Armata rusă a anunțat marți că a conectat toată regiunea Herson la canalele de televiziune rusești, care vor fi de acum accesibile gratuit în această zonă cucerită de Moscova în sudul Ucrainei.

Ucraina: Moscova anunță că a conectat toată regiunea Herson la canalele de televiziune rusești

„Specialişti din cadrul unităţilor de transmisie ale forţelor armate ruse au conectat şi reconfigurat pentru difuzarea de canale ruseşti ultimul dintre cele şapte emiţătoare de televiziune din regiunea Herson", a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Ministerul a menționat că aproximativ un milion de locuitori ai regiunii Herson au în prezent acces gratuit la principalele canale rusești, printre care cele ale grupului public de audiovizual VGTRK, care difuzează activ linia Kremlinului.

Herson, regiune învecinată cu peninsula anexată Crimeea, a fost cucerită de forțele moscovite în primele zile ale războiului deschis în Ucraina, lansat la finalul lunii februarie anul curent. Din acel moment, Rusia duce o politică de rusificare a teritoriilor căzute sub controlul său în sudul Ucrainei, introducând moneda rusă, rubla, și distribuind pașapoarte ruse.

Marţi, unul dintre noii responsabili proruşi ai regiunii Herson, Kirill Stremousov, a afirmat că acest teritoriu ar putea fi alipit Rusiei „înainte de sfârşitul anului".

„Vom avea un referendum în acest an. Şi, în urma acestui referendum, ne vom adresa liderilor Federaţiei Ruse, pentru ca ei să ne accepte în sânul Rusiei", a afirmat Stremousov.

Rusia, pașapoarte pentru locuitorii din Herson

Moscova a emis, în data de 11 iunie, primele sale pașapoarte pentru locuitorii din Herson. 23 de oameni au primit pașapoarte rusești în cadrul unei ceremonii, conform agenției oficiale TASS. La mijloc a fost o „procedură simplificată” permisă datorită unui decret semnat la finalul lunii mai de către președintele rus Vladimir Putin.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

„Toţi locuitorii noştri din Herson vor să obţină un paşaport şi cetăţenia (rusă) cât mai repede posibil", a dat asigurări în timpul ceremoniei Vladimir Saldo, şeful administraţiei pro-ruse din regiune, citat de TASS.

„Se deschide o nouă epocă pentru noi (...) Este documentul cel mai important pe care îl deţine o persoană în viaţa sa", a precizat el apoi pentru agenţia RIA Novosti.

Potrivit autorităților proruse din Herson, data emiterii acestor prime pașapoarte rusești a fost aleasă pentru a coincide cu Ziua Națională a Rusiei, 12 iunie, când este sărbătorită independența țării.

Decretul semnat de Kremlin la sfârșitul lunii mai, care autorizează autoritățile loale pro-ruse să emită pașapoarte locuitorilor, vizează și regiunea Zaporojia, controlată de asemenea de Moscova.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Ucraina a denunțat instaurarea acestei proceduri speciale, spunând că este o „încălcare flagrantă” a integrității sale teritoriale. „Decretul prezidenţial rus este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea consecinţe" asupra „apartenenţei locuitorilor din teritoriile ocupate temporare de Rusia la cetăţenia ucraineană", a declarat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.