Bilanțul cutremurelor care au devastat Turcia și Siria a trecut de 15.000 de morți, la mai bine de 72 de ore după primul și cel mai puternic cutremur. După acest interval, șansele de supraviețuire ale celor aflați încă sub dărâmături scad considerabil, mai ales daca luam în calcul faptul că temperatura a coborât la câteva grade sub zero, în regiunile sinistrate. Organizația Mondială a sănătății (OMS) avertizează că, în total, 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați în urma catastrofei naturale.

Bilanțul cutremurelor care au devastat Turcia și Siria

Numărul deceselor în urma cutremurelor care au lovit Turcia și Siria luni a urcat la peste 15.000 de persoane, în mare parte din cauza creșterii numărului pentru Turcia. Bilanțul pentru Siria rămâne static, chiar dacă se presupune că acesta va fi, cel mai probabil, mult mai mare. OMS avertizează că până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremur în ambele țări.

Eforturile de căutare și salvare sunt încă în desfășurare. Acestea sunt susținute de grupuri de ajutor și țări care au dus echipele în zonele cele mai afectate, dar se luptă cu condiții grele, cu mii de clădiri prăbușite și temperaturi înghețate.

Peste 50.000 de salvatori intervin în Turcia

Cel puţin 16.139 de echipe lucrează la operaţiunile de căutare şi salvare, la care se vor adăuga şi alte echipe internaţionale, a apreciat un oficial turc. De asemenea, ONU a transmis că drumul care duce la singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia și Siria a fost avariat de cutremurul de luni, lucru care îngreunează eforturile de ajutoare. Bab al-Hawa este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Siria și Turica.

Cum s-a produs cutremurul din Turcia

Turcia, una dintre cele mai active zone seismice din lume, își are teritoriul la intersecția mai multor falii importante. Țara este traversată de falia nordică, ce duce până în Istanbul. Cutremurele apărute aici sunt provocate de ciocnirea cu placa tectonică euroasiatică de la nord, aceeași placă pe care se află și România.

Cutremurul de luni a fost, însă, produs din cauza faliei estice. Falia estică reprezintă, de fapt, granița dintre placa tectonică anatoliană și placa arabică. Seismele care pornesc de aici sunt provocare de un tip de mișcare numit alunecare laterală, adică o placă se freacă de cealalta în timp ce alunecă efectiv una pe lângă alta.

Din anul 1939, au fost mai multe cutremure provocare de falia nordică, dar o serie de seisme devastatoare au avut loc și în est, din 1998, când au murit 145 de oameni. Alți 177 au fost uciși în 2003, iar alți aproape 100 în două cutremure care au urmat în anii de după. Cutremurul de luni, de 7,8, este, de departe, cel mai devastator.

Citeste si:
OMS a anunțat sfârșitul pandemiei COVID-19. Ce amenințări ne pândesc
OMS a anunțat sfârșitul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Februarie 2023 - 07 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.