Pentagonul a infirmat marţi afirmaţiile Rusiei conform cărora Moscova ar fi distrus şase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul conflictului din Ucraina, informează Reuters.

SUA: Pentagonul infirmă afirmațiile Rusiei referitoare la distrugerea unor rachete HIMARS

Potrivit Interfax, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Rusia a distrus sisteme de rachete HIMARS după ce Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.

„Suntem la curent cu aceste ultime afirmaţii ale ministrului Şoigu care sunt din nou, evident, false", a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„Ceea ce se întâmplă, totuşi, este că ucrainenii folosesc cu o acurateţe şi o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete, deplin confirmate pentru precizia lor, pe care SUA, aliaţii şi partenerii le-au oferit să se apere împotriva invaziei criminale şi brutale a Rusiei", a adăugat Breasseale.

Rusia susţine în mod regulat că distruge HIMARS, fără a fi prezentat încă dovezi. Ministrul Serghei Şoigu a mai susţinut că Rusia a distrus, de asemenea, cinci sisteme de lansare de rachete Harpoon anti-navă şi 33 de obuziere M777 de când a dislocat zeci de mii de militari în Ucraina.

Reuters nu a putut verifica acurateţea acestor informaţii. Oficialii ucraineni au declarat că operează până la 12 sisteme HIMARS, a căror precizie şi rază mare de acţiune au permis Kievului să reducă avantajul artileriei ruse.

Washingtonul anunță o nouă serie de sancțiuni împotriva unor oligarhi și companii rusești

SUA au adoptat o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, între care Andrei Guriev, care deţine în Londra cea mai mare proprietate privată după Palatul Buckingham, relatează AFP.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

„Aliaţii lui Putin s-au îmbogăţit şi au finanţat moduri de viaţă opulente", a declarat secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

Aceasta a asigurat că Trezoreria „va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a se asigura că elitele ruse şi susţinătorii Kremlinului vor fi traşi la răspundere pentru complicitatea lor într-un război care a costat nenumărate vieţi".

Biroul de control al averilor străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei a îngheţat astfel activele lui Andrei Guriev, fondator al companiei de îngrăşăminte Phosagro, „asociat apropiat" al lui Vladimir Putin şi fost membru al guvernului rus.

Oligarhul deţine conacul Witanhurst din Londra, a doua cea mai mare reşedinţă privată din capitala Regatului Unit, după castelul Buckingham. El fusese deja sancţionat de Marea Britanie.

Citeste si:
Află informații de care ai nevoie dacă dorești să apelezi la un...
Află informații de care ai...

Iahtul său, Alfa Nero, cumpărat cu 120 milioane de dolari în 2014 şi care arborează pavilionul Insulelor Cayman, este de asemenea vizat de Trezorerie, care precizează că nava "şi-ar fi dezactivat aparatul de geolocalizare pentru a evita confiscarea" ei.

Compania Phosagro, totuşi, nu constituie obiectul sancţiunilor, tranzancţiile legate de îngrăşăminte şi alte produse agricole rămânând autorizate. Fiul lui Andrei Guriev, care acelaşi nume şi face obiectul sancţiunilor din partea mai multor ţări, este şi el vizat.

Pe lista Trezoreriei figurează de asemenea combinatul metalurgic din Magnitogorsk (MMK), "unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume" şi "unul dintre cei mai importanţi contribuabili ai Rusiei, furnizând o sursă de venituri substanţiale guvernului", precum şi două filiale şi acţionarul său principal, oligarhul Viktor Raşnikov.

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

Fosta gimnastă şi ex-deputată în Duma de Stat, Alina Kabaeva, aflată la conducerea unui grup media "pro-Kremlin" şi despre care presa susţine că ar avea o relaţie cu preşedintele rus Vladimir Putin - ceea ce acesta dezminte - aflată deja pe lista neagră a UE, va avea de asemenea activele îngheţate în SUA.

Departamentul de Stat, la rândul său, a anunţat a anunţat restricţii în acordarea vizelor pentru 893 de responsabili ruşi şi 31 de oficiali străini pentru rolul lor în războiul din Ucraina.

„Sunt vizaţi de asemenea trei oligarhi, întreprinderi publice ruse şi "24 entităţi ruseşti legate de apărare şi tehnologie". De asemenea, Canada a impus marţi noi sancţiuni Rusiei care vizează 43 de responsabili militari şi 17 entităţi.

Citeste si:
Documente secrete de la Pentagon: armata Ucrainei, fără muniție...
Documente secrete de la...

„Acţiunile scandaloase ale maşinii de război ruseşti nu vor fi uitate şi Canada va continua să lucreze cu partenerii săi din comunitatea internaţională pentru a o obliga să dea socoteală", a declarat ministrul canadian de externe, Melanie Joly, într-un comunicat.

Canada a impus sancţiuni la peste 1.150 de persoane şi entităţi ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.