Legea marţială decretată de preşedintele rus Vladimir Putin a intrat joi în vigoare în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova: Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Legea marțială decretată de Putin a intrat în vigoare în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova

Mai mult, Vladimir Putin a acordat puteri sporite șefilor anumitor regiuni din Rusia pentru ca aceștia să adopte măsuri de securitate care vizează populația și infrastructurile critice. Decretul prezidențial privind impunerea legii marțiale a fost ratidicat miercuri de Consiliul Federației.

Președintele rus nu doar că a întărit controlul în noile „achiziții teritoriale”, conform EFE, citat de Agerpres, ci a sporit, prin intermediul altui decret, măsurile de securitate în toată țara, în special în cele șase regiuni de la frontiera cu Ucraina, în afara peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în anul 2014.

De joi, liderii regiunilor ucrainene ocupate, aflate sub incidența legii marțiale, pot evacua locuitorii către alte zone, pot introduce un regim special de intrare și ieșire din teritorii și pot restrânge libertatea de mișcare a rezidenților.

„Regimul de la Kiev, după cum bine se ştie, refuză să recunoască voinţa şi alegerea oamenilor”, a declarat Putin într-o reuniune prin videoconferinţă a Consiliului Securităţii Rusiei, în încercarea de a justifica măsurile anunţate.

Secretarul Consiliului Apărării și Securității Naționale a Ucrainei, Oleksii Danilov, a reclamat că legea marțială impusă în teritoriile ucrainene ocupate este „o crimă care trebuie condamnată la ONU, care a fost deja comusă de Rusia în Crimeea și care a rămas nepedepsită”.

Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

„Legea marţială a lui Putin este o pregătire pentru deportarea în masă a populaţiei ucrainene în regiuni defavorizate ale Rusiei pentru a schimba compoziţia etnică a teritoriului ocupat”, a explicat înaltul oficial ucrainean pe contul său de Twitter.

Președintele rus a decretat legea marțială, miercuri, în provinciile ucrainene anexate

Președintele rus Vladimir Putin a decretat, miercuri, legea marțială în cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat luna trecută și a acuzat Ucraina că respinge „orice propunere de negociere”.

În declaraţii transmise de la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei, liderul de la Kremlin a dispus de asemenea guvernului să constituie un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mişustin, care să colaboreze cu regiunile ruse în vederea sporirii efortului militar pe frontul din Ucraina.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

El a decretat astfel şi o „mobilizare economică'' în opt regiuni învecinate Ucrainei, inclusiv în Crimeea anexată în 2014, precum şi restricţionarea deplasărilor în şi în afara acestor regiuni.

Putin a justificat impunerea legii marţiale în acele provincii anexate prin faptul că responsabilii de la Kiev refuză în continuare să negocieze cu Rusia şi că „bombardează'' populaţia civilă în respectivele regiuni.

„Ei trimit grupuri de sabotori pe teritoriul nostru'', a mai spus preşedintele rus, menţionând în special acţiuni „teroriste'' precum atacul asupra podului Crimeii şi asupra unor ''infrastructuri nucleare'', fără a le preciza.

Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi decret, în districtul federal unde se află şi capitala Moscova este instituit un regim de alertă consolidat.

Citeste si:
Putin spune că Rusia a testat cu succes Burevestnik, racheta...
Putin spune că Rusia a testat...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.