Uniunea Europeană (UE) pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Premierul ceh Petr Fiala a declarat într-un interviu pentru Reuters că este deja clar că nu va reduce importurile de gaz rusesc, căci prea multe state membre nu se pot adapta îndeajuns de repede la noua situației.

„Gazul nu va face parte din următorul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei”, a declarat premierul ceh

Executivul european este pe punctul de a finaliza noul pachet de sancţiuni pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei pe fondul războiului din Ucraina. Printre noile măsuri, premierul ceh a menţionat interzicerea importurilor de aur rusesc, extinderea listei de bunuri cu dublă utilizare ce vor fi interzise pentru export în Rusia, precum şi adăugarea unor noi nume de oficiali ruşi pe lista neagră a UE. Comisia Europeană ar trebui să fie gata să prezinte acest pachet în zilele următoare, iar statele membre ar putea să îl aprobe în scurt timp, a transmis Fiala.

„Un al şaptelea pachet de sancţiuni este în curs de pregătire şi cred că este o treabă bună', a remarcat premierul ceh de la biroul său din Praga.

„În mod categoric problematică este includerea energiei în (pachetul de) sancţiuni pentru că trebuie respectată regula ca sancţiunile să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra ţărilor care le impun', a explicat el.

În interviu, oficialul ceh a marcat că nu există nicio șansă ca gazul să fie inclus pe lista cu sancțiuni. „Cred că nu ar trebui să fie acolo, deoarece o serie de ţări depind de gazul rusesc”, a argumentat el.

Republica Cehă, care a preluat preşedinţia rotativă a UE, pentru şase luni, de la 1 iulie este una dintre ţările dependente de Rusia pentru aproape toate nevoile sale de gaz. În total, 40% din necesarul de gaze naturale ale UE provenea din Rusia înainte ca Moscova să atace țara vecină. Cehii fac tot ce le stă în putință pentru a-și reduce dependența de gazele rusești, „dar nu se va întâmpla iarna aceasta”, a conchis prim-ministrul Fiala.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Șase pachete de sancțiuni pentru Rusia

Primele șase pachete de sancţiuni au inclus îngheţarea activelor şi interdicţii de eliberare a vizelor pentru oligarhi şi responsabili ruşi, controale la export, îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, excluderea băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi interzicerea importurilor de cărbune şi petrol rusesc.

În schimb, importurile de gaze nu au fost atinse nici măcar pe fondul solicitărilor din partea Ucrainei pentru un astfel de embargo. Sancțiunile în curs de pregătire vin în contextul îngrijorărilor Europei în ceea ce privește acțiunea Rusiei de a prelungi lucrările de mentenanță programate la gazoductul Nord Stream 1. Acestea au început pe 11 iulei și ar urma să dureze 10 zile, dar Occidentul se teme că decizia Moscovei ar putea fi permanentă.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

Aceasta ar afecta şi mai mult aprovizionarea europeană cu gaze şi ar perturba planul ţărilor de a-şi face stocuri pentru iarnă, amplificând riscul unei crize energetice.

Pemierul ceh a declarat că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca fluxul de gaze prin Nord Stream-1 să nu se reia şi să caute surse alternative de aprovizionare cu gaze, cum ar fi gaz natural lichefiat (GNL) şi să fie pregătite să-şi împartă resursele cu statele membre.

O altă idee pe care el o susţine este de a lansa achiziţii comune de gaze în UE, dar a avertizat că obiectivul este dificil de realizat atât din punct de vedere tehnic, cât şi administrativ.

„Nu vreau să fiu prea optimist”, a afirmat Fiala, întrebat dacă achiziţiile comune ar putea începe din acest an. El a adăugat că miniştrii energiei din UE vor discuta această propunere în cadrul unei reuniuni extraordinare preconizată pentru 26 iulie.

Citeste si:
UE adoptă un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia
UE adoptă un nou pachet de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iulie 2022 - 03 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.