Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea „discuții directe” cu președintele Chinei pentru încheierea războiului cu Rusia

În interviu, liderul ucrainean a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.

„Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia. Şi China este (de asemenea) membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a declarat preşedintele Ucrainei.

Zelenski califică acțiunile fostului cancelar german Gerhard Schroeder drept „dezgustătoare”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat miercuri drept "dezgustător" comportamentul fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care a afirmat că Rusia vrea o "soluţie negociată" a războiului, transmite Reuters.

Gerhard Schroeder, care este prieten cu preşedintele Vladimir Putin, a declarat că s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul de la Kremlin şi a adăugat că există chiar posibilitatea de a se ajunge uşor uşor la o încetare a focului.

„Este pur şi simplu dezgustător când foşti lideri ai unor mari state cu valori europene lucrează pentru Rusia, care este în război împotriva acestor valori", a declarat preşedintele Zelenski într-o intervenţie video miercuri noaptea.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak l-a criticat anterior pe fostul cancelar german, calificându-l drept o „voce a curţii regale ruse" şi a spus că orice înţelegere de pace negociată cu Moscova va depinde de o încetare a focului şi de retragerea trupelor ruse.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Rusia a lansat rachete de croazieră în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în Ucraina, în doar o zi

Opt rachete de tipul Kh-101(Kh-555), lansate de către Rusia asupra Ucrainei marţi au costat aproape 100 de milioane de dolari, relatează miercuri Ukrainska Pravda, citând o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

„Putin condamnă Rusia la sărăcie cu războiul său criminal în loc să investească în viitorul ţării sale. Nu ar fi timpul ca ruşii să înceteze să mai mărşăluiască cu portretele liderului lor corupt şi să înceapă să-şi pună întrebări?", se întreabă reprezentantul diplomaţiei ucrainene, argumentându-şi declaraţia cu un calcul făcut de către ediţia ucraineană a revistei Forbes numai pentru rachetele de croazieră pe care Rusia le-a lansat marţi seara asupra Ucrainei.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Astfel, conform calculelor Forbes.ua, costul unei rachete de croazieră de tipul Kh-101 este de 13 milioane de dolari; cel al unei rachete de croazieră Kalibr - 6,5 milioane de dolari; o rachetă Iskander se ridică la 3 milioane de dolari; o rachetă supersonică Onyx costă 1,25 milioane de dolari, costul unei rachete Kh-22 este de 1 milion de dolari; iar o rachetă tactică de tipul Tocika-U costă 0,3 milioane de dolari.

Rezultă, potrivit Forbes.ua, că numai în decursul zilei de marţi, forţele ruse au lansat rachete de croazieră în valoare de 91 de milioane de dolari asupra Ucrainei.

În seara zilei de marţi, aşa cum notează Ukrainska Pravda, Rusia a lansat asupra Ucrainei opt rachete de croazieră, dintre care şapte au fost doborâte de către antiaeriană ucraineană, aşa cum au anunţat anterior autorităţile militare. Mai devreme aceeaşi publicaţie nota că sistemul antiaerian ucrainean a interceptat şi distrus şase rachete lansate de forţele ruse în regiunea Liov.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

În acelaşi timp, Ucraina a declarat miercuri că Rusia a început să creeze o forţă militară de atac care vizează oraşul natal al preşedintelui Volodimyr Zelenski, Krivoi Rog, şi a avertizat că Moscova ar putea planifica noi operaţiuni ofensive în sudul Ucrainei, relatează Reuters.

Rusia deţine zone întregi din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, pe care a capturat-o în primele etape ale invaziei sale lansate în 24 februarie, dar Kievul a spus că va organiza o contraofensivă. Forţele ucrainene au declarat marţi că au cucerit deja 53 de localităţi în regiunea Herson ocupată.

În raportul său zilnic despre situaţia de pe front, Comandamentul operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene a calificat situaţia ca fiind tensionată şi a spus că Rusia a atacat de-a lungul liniei frontului în 2 august.Oraşul siderurgic Krivoi Rog, unde a copilărit Zelenski, se află la aproximativ 50 km de linia frontului în sud.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

„Rusia a început să creeze un grup de atac în direcţia Krivoi Rog. Este foarte probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă, cu planul ulterior de a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Herson", afirmă comandamentul de operaţiuni din sudul ţării.

Ucraina a încercat să-şi sporească presiunea asupra poziţiilor ruse în regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic pentru accesul la Marea Neagră, şi a folosit arme cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a efectua lovituri asupra liniilor de aprovizionare şi a depozitelor de muniţii ruseşti.

Armata ucraineană a declarat într-un comunicat că forţele ruse încearcă să identifice subsolurile din zonă pentru a le transforma în adăposturi împotriva atacurilor cu bombe şi pentru a depozita echipamente militare.

Rusia nu a revendicat câştiguri teritoriale majore în cadrul invaziei sale de când a raportat capturarea regiunii Lugansk (estul Ucrainei), în urmă cu aproximativ o lună.

Comandamentul militar ucrainean recunoştea marţi că Rusia are "un succes parţial" în "direcţia Doneţk-Peski", în apropiere de oraşul Doneţk, capitala regiunii omonime din zona minieră Donbas, controlat de ruşi şi de separatiştii proruşi.

Un raport redactat de un grup de profesori de la Universitatea Yale şi de către experţi internaţionali arată că Rusia a fost puternic afectată de sancţiunile occidentale şi de plecarea companiilor străine, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2022 - 08 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.