La Kiev, au început să sosească oficialii europeni pentru summitul UE-Ucraina, prima întâlnire de acest gen de la începutul războiului. Evenimentul a fost întâmpinat cu noi atacuri sângeroase ale armatei ruse și amenințări voalate din parte președintelui Vladimir Putin: „Nu se va termina cu utilizarea blindatelor”.

Summitul UE-Ucraina a început cu noi atacuri rusești și amenințări din partea lui Vladimir Putin

Rusia a lansat un nou atac asupra oraşului Kramatorsk, la doar o zi de la precedentele lovituri. „Civilii au fost uciși de loviturile inamice. Amenințarea cu lovituri aeriene și rachete rusești rămâne în toată Ucraina. Inamicul efectuează în mod activ recunoașterea, pregătindu-se pentru o ofensivă în anumite direcții”, a declarat Oleksandr Shtupun, purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Lansatoarele de rachete fabricate din SUA M-142 "HIMARS" și M-270 "MLRS" au fost distruse în apropierea orașului Kramatorsk din Republica Populară Donețk”, a spus Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Putin a prezentat, din nou, o imagine distorsionată a războiului

Prezent la un eveniment care marchează a 80-a comemorare a bătăliei de la Stalingrad, Vladimir Putin a prezentat o imagine eronată a războiului din Ucraina.

„Nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem echipamente cu care să răspundem. Nu se va termina cu utilizarea vehiculelor blindate. Toată lumea ar trebui să înțeleagă”, a declarat președintele rus.

Amenințări la adresa Republicii Moldova

În acest timp, ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov, a afirmat, într-un interviu, că agresiunea Rusiei nu se va limita la Ucraina. Republica Moldova ar fi următoarea. Oficialul rus a lansat și un atac direct la adresa președintei Maia Sandu.

„Pur și simplu se străduiește să intre în NATO, ea are cetățenie română, este pregătită să se unească cu România și în general este pregătită pentru aproape orice”, a menționat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

În schimb, Chișinăul nu s-a clintit în fața acestor declarații și a precizat că Republica Moldova și-a ales viitorul, care înseamnă o lume liberă.

Primul summit Uniunea Europeană - Ucraina, de la începutul războiului, are loc săptămâna aceasta la Kiev. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene şi Charles Michel, preşedintele Consiliului European, se vor întâlni cu șeful de stat ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Februarie 2023 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.