Muniţia dintr-un depozit aflat în sudul Rusiei, în apropierea graniţei cu Ucraina, a luat foc marţi, al doilea astfel de incident într-o săptămână, un oficial local afirmând că de vină sunt temperaturile ridicate.

Rusia: Muniția dintr-un depozit aflat în apropierea graniței cu Ucraina a luat foc din cauza arșiței

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că locuitorii din apropierea satului Timonovo au fost evacuaţi după ce muniţia a început să ardă spontan. Nimeni nu a fost rănit, a spus el într-un comunicat.

Săptămâna trecută, locuitorii din Timonovo şi Soloti, localităţi situate la 15 km de Ucraina, au fost evacuaţi după ce un depozit de muniţie din apropiere a luat foc. Nu a reieşit clar din declaraţiile guvernatorului dacă incendiul de marţi s-a produs în acelaşi depozit sau dacă a afectat muniţia care fusese mutată.

Lunile trecute, Gladkov a învinuit forţele ucrainene pentru o serie de explozii produse în Belgorod şi în împrejurimi, regiune care se află la aproximativ 650 km sud de Moscova. Kievul evită, în general, să revendice responsabilitatea pentru exploziile produse pe teritoriul rus, sugerând uneori sarcastic că de vină este neatenţia.

„În câteva luni vom afla dacă muniţia rusă poate exploda din cauza frigului", a declarat marţi pe Twitter ministerul ucrainean al apărării. „Cele cinci cauze principale ale exploziilor bruşte în Rusia sunt: iarna, primăvara, vara, toamna şi fumatul".

Ucraina: UE trebuie să îndure și să-și mențină unitatea în fața Rusiei, declară Josep Borell

Unitatea statelor membre ale Uniunii Europene în faţa Rusiei trebuie să fie ''menţinută zi de zi'', subliniază şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un interviu publicat marţi de AFP.

„Nu trebuie să uităm că Uniunea Europeană este o asociaţie de state care au abordări diferite cu privire la Rusia'', afirmă diplomatul spaniol, care se aşteaptă la discuţii dificile la reuniunea miniştrilor europeni ai apărării şi afacerilor externe care va avea loc în 30-31 august la Praga.

Citeste si:
Premierul Ciucă, despre depozitele de gaz din România: „Vineri, au...
Premierul Ciucă, despre...

„Statele membre sunt stăpânele politicii lor externe. Trebuie să facem în aşa fel încât interesele lor să ajungă la un punct comun. Trebuie mereu un compromis. În cadrul Celor 27 cu regula unanimităţii, acest lucru este uneori imposibil'', recunoaşte Borrell, constatând absenţa consensului pentru abandonarea acestei reguli.

Adoptarea celui de-al şaselea set de sancţiuni ale UE, care impune un embargou progresiv asupra celei mai mari părţi a petrolului rusesc, cu excepţia oleoductelor, a necesitat discuţii dificile cu Ungaria şi cu premierul Viktor Orban, care susţine ''sus şi tare că vrea oprirea sancţiunilor'' contra Moscovei.

La Praga, Josep Borrell va prezenta propunerea de constituire a unei misiuni în vederea pregătirii forţelor armate ucrainene în Europa, aşa cum se întâmplă deja în SUA şi Regatul Unit.

Citeste si:
Oana Roman s-a săturat de minciuni. Ce a declarat despre Marius...
Oana Roman s-a săturat de...

''Trebuie oferit Ucrainei un sprijin dincolo de furnizarea de armament. În faţa cuiva care refuză să oprească războiul, trebuie să poţi rezista'', este de părere Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate. De la începerea ofensivei ruse în urmă cu şase luni, UE a deblocat 2,5 miliarde de euro pentru a finanţa livrările de arme şi echipamente pentru Ucraina.

„Războiul ia o nouă turnură. Ucrainenii au trecut la ofensivă. Atacurile în Crimeea au o dimensiune militară şi psihologică importantă. Ruşii par depăşiţi tehnologic, dar îşi conservă o capacitate de a da lovituri'', explică Josep Borrell.

O altă chestiune care divizează UE, eventuala interdicţie asupra intrării turiştilor ruşi, este susţinută de Finlanda şi ţările baltice. Propunerea va fi şi ea discutată la reuniunea din Cehia, ţară ce asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Citeste si:
Documente secrete de la Pentagon: armata Ucrainei, fără muniție...
Documente secrete de la...

Josep Borrell joacă un rol cheie în propunerile de sancţiuni. El a apreciat luni că interzicerea ''intrării în Europa pentru toţi ruşii, indiferent de motiv, nu este o idee bună''.

În contextul în care Europa se pregăteşte pentru iarnă fără gazul rusesc, şeful diplomaţiei europene insistă pe necesitatea de „a îndura şi de a repartiza costurile în interiorul UE''. El pledează în special pentru o reformă a preţului energiei, în prezent indexat pe preţul gazului.

„Cel mai frumos cadou făcut lui Putin este să plătim electricitatea la preţul gazului'', denunţă Borrell, conform Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.