Uniunea Europeană (UE) „s-a împușcat în plămâni” prin sancțiunile impuse Rusiei, a afirmat vineri premierul Ungariei, Viktor Orban. El a completat că, dacă acestea vor fi continuate, riscă să distrugă economia europeană.

UE „s-a împușcat” în plămâni cu sancțiunile impuse Rusiei, a afirmat Viktor Orban

„La început, am crezut că ne-am împuşcat doar în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împuşcat în plămâni şi că se zbate pentru aer”, a declarat Orban într-un interviu la postul public de radio Kossuth.

Prim-ministrul ungar a adăugat că Ucraina are nevoie de ajutor, însă liderii europeni ar trebui să-și regândească strategia, deoarece sancțiunile impuse Rusiei au cauzat daune impactante asupra economiei europene, fără a slăbi Moscova sau a aduce războiul mai aproape de sfârșit.

„Sancţiunile nu ajută Ucraina, în schimb sunt rele pentru economia europeană şi, dacă se va continua în acest fel, vor omorî economia europeană. Ceea ce vedem acum este de nesuportat”, a afirmat Orban.

„Momentul adevărului trebuie să vină la Bruxelles, când liderii vor admite că au făcut un calcul greşit, că politica de sancţiuni s-a bazat pe presupuneri eronate şi trebuie schimbată”, a adăugat el.

„Nimeni nu a crezut la 24 februarie că războiul dintre Ucraina şi Rusia nu va fi doar un conflict, ci va marca sfârşitul unei ere şi intrarea în noua eră de război în istoria europeană, în care va trebui să luptăm pentru lucruri pe care până acum le consideram de la sine înţelese”, a mai spus premierul ungar, citat de MTI.

Sfatul premierul ungar pentru cetățeni

Viktor Orban a mai spus și că războiul se poartă în economia mondială și îndeosebi în cea europeană, pe toate fronturile, după cum o arată prețurile în creștere la energie.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Una dintre marile provocări va fi lupta pentru resurse energetice, costul vieții și costuri accesibile ale utilităților. O altă bătălie se poate să fie o „luptă pentru locuri de muncă”, dat fiind că politica de sancțiuni și invazia rusă în țara vecină forțează economia europeană spre recesiune, a avertizat oficialul ungar.

Chiar dacă Ungaria se confruntă și acum cu un deficit de forță de muncă, Viktor Orban a sfătuit „pe oricine are o slujbă să o preţuiască şi să facă tot ce poate ca să o păstreze, pentru că se aşteaptă ca lunile următoare să aducă recesiune economică în Europa”.

Majorarea prețurilor la gaz și electricitate a obligat guvernul ungar să anunțe miercuri eliminarea plafonării costurilor la utilități în cazul consumatorilor peste medie.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Astfel, Ungaria a renunțat la una dintre politicile emblematice ale premierului Orban. De asemenea, a obligat și la interzicerea exportului de combustibil, inclusiv gaz, cât și la majorarea producției interne de gaz de la 1,5 la 2 milioarde de metri cubi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iulie 2022 - 02 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.