Primul summit Uniunea Europeană - Ucraina, de la începutul războiului, are loc săptămâna aceasta la Kiev. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene şi Charles Michel, preşedintele Consiliului European, se vor întâlni cu șeful de stat ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev. Iată ce sfaturi au primit liderii UE, înainte de întâlnirea internațională.

Primul summit UE - Ucraina de la începutul războiului

Un tren plin cu oficiali UE se pregătește să ajungă joi în Ucraina. La Bruxelles a fost trimisă o notă internă de pregătire a călătoriei, cu instrucțiuni clare, inclusiv în materie de cod vestimentar, pentru că hainele pot transmite un mesaj.

Chiar înainte ca UE să finalizeze agenda şi lista de invitaţi pentru viitorul summit din Ucraina, când o mulţime de oficiali ai UE vor avea discuţii cu liderii ucraineni, a fost distribuită o notă internă cu un mesaj clar: există un cod vestimentar.

Recomandat: „Ţinuta obişnuită de afaceri” (sau așa cum veniți la Bruxelles). Exclus: „Verde, kaki sau culori prea vii” (mai puţin frecvente şi în Cartierul European). Aceasta este esenţa notei interne văzute de POLITICO în ceea ce priveşte ţinuta.

Sfaturi pentru oficialii UE

Motivul notei, trimisă încă de săptămâna trecută, este, se pare, o încercare de a rezerva aspectul militar gazdelor şi președintele Zelenski, care a făcut din tricoul verde militar uniforma sa în timpul invaziei ruse.

Responsabilii cu organizarea la UE sunt, probabil, conștienți de faptul că este un stil adecvat pentru cei care luptă împotriva unei armate moscovite brutale, dar poate mai puțin potrivit pentru un comisar european, comentează POLITICO.

Nota nu oferă nicio explicație pentru interdicția culorilor aprinse cu această ocazie, însă diplomații UE au declarat că este în conformitate cu așteptările europene de a nu exagera cu imaginea și de a rămâne consecvenți cu mesajul politic.

Oficialii UE, diferite modalități de a-și arăta solidaritatea vestimentară cu Ucraina în trecut

În timpul discursului său anual privind starea Uniunii, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a purtat o ţinută în galben şi albastru, care reflectă steagul ucrainean. Și celelalte femei din Comisia Europeană i s-au alăturat public, făcând o astfel de declarație de solidaritate prin intermediul vestimentației.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Oricum, vor fi puține șanse pentru schimbări de ținută în timpul viitorului summit UE - Ucraina, care se va desfășura joi și vineri la Kiev, din cauză că nu există timp și spațiu.

„Suntem rugaţi să călătorim cu un bagaj uşor (rucsac sau ceva similar), evitând valiza, dacă este posibil", se arată în notă.

„Deoarece timpul exact de călătorie este imposibil de prevăzut, este recomandabil să fim pregătiţi să mergem la sosire direct din tren la întâlniri, în caz de nevoie”, continuă documentul.

Toaletă comună în fiecare vagon, pentru liderii UE

Ca sfat practic, fiind vorba despre o călătorie pe timp de iarnă, oamenilor li s-a spus că „se recomandă încălțămintea confortabilă și, de asemenea, o jachetă/un palton călduros”.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Participanții ar trebui să se aștepte la un confort limitat în timpul călătoriei. „Cutiile cu mâncare rece vor fi distribuite în tren, dar vă rugăm să fiţi pregătiţi pentru alimente de bază”, avertizează nota.

Trenul în sine va fi destul de aglomerat. „Vor fi canapele de dormit individuale, cu o toaltă comună în fiecare vagon, fără băi”, precizează nota. Cât despre cazare, au fost deja rezervate camere de hotel în Kiev, „pentru a fi folosite pe timp de zi, joi, dacă timpul permite să mergem acolo înainte de începerea reuniunilor”.

De specificat este și faptul că s-a acordat o grijă mare aparențelor. Călătorilor li s-a reamintit că orice fotografie trebuie să susțină în mod credibil, nu să înlocuiască, mesajul politic pe care oficialii UE merg la Kiev pentru a-l transmite.

Citeste si:
ISW: Iarna nu va opri înaintarea trupelor ucrainene. Care va fi...
ISW: Iarna nu va opri...

„Vă rugăm să reţineţi că, în timpul reuniunilor cu membrii guvernului ucrainean, este de aşteptat ca membrii Colegiului să intervină atunci când este necesar", se mai arată în nota cu instrucţiuni văzută de POLITICO.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2023 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.