Este puțin probabil ca Uniunea Europeană (UE) să plafoneze prețul de achiziție al gazului rusesc așa cum a propus Comisia Europeană (CE) săptămâna trecută. Un draft al Comisiei Europene arată că executivul UE renunță la impunerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc, dar continuă cu impozitarea profitului excedentar al companiilor energetice.

Comisia Europeană renunță la plafonarea gazului din Rusia

Un proiect cu noile măsuri privind planul de urgență pentru a lupta cu criza energetică, consultat de The Guardian, nu conține niciun plafon de preț pentru gazul rusesc, nici pentru gazul importat, după ce statele membre nu au reușit să se pună de acord asupra acestui lucru, săptămâna trecută. În schimb, UE va impune, cel mai probabil, impozite pe profiturile mari ale companiilor de combustibili fosili, cu un plafon separat pentru veniturile producătorilor de energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va face public planul Europei de a contracara creșterea prețurilor la energie electrică, probabil, miercuri. Atunci își va ține discursul anual privind starea Uniunii. Textul final s-ar putea schimba, dar draftul arată că CE se teme că va obține acordul statelor membre pentru a impune un plafon la gazul rusesc pentru ca Rusia să câștige mai puțin din vânzarea de energie.

Statele membre UE care importă cantități mari de gaz din Rusia, inclusiv Ungaria, Slovacia și Austria, s-au declarat împotriva plafonării gazului rusesc, dat fiind că se tem că Rusia va opri toate livrările de gaze aruncând țările în recesiune. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat deja că va opri exporturile de energie către Europa dacă se aprobă un astfel de plan.

Aproape 12 teritorii, inclusiv Franța și Polonia, susțin un plafon de preț pentru toate gazele importante, o modalitate mai bună de a reduce creșterea prețurilor, susțin ele.

CE nu consideră ideea a fi una bună, deoarece se teme că UE ar pierde în fața țărilor dispuse să plătească mai mult pe piața extrem de competitivă a gazelor naturale lichefiate.

Țările de Jos și Danemarca nu sunt de acord cu plafonarea, în vreme ce Germania se teme că plafonarea gazului rusesc va crea diviziuni, iar comisia vrea măsuri care să unească cei 27 de membri.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Mare parte din guvernele UE susțin plafonarea prețului la energia electrică din surse cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile sau energia nucleară. În plus, acestea doresc și redirecționarea acestor fonduri către gospodăriile și întreprinderile vulnerabile.

În draftul citat de publicația menționată, Comisia estimează că va exista o creștere de cinci ori a profitului companiilor de petrol, gaze și cărbune în 2022. Acest profit „excedentar” și „neașteptat”, nu este rezultatul unei alegeri economice sau al unei investiții, precizează comisia, ci este cauzat de „evoluții imprevizibile pe piețele energetice în urma războiului ilegal din Ucraina”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.