Sute de oameni au murit în Turcia și Siria și peste 2.000 au fost răniți, după ce un cutremur de magniturdine 7,8 pe Richter a lovit sud-estul Turciei, în noaptea de duminică spre luni. Mai multe clădiri au fost puse la pământ și sute de oameni au fost prinși sub dărâmături. Cei 10 români care au solicitat sprijinul statului român în urma seismului din Turcia vor fi repatriați luni, din dispoziția prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Un cutremur de 7,8 pe Richter a lovit Turcia și Siria

Seismul s-a produs în Turcia la o adâncime de 7 kilometri şi la o distanţă de aproximativ 33 de kilometri de Gaziantep, foarte aproape de graniţa cu Siria. Cutremurul a fost atât de puternic încât s-au simțit tremurări în toată regiunea, până în Israel, Liban și Cipru.

Zece minute mai târziu, seismul a fost urmat de altă replică, de 6.4 pe Richter. Autoritățile turce au declarat cel mai înalt nivel de urgență, toate serviciile de salvare și prima intervenție mobilizându-se pentru a ajuta provinciile afectate.

Numărul oamenilor morți în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria, noaptea trecută, a crescut la cel puțin 641 de persoane, conform AP. Cel puțin 284 de persoane au fost ucise în șapte provincii turcești, iar 440 au fost rănite.

Numărul persoanelor decedate în Siria a crescut la 237, cu peste 630 de răniți. Cel puțin 120 de persoane au murit în zonele controlate de rebeli. Sute de oameni sunt în continuare prinși sub dărâmături, iar bilanțul este de așteptat să crească, pe măsură ce salvatorii intervin în zonele afectate de seism.

Acum, specialiștii de la Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) au venit cu previziuni sumpre, afirmând că numărul persoanelor decedate ar putea ajunge la 10.000.

Cutremur în Turcia/Guvern: Cei 10 români care au solicitat sprijin vor fi repatriați luni

Cei 10 români care au cerut sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi luni, din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă.

„Din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenţi români şi profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi astăzi. Ei vor fi preluaţi la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, se arată într-o informare de Guvern.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Ministerul Afacerilor Externe a informat luni că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de 10 cetăţeni români - un profesor şi 9 studenţi Erasmus - care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, afectată de cutremurul produs luni în Turcia.

Ei au solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere şi au transmis că sunt în siguranţă. Potrivit MAE, o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la faţa locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetăţenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Februarie 2023 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.