Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în Parlamentul României că cele două țări „îşi croiesc" împreună soarta, ca parte a lumii libere. Oficialul de la Chișinău a mulțumit statului român pentru sprijinul și ajutorul oferit în drumul său spre UE.

Maia Sandu, despre soarta Republicii Moldova şi a României

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru în România. Oficialul a ținut un discurs în Parlamentul României în care a menționat despre momentele grele prin care trec cele două țări, dar și despre viitorul pe care și-l construiesc în speranța unui parcurs înfloritor.

„Astăzi, în aceste timpuri extrem de grele pentru toți, Republica Moldova și România nu doar își dau mâna, ci își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere. Republica Moldova - în drum spre Uniunea Europeană. România - mai puternică în Uniunea Europeană”, a spus Maia Sandu în plenul Senatului României.

Oficialul de la Chișinău a menționat că România a știut mereu să fie alături de Moldova ori de câte ori a fost nevoie. România a creat oportunități pentru ca tinerii moldoveni să își poată continua studiile în România, să poată beneficia de programe și proiecte speciale. România a fost alături și în perioada pandemiei cu toate cele necesare, începând cu măști și dezinfectant.

„Și atunci când a creat oportunități de studii pentru atâția tineri de pe malul stâng al Prutului - tineri care își aduc contribuția la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor, fie că se află oriunde în lume. Și atunci când a finanțat modernizarea a sute de grădinițe. Și atunci când a donat microbuze școlare. Când a fost alături de noi cu ajutoare materiale și cu vaccin pentru lupta cu pandemia. Și acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina”, a mai spus Maia Sandu.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Maia Sandu, mulțumiri adresate României pentru ajutorul acordat

Maia Sandu a ținut să mulțumească ajutorului oferit de România, chiar dacă nici în statul european lucrurile nu stau foarte bine. Oficialul de la Chișinău a spus că Republica Moldova alege să fie o țară liberă și continuă să lupte pentru un viitor european, liber și democratic, lipsit de violență și supunere.

„Știu cât de greu este să oferi ajutor atunci când e greu și-n casa ta. Dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și decisive - și avem nevoie unii de alții. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre. Un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune. Războiul este tot mai aproape”, a menționat președinta țării.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Liderul statului moldovenesc este recunoscător pentru toate faptele bune și ajutorul oferit de statul român în aceste momente grele și nu doar. Oamenii din Moldova își doresc un trai decent, pace și liniște în casele lor.

„Și atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare. Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere. Pentru șansa unei vieți demne și în pace acasă. Aceasta este miza. Un stat european la hotar cu România, care contribuie la pace și securitate în regiune. Și nu o societate în haos, violență, implicată în război. Ar fi dramatic pentru noi, dar și pentru România și întreaga regiune ca Republica Moldova să fie reîntoarsă din drumul ei spre democrație, spre marea familie europeană”, a mai subliniat Maia Sandu.

Citeste si:
Olaf Scholz, vizită în România. Cancelarul Germaniei se va întâlni...
Olaf Scholz, vizită în...

Președinta Republicii Moldova a afirmat că liderii trebuie să muncească „pentru ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace și în bunăstare într-o casă comună europeană”.

„Să apărăm securitatea în această regiune a Europei și să devenim împreună mai puternici în democrație. Iar Prutul să nu ne despartă, ci să unească - drumuri, afaceri, teatre, cinematografie, școli, inovații, valori, oameni”, a încheiat Maia Sandu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Noiembrie 2022 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.