe a simțit că tatăl ei a murit. Mădălina Crețan, mărturisiri...
Sursa: kudika.ro
-
Uitați-vă bine la el! El este venerabilul Jindai Sakura, cel mai bătrân copac...
Sursa: garbo.ro
-
Studiu: Drogurile și alcoolul nu încurajează creativitatea consumatorilor
Sursa: wall-street.ro