Liderii celor mai puternice state ale lumii au fost în alertă maximă, preț de câteva ore, după ce o rachetă a lovit Polonia. Pentru prima dată de la începutul războiului, într-o țară NATO a ajuns o rachetă de fabricație rusească. Proiectilul a explodat și doi oameni au murit. La scurt timp, Ucraina a indicat Rusia și a cerut aliaților să ia măsuri urgente. Nu s-a stabilit nici acum cine a tras. Primele concluzii oficiale arată că nu a fost un atac intenționat. Trei scenarii au fost luate în calcul în urma incidentului.

Cele trei scenarii care au fost luate în calcul după ce Polonia a fost lovită de o rachetă rusească

Prima rachetă a căzut în Polonia la ora locală 16:40. Proiectilul a lovit satul Przewodów, aflat la aproape zece kilometri de granița Ucrainei cu Polonia. Doi fermieri au fost uciși. La aproape patru ore de la impact, toată lumea a aflat că o rachetă de fabricație rusească a lovit pentru prima oară în istorie un teritoriu NATO.

Primele reacții după bombardament au venit din Ucraina, unde președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia. „Să tragă rachete pe teritoriul NATO?! Acesta este un atac rusesc cu rachete asupra securității”, a declarat liderul de la Kiev.

În Polonia a fost convocat Consiliul pentru Securitate Națională și Afaceri de Apărare. Gardul de securitate a fost ridicat, iar armata este de atunci în alertă.

„Cel mai probabil, a fost o rachetă de fabricație rusească, dar toate acestea sunt încă în curs de investigare. Nu există indicii că vor mai avea loc alte evenimente de acest tip”, a transmis Andrzej Duda, preşedintele Poloniei.

În acest timp, în Bali s-au reunit liderii lumii, iar Pentagonul a anunțat că va analiza rapoartele primite. „Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun altceva până când nu vom avea o anchetă completă”, a spus Joe Biden, președintele SUA.

Scenariile luate în calcul

Un eventual atac al Rusiei asupra teritoriilor NATO poate declanşa activarea articolului 5 al tratatului. Este vorba despre un răspuns imediat asupra celor care au tras asupra Poloniei. Liderii lumii discută însă despre articolul 4, cel care acoperă scenariul în care un stat membru se simte amenințat de o altă țară ori de o organizație teroristă.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

„Desfășurăm analize și consultări cu aliații noștri cu privire la potențiala utilizare a articolului 4 din Tratatul de la Washington, adică articolul care declanșează consultările în cadrul NATO."

„Am citit că a fost la graniţa dintre Ucraina şi Polonia şi am fost puţin şocată. E foarte stresant.” - Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

Inițial, trei scenarii au fost luate în calcul. Un atac al Rusiei asupra Ucrainei cu rachete de tip Kalibr, care pot lovi ținte la aproape 1.5000 de kilometri distanță, atac lansat din Marea Neagră.

Al doilea scenariu reprezintă un bombardament venit din Belorusia cu rachete de tip Iskander, care bat la distanțe de aproximativ 500 de kilometri. Iar cea de-a treia variantă: un atac aerian rusesc intenționat. Acest scenariu a fost abandonat de mulți oficiali.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Epava rachetei a fost analizată şi a arătat că, cel mai probabil, este vorba despre un model de tip S300, rachetă antiaeriană de producţie sovietică aflată în dotarea forţelor armate ucrainene.

Chiar și șeful de stat polonez crede asta: „Polonia nu a fost ţinta rachetei. Deci, de fapt Polonia nu a fost atacată. Cel mai probabil, a fost lansată de sistemul de apărare aeriană al Ucrainei pentru a apăra teritoriul ucrainean”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.